Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

miercuri, 10 iunie 2009

La Famiglia

In toate penitenciarele patriei, s-au format de-a lungul anilor, tot felul de clanuri. Formatiunea asta, are de regula un nucleu tare, in jurul caruia graviteaza constant, satelitii. Membrii clanurilor, mai mult sau mai putin marturisiti, migreaza de voie de la o formatiune la alta, in functie de interes si transferul de putere.

Uneori, din motive obiective sau subiective, relatiile dintre clanurile astea se inflameaza. Cum teritoriul penitenciarulu nu se imparte ca la clanul sportivilor, adica pe strazi si cartiere, batalia se da pe dedesubt, pe muteste, sau prin birouri, acolo unde se pregateste ofensiva. Nu e o lupta dreapta, cu pumnul, cu sabia sau cu argumente logice, e o lupta de dezinformare : X a luat spaga, sau Y si-a pus pile la Z, sau X si Y au facut urmatorul comentariu, pe seama lui Z.

Informatia asta, care uneori are o baza reala, alteori nu, are propria ei traiectorie si fie merge din ureche in ureche, ca la telefonul fara fir, ca sa se intoarca de unde a pornit, intr-o varianta halucinanta, fie se strecoara direct in cea mai mare ureche a penitenciarului si atunci sa te tii!

Cum spuneam, batalia asta are de regula o miza reala, palpabila, alteori (deseori!) insa, nu exista niciun castig, nicio motivatie, face pur si simplu parte din setul de mici placeri ale vietii, alaturi de fleica la gratar si berea ragaita cu nadejde.

35 comentarii:

claustrofobul spunea...

Pare neterminat articolul,o introducere care n-a mai continuat.
Ai fost in pana de inspiratie,sau obligat sa te opresti?

P.S. "Dedesubt", cu B !

Anonim spunea...

Nici DRACU nu mai poate descoase cat de incalcite sunt itele in penitenciare.Doar daca le desfiintam si apoi sa le reorganizam.

Anonim spunea...

Valoarea unui lucru, fenomen,etc.,este data de noi, de importanta pe care o are pentru noi. Sustin aceasta idee pentru ca in general comportamentul nostru este ceva de genul,,e nepotul lui X si nu pot sa-l pun sa faca asta, nu pot sa-i spun ca ma spune,sau multe chestii de genul acesta.Daca niciun coleg nu l-ar trata de nepot atunci si ,,nepotul``nu ar mai fi marginalizat uneori,sau favorizat alteori.Etichetarea este un fenomen care in structurile militare se intilneste cel mai des-este sifon, este nepotul lui, este amanta lui. Depinde numai de colectiv ceea ce se intampla cu omul respectiv, care la randul lui reactioneaza la comportamentul celor din jur.

Anonim spunea...

Nu se mai da prima de ziua penitenciarelor?...e liber pe 29?

Vlad Drteacu' spunea...

Am citit cu atentie aceste comentarii la un articol de esenta, dupa parerea mea. Chiar daca adesea trecem impasibili pe langa problema pilelor, a cunostintelor, a nepotismului, a mai micii sau a mai marii coruptii din sistem si ne intereseaza mai mult daca vom lua prima de sf. Petru ori proba de interviu, cred ca facem o mare greseala si nu ne cunoastem prioritatile, cu adevarat. Spunea cineva ca nici DRACU nu poate descurca hatisul itelor gradelor de rudenie si interese in sistemul penitenciar romanesc. Eu, Vlad D., va sfatuiesc sa nu disperati, dragi prieteni. Orice lucru incalcit la prima vedere, ca un ghem de sfoara zgariat de o pisica nervoasa, poate fi descalcit cu rabdare si consecventa. Eu, o fire analitica din fire, va propun mai multi pasi pentru a face acest lucru. Asadar, pasul I. Este necesar sa alcatuim, asemenea taxonomiei din biologia mamiferelor, o clasificare clara a diverselor categorii de angajati ai penitenciarelor. Asadar, precum un Charles Darwin dat Dreacu' al secolului XXi, propun urmatoarea "caprarie stiintifica", pentru a putea sa luam indivizii pe rand, in studiu, dupa aceea, si sa nu ne prindem urechile in terminologii:
A.Familia RUBEDENII (cuprinde sotiile, sotii, nepotii de mama, tata, vitregi sau originali, verisorii de rangul 2 si 3, afini dusi sau nedusi la biserici pe motive de timp, interese materiale meschine ori ateism de sorginte Baneasa);
B. Clasa NASI, fini, obligatii ale finilor si nasilor care au participat la nunta, pupile, matroane, metrese si amante cu copii sau fara in intretinere, inclusiv produsele iubirii de o clipa sau doua;
C. Genul VECINI (categoria cea mai numeroasa de indivizi greu de decelat in jungla coruptiei mascate), cunostinte intamplatoare, patroni de afaceri intamplatoare nepuse pe numele sotului ori sotiei, cu sefii si sefele lor cu tot, vecini de la parter, presedinti de scara de bloc, antreprenori de locuinte, colegi de scoala generala, gradinita si de soferi, cunoscuti din tren, de la TV, de la SNSPA, scoli de pompieri, SRI, vanzatori din piata ori schimbatori de valuta, alte meserii mai mult sau mai putin liberale sau pur si simplu bagati pe gat de terti);s.a.m.d.
Vom continua arborele intereslor pana la nivel de celula, respectiv birou, serviciu, femei singure si barbati neinsurati interesati de un serviciu bun, in vremuri tulburi.

Vlad Dreacu' spunea...

Erata:
La Genul VECINI, etc. am uitat o categorie importanta de indivizi. Ati fi putut sa ma faceti atent dar nu m-a tras nimeni de maneca. Asadar, adaugati dvs. :MEMBRI DE PARTID aflat la putere in momentul respectiv, bineinteles. Dupa rezolvarea problemei sau schimbarea puterii, se poate da demnisie. Nicio problema.

vladica si opinca spunea...

bre vladut, da` tare iti place sa te mai citesti, scrii de ni se lungesc urechile si nici nu esti prea aplicat. fa si tu un efort si zi-i clar si concis ce dreacu vrei sa spui cu asa de multe cuvinte! crezi ca poti?

Anonim spunea...

Fiecare director are asa zis "clanul sau", ceea ce nu este un lucru rau. Trebuie sa ai niste oameni pe care sa te bazezi. Problema mare este daca acest clan se compune din : SIFOANE, IMBARLIGATORI,PUPIN-CURISTI e bai mare ! mai ales daca directorul este BOTANIST...Daca vre-o unul din colegii dumneavoastra se regasesc in personajele de mai sus...este o pura coincidenta....DAR ADEVARAT !

Anonim spunea...

Mai este o clasă pe care ai uitat sa o enumeri Vlad:

D. Apartenenţa sindicală - a apărut din anul 2005, si este structurată pe grupe sindicale, sindicate, federaţii şi mai nou organizaţii...

Anonim spunea...

Interesanta abordarea. Cred ca e timpul sa venim cu solutii concrete la acest flagel care destabilizeaza si nu aduce deloc onoare in sistemul nostru. Dar pentru asta e nevoie de o evaluare cat se poate de obiectiva a increngaturilor din fiecare penitenciar, pentru a vedea adevarata amploare a fenomenului. Tabelul de rude de la RU actualizat si centralizat pe unitati ar fi un inceput.
Pana o sa creem o propunere legislativa in acest sens (care sa opreasca legal fenomenul - de ex la SRI exista asa ceva, acolo rude de pana la gradul II nu au voie, adica deloc, sa lucreze in aceeasi unitate !) putem incepe aici cu un inventar.
Propun sa postam cate ceva despre fiecare unitate in parte, in ordine alfabetica, daca se vrea.
Sunt convins ca va fi mai mult decat interesant.
... incepem cu A ?

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

"LA FAMIGLIA" in cadrul PENIT
este compusa din SEFUL DE SCLAVI ,SCLAVII SEFULUI,SI SCAMATORU iar ce a mai ramas prostimea.

Anonim spunea...

Ce va mai "strofocati" boieri dumneavoastra,daca pana si VICEPRESEDINTELE BIROULUI ELECTORAL,in seara numararii voturilor la europarlamentare,a fost la chermeza cu d-l Basescu,Elena Udrea,proaspat aleasa Elena Basescu,alti demnitari PD-l...!!!Ce va mai bateti capul cu ditamai pestele imputit!?

Anonim spunea...

Suntem dusi de nas,prostiti si manipulati la scara mare!Presedintele Biroului Electoral Central a luat apararea Vicepresedintei BEC,motivand ca in seara numararii voturilor,dumneaei se afla in timpul liber,petrecand si ea la masa cu d-l Basescu,Elena Udrea,Elena Basescu,alti demnitari DDL...!!!

shelley spunea...

Dragii mei colegi, nu cred că aspectul negativ îl constituie existenţa într-un penitenciar a rudelor, prietenilor, vecinilor, naşilor etc. Dacă toate aceste persoane ar da dovadă de moralitate, de respect pentru profesie şi preocuparea pentru perfecţionare ne-am putea mândri cu faptul că sunt "familii" exemplu, dar din păcate unii dintre fini îşi conduc naşii, chiar dacă cei din urmă sunt legal directorii-marionetă. Din fericire unii directori îşi fac treaba, alţii sunt aşa încântaţi de funcţie încât singura lor preocupare e să se bucure cu grandomanie de şefie, în timp ce prietenii şi rubedeniile îşi fac micile afaceri. Chiar dacă mi s-a părut utilă existenţa unui serviciu de prevenirea criminalităţii, nu-i văd eficienţa. Câţi dintre aceşti pseudodirectori au fost pedepsiţi sau demişi pentru ilegalităţile comise? În câte cazuri prevenirea şi-a făcut treaba, nu mă refer aici la problemele mărunte cărora li se dă o amploare extraordinară că doar trebuie să luăm toţi salariul, nu? Despre câţi astfel de directoraşi ştiţi că sunt corupţi împreună cu găştile formate? Aţi verificat măcar de curiozitate dacă nu din profesionalism informaţiile despre acestia? Domnule Ungureanu, în afară de promisiuni că veţi fi un şef mai bun decât Băla nu vedem nimic concret, că doar dvs. coordonaţi prevenirea. Sau e valabil doar pentru cei mici, căci prin cei mari e mai uşor de dezbinat şi de stăpânit, nu?

Anonim spunea...

Incepem cu penitenciarul X:
Responsabil auto:ofiter;
Sotie:contabil sef
Concurs 2007:ambii au fost admisi!
Concurs de imprejurari!
La acelasi concurs au participat ofiteri din sistemul penitenciar! Nici unul nu a reusit .Doar din sursa externe si,culmea,sunt sot si sotie!
Multe coincidente,stimabili colegi-membrii din acele comisii de examinare!
Asta se intampla in sistemul A.N.P.
PE CAND VIITOARELE CONCURSURI DE SEFI?Abia le asteptam!
Nu de alta,vrem sa ne delectam!
Vorba românului:facem haz de necat!

Anonim spunea...

Domnule administrator de blog,de ce nu publici comentariul domnului fost cadrist.ASTEPT EXPLICATII.

Anonim spunea...

Toate ca toate dragi colegi dar noi cand ne luam salariile luna acesata, ca uite a trecut si ziua de 10 si nimic-nimic!? Iar au pus placa pe care o auzim in fiecare luna "Nu a trimis Bucurestiul banii..." Cum naiba de cateva luni incoace se tot intampla asa, de cand au venit lucratorii bancari directori si contabili prin unitate. Inainte de venirea lor nu era asa. Data de salariu era tabu, dar acum ei cunosc bine dedesubturile din banci...

Anonim spunea...

S-a schimbat data de salariu????

Anonim spunea...

Sper că mă ajutaţi şi pe mine cu o lămurire deoarece m-am confruntat cu o situaţie mai mult decât de Caragiale: un domn şef serviciu educaţie îi poate atrage atenţia unui subordonat cu extrem de mult tupeu că respectivul angajat nu a completat în câteva zile sute de dosare(căci logic nu avea cum), în timp ce el(marela şef) nu a completat nici măcar o fişă de schimbarea regimului în toată perioada în care a fost responsabil cu asta? Ar trebui cel mai probabil să se sancţioneze pe el pentru că trebuie să fie un exemplu!

THEO spunea...

Sincer cred ca Shelley are dreptate ,simplul fapt ca mai multi membrii ai aceleiasi familii lucreaza in aceeasi unitate nu ar trebui sa constituie o problema daca acestia s-au incadrat legal si sunt buni profesionisti.Problema la noi la romani este ca nu ne alegem colaboratorii pe motive de profesionalism,pestele de la cap se impute,atata vreme cat prim ministrul si-a adus 80% din staf de la Cluj,de ce ne mai miram de niste bieti directori de directii in ANP sau directori de penitenciare?!

Anonim spunea...

Pt. 10.06.2009 23:33:00,cred ca in exemplul pe care l-ai dat ar trebui sa inlocuiesti penitenciarul "x" cu DROBETA TURNU SEVERIN,UNDE SE IMPUTE TREABA DIN NOU,INCET,INCET DAR SIGUR.

Anonim spunea...

pentru colegul de la 00.05

Din pacate multi dintre sefii serviciilor de educatie, asistenta psihosociala sau chiar directori adjuncti pt. educatie si asistenta psihosociala sunt imputerniciti de ani incoace, in imprejurari care nu ar trebui sa ne intereseze.
Dupa aceeea, directori de penitenciar care au vazut ca asemenea oameni nu pun probleme majore datorita slabei pregatiri profesionale si lipsei de initiativa suparatoare pentru conducere, au ales sa ii imputerniceasca putin cate putin. Vazand asta, imputernicitii chiar au crezut ca sunt niste capacitati extraordinare si au plusat: au imputernicit la randul lor prin pareri personale alti sefi de servicii, dintre cei care nu au deschis cumva gura in tot acest timp. Toate bune, pastila a fost inghitita de directori si gata!... noii sefi de serviciu,...cu indemizatie de conducere.
Dar... parca e prea putin pentru devotamentul pupincurismului lor. Ar mai trebui ceva: sa le dam si 50% la salariu, ca e prea putin pentru eforturile "miscarilor de buze" ale lor. Zis si facut! Prosteala pe fata pentru subordonati si...hop!... a mers miscarea!(doar suntem in familie nu?) Ehe, asa devotament pentru un sef mai rar.
Si iarasi inghite directorul alta pastila, dar multumit ca nimeni nu zice nimic.
Timpul trece, leafa merge, treaba mai putin...
Vede imputernicitul sef ca ceilalti nu sunt chiar atat de prosti pe cat par si...hop sare!!! "Aveti ceva cu mine, sunteti frustrati, imi vreti raul, lasai-ma in pace, mi-e frica..." si alte manifestari maimutaresti (dar profitabile in contul cardului sau si al prietenilor "cu buze subtiri")
Colegii, vazand manifestarea specifica regnului animal, şi-au pus mainile în cap, au facut o cruce mare, "Iartă-o Doamne, ca nu stie ce face" şi uite asa, cascadorii rasului...

Anonim spunea...

da, asa sta treaba la Iasi se pare

Anonim spunea...

X ramane X,pentru cunoscatori,stiu de ce!
Asa suntem noi soferii,pardon,
conducatorii auto!Adicalea ,coada!

Anonim spunea...

In atentia celor care lucreaza la vesnica reorganizare a ANP:
Poate va ginditi sa desfiintati functia de dir. adj. ptr "reeducare"si cele de sef de serv.
ESTE PREA MULT TREI FUNCTII DE COND. LA 6-9 ANGAJATI,una ajunge.
Ce ziceti domnule Bejan?

Anonim spunea...

Si la "paza" sunt prea multe functii de conducere(lst,st,of. instr, cdt. sectie, sef serv,dir. adj.
Sa-si aminteasca domnii BALA,CELMARE si DINCA,cum era atunci cind au inceput activ.
Nici atunci nu era bine,dar acum este prea mult.
Multa risipa de bani ,forte si rezultate mai putine(pozitive).

Anonim spunea...

ptr.anonimul din 10.06.2009,23.33 si 11.06.2009,19.44 si 23.15, poti sa-ti da-i si numele de vesnic frustrat , sofer de fost lpr si fost comandant

Anonim spunea...

D-le mare ofiter auto!
Nu este vorba de "soferul" actualului director,ci de noi toti care nu te putem recunoaste de sef lansat de pe timpul lui Nazaristean.Am aflat despre spiciul care l-ati facut in cuvantare!Cat l-ai clocit,o saptamana,doua,trei?Poti sa vii si de la ora 05.Acelasi ramai pentru noi!Speram ca in somnul dvs de 5-6 ore,va refaceti capacitatea de munca!

Anonim spunea...

pt. 7,28

Esti un mare prost. Este un sef la cativa ofiteri socio pentru ca schema nu este ocupata. Solutia este ocuparea posturilor, nu desfiintarea unor posturi. Cu mancatori din astia de rahat s-a construit si comunismul.

Anonim spunea...

Pt.12.06.2009 19:53:00
Tu de ce nu ti-l dai aplaudacule.

ofiter indezirabil spunea...

Admin, imparti barfitorii marunti in clanuri. Poate au si ei bruma lor de dreptate, ca fum fara foc nu iese, poate clanurile sunt cele despre care sa aude ca au facut si au dres. Tu din ce clan faci parte?

Anonim spunea...

Sunt "un mincator de rahat" care am construit comunismul in ROMANIA si daca ma gindesc bine, cred ca si in LUME.
MULTUMESC PTR. ASEMENAE APRECIERI DAR DACA AI MOTIVE SA TE CRED CA AI FACUT CEVA PTR. A REEDUCA(RESOCIALIZA) MACAR UN DETINUT, TE ROG SA DAI DATE CONCRETE SI EU VOI REVENI ,CHIR SI CU SCUZE.
Pi na atunci tu esti un mincator de...,., si sa nu generalizam...

Anonim spunea...

Am foarte multe exemple. Il stii pe Ion Andone? Era multirecidivist si acum are 5 ani vechime in munca. Cand a venit ]n penitenciar avea 6 clase. Cand s-a liberat, era calificat in meseria de zidar. S-a pastrat liber si, din cand in cand imi scrie. Il mai vad prin oras. Crede-ma! Munceste. Da' tu nu crezi, asa-i?

Anonim spunea...

Mai stiu eu unul, un tigan Hamza, fara parinti..fara adapost, fara orizont... De 5 ani nu a mai recidivat... A facut scoala in puscarie.. acum lucreaza in constructii, a reluat legatura cu fratele sau... Ma intalnesc pe strada cu el si imi multumeste mie, un supraveghetor care avea rabdare cu el si,... ca sa fiu sincer si unui ofiter de la socio-cultural care i-o rezolvat adapost de noapte la liberare