Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

sâmbătă, 6 iunie 2009

The Modern Talking of a very Blue System



integrare europeană. protocoale de colaborare. drepturile omului. Proceduri. management („dă-mi şi mie proiectu ăla managerial”). negociere („dacă ştie cine e jupân, n-ai treabă cu el/ea/ei/ele). participarea la decizii („faceţi propuneri”). reprofilare („lasă, tu, propunerile alea”). proiecte („vezi ce propuneri au făcut ăia”). performanţă. regionalizare. eficientizare. autonomie. strategie. armonizare legislativă. expozitie cu vanzare. videoproiector. power-point. PC. lap-top. credem în oameni. feed – back. hat – trick. cupa campionilor europeni.

29 comentarii:

Anonim spunea...

-Dan Antonescu, fost comisar sef la Serviciul de Omoruri din Politia Capitalei, cel care l-a capturat pe celebrul criminal grec Konstantinos Passaris, crede că pedeapsa cu moartea poate fi justificată într-o astfel de societate.-

“Unui criminal notoriu, cel mai bine e sa ii dai un pistol si un glont, poate se executa singur. Avem autori de omor probat, calificat, iar criminalul primeste 20 de ani, iar, prin chichite judecătoresti iese dupa 2-3 ani si incepe sa ameninte pe cei care l-au dat in vileag si sa traiasca fara probleme. Eu, personal, nu pot să prind un peşte, să rup o floare, să vânez un animal. Raţional nu sunt de acord cu pedeapsa cu moartea, dar pedeapsa cu moartea e de dorit în multe cazuri. În schimb, nu mi-aş dori să fiu judecător, dar îmi doresc ca adevăraţii criminali să plătească”, a afirmat Dan Antonescu.

www.guvernatorul.ro

Anonim spunea...

sunt destui sociologi care au ajuns la concluzia asta cu pedeapsa capitala.ar fi un lucru bun.

Anonim spunea...

A scazut undeva criminalitatea in urma unei asemenea masuri?

Anonim spunea...

...criminalitatea nu...criminalii da!...

Prisonworker spunea...

Desi discutia nu e tocmai on-topic, cateva precizari:

1. criminalitatea nu se reduce prin aplicarea pedepsei cu moartea, nici macar prin presiunea penala mai mare a instantelor de judecata

2. exista ratiuni de ordin etic, religios, juridic pentru care tarile UE au renuntat la pedeapsa cu moartea

3. pentru infractiuni foarte grave, in opinia mea trebuie aplicata pedeapsa pe viata, fara posibilitatea liberarii conditionate, cu tratament medical aplicat doar in reteaua penitenciara

4. Fara a discuta aspecte de ordin etic sau religios, poate exista intotdeauna o minima suspiciune cu privire la autorul infractiunilor si au existat cazuri in care au fost executati oameni pentru infractiuni comise de altii

si totusi spunea...

Eu cred ca nu pedeapsa cu moartea e solutia, ci functionarea justitiei pe toate segmentele ei. Atat timp cat sunt foarte multi politisti, procurori si judecatori corupti sau incompetenti, cat sistemul penitenciar nu-si ia in serios rolul de institutie care are ca obiectiv principal reintegrarea sociala a persoanelor private de libertate si nu exista nicio institutie serioasa care sa se preocupe de ceea ce fac fostii detinuti, ne putem intoarce zadarnic la ideea de pedeapsa cu moartea ca si cainele la propria-i voma.

Anonim spunea...

Sistemul nostru de justitie nu poate administra pedepse pe masura faptei ! propun desfiintarea contopirilor de pedepse privative de libertate ! Infractori periculosi stau prea putin inchisi, timp in care continua activitatea infractionala prin telefoanele pe care tot noi le introducem, fie ca e vorba de superficialitate la efectuarea perchezitiilor, nepasare, complicitate, tainuire etc ! Sub rezerva opririi unor abuzuri, cei care vor sa aplice Legea ajung abuzati de infractori ! Legea 275 e facuta pentru oameni care au gresit, NU PENTRU RECIDIVISTI !

Anonim spunea...

De acord cu desfiintarea contopirilor.

Anonim spunea...

Oare la Beniamin Jian, Csampar Marius, Tudor Remus si altii exista suspiciuni ca nu au comis faptele ! Acestia oare ce merita ! In cazul lor mai putem vorbii de resocializare ? Acum au trei mese pe zi, GRATIS, asistenta medicala GRATIS, asistenta psihologica GRATIS etc ! In schimb ne rad in nas si se plimba prin oras GRATIS invocand "abuzuri" !

Anonim spunea...

Pentru anonim 06.06.2009 21:31:00
"O mie de vorbe doi lei nu fac", este un proverb, stimate coleg ai spus exact ceea ce trebuia, altceva nu ar mai avea rost sa spun , felicitari!!!

shelley spunea...

Pt Prisonworker

În principiu viziunea ta argumentată a spus cam tot, dar să empatizăm puţin cu o persoană al cărei copil a fost omorât după ce a fost torturat, violat etc. Crezi că părinţii ar putea înţelege în această situaţie ipotetică vreo raţiune de ordin etic, teologic sau de orice natură pentru ca acea persoană să mai trăiască? Tocmai partea umană te face uneori să condamni...

Prisonworker spunea...

pt shelley

Imi este imposibil sa ma transpun intr-o astfel de situatie, dar, pe de o parte stiu ca si cei care au trecut prin asemenea tragedii gandesc diferentiat despre ce li s-a intamplat, iar pe de alta parte o societate trebuie sa priveasca intotdeauna caracterul reparatoriu al unei pedepse, nu latura subiectiva. Oricat de mult ne dorim uneori sa ne facem dreptate singuri, nu am face astfel decat sa amplificam cruzimile si atrocitatile celor care ne-au facut rau.

Segmentul de protectie a victimelor din cadrul serviciilor de probatiune ar trebui sa joace rolul de a ameliora drama acestor familii (desi sunt convins ca e aproape imposibil sa obtii o alinare in asemenea situatii)

Si totusi are dreptate - justitia, pe toate segmentele ei, trebuie s functioneze cum trebuie. Dar...dar...

shelley spunea...

Pt prisonworker


Mă bucur că se mai discută şi probleme profesionale, mă plictisisem de bârfe..

În privinţa laturii reparatorii ai perfectă dreptate şi sunt sisteme legislative în care predomină, dar din experienţa pe care o am accentul la noi se pune pe retributiv nu pe restaurativ, apărând în anumite situaţii "victimizarea secundară a victimelor", modalitatea de desfăşurare a procesului penal fiind traumatizantă. Ceea ce cred că lipseşte cu desăvârşire este importanţa acordată psihicului.

Aş vrea să fac referire la minori. Din punctul meu de vedere pedeapsa cu privaţiunea de libertate în varianta actuală are mai multe efecte negative decât pozitive. Mă gândesc sincer la o descentralizare, în sensul existenţei unor centre regionale de prevenţie, consiliere şi îndrumare a minorilor în cadrul primăriilor; dacă ai idei mai bune hai să le promovăm, poate găsim şi sprijin.
În principiu la aplicarea sancţiunilor de către instanţele de judecată nu ştiu de ce responsabilitatea părinţilor nu e luată în calcul fiindcă e deja cert că majoritatea acestor copii delincvenţi provin din familii cu statute socio-culturale scăzute, în care funcţiile parentale sunt defectuos îndeplinite. Cred că altfel trebuiesc ajutaţi, nu prin privarea de libertate ci prin educarea lor. E dificil şi de durată, dar costurile materiale, afective şi nu în ultimul rând sociale scad în timp. S-ar putea să fie o utopie, dar eu voi încerca, am o propunere de genul acesta, când va fi gata proiectul te anunţ( peste vreo două luni).

Prisonworker spunea...

Pentru Shelley

Vis a vis de ceea ce ai spus, tocmai din acest motiv cred ca reprofilarea unitatilor ar fi trebuit facuta in functie de profilul psiho-moral al infractorilor dintr-o anumita regiune si a nivelului de implicare a comunitatii in procesul recuperator, nu doar in functie de numarul detinutilor si regimul acestora (aceasta reprofilare s-a facut fara o minima expertiza!!!)

In ceea ce priveste "utopia ta", am avut si eu o tentativa de proiect in privinta detinutilor din regimul deschis (in unitatea unde lucrez nu mai sunt minori). Intentionam, cu spijinul primariei, sa "scoatem" un grup experimental din regim deschis in comunitate, pana la expirarea pedepsei (atoadministrare, cladire a primariei, loc de munca, program fix, etc). Doar ca propunerea venea dupa cazul "gorbunov", iar raspunsul edililor a fost - "cum sa facem asa ceva comunitatii?!" Bineinteles ca replica mea a fost - pai si ei sunt ai comunitatii, poate chiar o rezultanta a ei, nemaipunand la socoteala ca gradul de pericol social plus alte criterii (sustinerea familiei, nivel educational, lipsa antecedentelor, etc) nu avea nimic in comun cu gorbunov. S-a renuntat deocamdata la idee.

In ceea ce priveste minorii, sunt de acord ca privarea de libertate le face mai mult rau decat bine.

Lucrezi la PMT?

Anonim spunea...

Ma bucur ca articolul pe care l-am postat(primul)arata ca in acest sistem sunt si oameni deosebiti, voi cei care ati scris aceste comentarii. Arata resposabilitate, moralitate. Poate ca nu este totul pierdut. Poate miscam intr-o zi ceva in acest sistem anchilozat. Ma inclin.

si totusi spunea...

Vad ca se apeleaza la diverse argumente - rationalizari ale resentimentelor pe care le avem fata de (totusi) oamenii cu care lucram. E de inteles... Toate categoriile profesionale care lucreaza cu cei aflati la marginea societatii ar trebui sa beneficieze de asistenta psihologica, de intalniri de supervizare pentru a-si putea constientiza resentimentele. E normal sa simti uneori ca ai vrea sa-l dai cu capul de pereti pe un detinut si e bine sa stii asta si sa te feresti sa faci vreodata astfel de gesturi. Nu e normal, insa, sa ne intarim unii pe altii in comportamente agresive pentru ca si acestea sunt antisociale si devenim la fel ca si cei pe care uneori ii dispretuim. Cei care-i urasc pe detinuti nu o fac de dragul victimelor ci pentru ca sunt, la randul lor, oameni cu potential antisocial in crestere. Sa fim constienti, prin urmare, de tendintele noastre agresive si sa incercam sa-i indreptam si pe ceilalti (atat cat putem), dar luand aminte la noi sa nu picam. E o meserie periculoasa, nu atat pentru pericolul fizic caruia ne expunem (desi nici acesta nu este neglijabil), cat pentru pericolul involutiei morale.

Anonim spunea...

Masuri radicale,asta trebuie sa facem la maxim sa plece inconstientii ca CEL-Mare si Bala de la ANP,nu sustin absolut deloc personalul,militieni de pe timpul comunistilor nu stiu decat sa se plece la sefi si la subalterni zbiri,halal conducere la ANP,nici la negocierile pt. legea salarizarii nu au fost.

Anonim spunea...

Eba, Tokes, Vadim si Becalli – europarlamentari! Wonderful!

shelley spunea...

Pt prisonworker

Nu lucrez la PMT, dar mă interesează subiectul din mai multe considerente, unul dintre ele fiind acela că minorii sunt mai uşor de modelat şi în consecinţă de reintegrat.

Mă bucur pentru iniţiativa ta referitoare la ppl-ii din deschis, am vrut şi eu asta, dar am tot amânat din două motive:
aveam începute şi nefinalizate mai multe proiecte şi oricum eram aproape sigură că venind de la mine această propunere nu o să fie primită deloc bine de către şefii mei. După ce finalizez tot ce am început poate discutăm şi împreună suntem mai convingători, dar nu m-ar deranja deloc dacă ai reuşi tu până atunci. Încearcă să discuţi cu domnul Băla, aşa "incapabil" cum e catalogat de unii ştiu că a făcut la Timişoara tot felul de lucruri noi, în favoarea reintegrării. Du-te în audienţă în ultimă instanţă, trebuie să lupţi. Eu cred că e un început grozav, mediatizarea reuşitei propunerii tale ar putea duce la multe modificări; ce vreau eu cu minorii e mai dificil puţin şi nu am finalizat. Mi-a făcut plăcere!

Anonim spunea...

shelley,
nu stiu ce lucruri noi a facut domnul Bala in privinta reintegrarii.Stiu doar ca a facut lucruri "vechi" in ceea ce ii priveste pe salariati: ore suplimentare necompensate cu timp liber si evident neplatite.Nu contest activitatile desfasurate de SEAP, dar pana una-alta acestea se fac tot pe spatele operativului.Pe acelasi sistem "vechi".Laurii se aduna la SEAP.Fara resentimente, unul din paza

Anonim spunea...

Modern Talking - Don t Give Up!

http://www.trilulilu.ro/muxxy_05/8c7ed5348fd57c

shelley spunea...

E dezamăgitor să constat că nu putem vedea decât partea mai puţin bună a altora şi lipsa avantajelor, poate dacă ne-am strădui mai mult să muncim decât să revendicăm am constata că suntem mai împliniţi. Nu contează aşa mult ce avem, mai important e ceea ce suntem... De altfel e normal să vrei mai mult decât ai, dar există şi un sistem de valori care te face să-ţi consideri într-un anume mod autorealizarea.
Nu spun că e uşor pentru pază, nici pentru educativ, dar nu înţeleg de ce facem să pară că avem scopuri diferite.

Anonim spunea...

Lozinci shelley.Pe cuvant, muncim pentru bani.Evident, trebuie sa o facem bine.Sau foarte bine.Totusi, pentru bani.

Anonim spunea...

Si chiar nu cred ca avem scopuri diferite.

Anonim spunea...

We Still Have Dreams

http://www.trilulilu.ro/muxxy_05/0c12ad7411670b

Anonim spunea...

shelley, chiar avem scopuri diferite, însă nu vrea să recunoască nimeni în mod oficial.
după anul 2003, nu a mai dorit nimeni să vorbească despre cel de-al doilea scop al pedepsei, şi anume, acela de prevenţie (specială şi generală). cunoscătorii ştiu.

Anonim spunea...

d-l Bala acelasi stil neschimbat ca la Timisoara,cadrele nu au drepturi doar obligatii.Iesiti la pensie comunistilor cadrele acestui sistem nu va mai suporta,iar dac nu iesiti de buna voie va veni timpul cand veti iesi cu tinicheaua de coada.

Anonim spunea...

You Can Win if You Want

http://www.trilulilu.ro/tibymasterxxl/d7a985aecffd12

Anonim spunea...

chestia ca la noi orice metode ai adopta din vest nu vor avea efect pentru ca materialul uman este altul, si mai mult ca sigur vor esua.