Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

miercuri, 24 iunie 2009

Începutul sfârșitului?

Ceea ce incepea ca o mare dragoste se termina ca cea mai urata despartire. Directoratul domnului Bala, care a inceput sub auspicii mai mult decat favorabile, vezi capitalul de simpatie de la inceput, pare a se apropia de un sfarsit mai mult decat ciudat. Asta pentru ca de aceasta data nu politicul cere indepartarea dumnealui ci tocmai cei pe care ii numea, la inceputul mandatului de director general, "colegii mei".

Cel care era privit ca fiind "unul de-al nostru" la inceput,de la care se astepta sa faca loby pe langa sustinatorii sai (politici sau nu) pentru insanatosirea sistemului, a reusit sa desfiinteze speranta de schimbare in acest sistem.

Echipa perfecta pe care o formeaza cu "ministrul penitenciarelor", in lumea reala doar subsecretar de stat, Radu Ragea, a dus la cote neatinse nici de predecesorii din celebrul sfat al inteleptilor, indiferenta, obtuzitatea si dispretul fata de orice forma de consultare.

In acest sens sunt elocvente cele doua experimente prin care au dorit sa devina reformatorii sistemului penitenciar romanesc. Cel cu programul de lucru si cel cu reprofilarea. Amandoua au fost elaborate in laboratoarele secrete ale anp-ului si impuse personalului fara o minima informare prealabila, fara nici o incercare de dialog cu organizatiile sindicale din cele doua unitati alese drept cobai, cu ignorarea cu buna stiinta a efectelor pe care le are noul program de lucru asupra vietii personale a salariatilor.

De altfel este stiut ca nu s-a facut niciun fel de studiu asupra costurilor pe care le implica, abia acum in ceasul al 13-lea (23 iunie 2009) cerandu-se efectuarea unei situatii comparative aferenta perioadei ianuarie-mai 2008/ianuarie-mai 2009, necesara "comesurarii (nb) implicatiilor financiare ale activitatii de reprofilare''.

Chiar si asa observati dorinta de diminuare acestor implicatii financiare prin excluderea lunii iunie, cand au fost facute numeroase transferuri, precum si neluarea in calcul a tranzitului care a facut ca in unele unitati consumul de combustibil sa-l depaseaca pe cel de pe intreg anul precedent.

Ar fi suficiente aceste aspecte pentru a caracteriza era Bala drept dezastruasa, insa nu putem sa nu mentionam datoriile imense pe care le au penitenciarele, sentintele definitive pe care ANP-ul le vrea uitate, incercarile grosolane de denaturare a adevarului si de asumare a unor merite necuvenite in negocierile salariale din viitoarea lege unica de salarizare, sprijinirea fatisa sau voalata a unor directori care s-au dat in stamba, incercarea de "decapitare" a sindicatelor prin diverse metode si multe altele care s-au intamplat in mandatul dl.Bala.

Ce-ar mai fi de spus? Poate... DEMISIA? Pare neverosimil sau de nerealizat?

La fel de neverosimila era si o actiune comuna a tuturor structurilor sindicale din sistem.La fel de nerealizat parea o unificare, chiar si temporara, a fortelor acestora. S-a atins oare punctul critic, in care nemultumirile generate si intretinute de actuala echipa de conducere a ANP-ului, sa dea in clocot?

Se pare ca da. Actiunile prognozate a fi desfasurate, atentie, in comun de catre toate structurile sindicale din sistemul penitenciar, arata cat de mari sunt nemultumirile personalului vis-a-vis de problemele cu care se confrunta. Si asta in conditiile in care nu exista revendicari de natura salariala.

Continuarea aici.
Autor: Paul@pvaslui.blogspot.com

27 comentarii:

Anonim spunea...

marea iubire marea speranta v-as dedica o melodie , as incerca cu pusca si cureaua lata dar in asemenea situatii cred ca sar potrivi mai bine ,, lasane lasane ''

Anonim spunea...

Nu pot să înţeleg poziţia dumneavoastră faţă de directorul general care cred că face tot ce poate să salveze sistemul. Vreau doar să vă închipuiţi ce mult îi interesau pe Iosif, Şpaiuc, Alexandru Şerban despre legea salarizării unice. Să înţeleg că ceea ce îi reproşaţi domnului Băla este doar reprofilarea penitenciarelor, sau faptul că sistemul are datorii la furnizori? Haideţi să facem un exerciţiu de imaginaţie şi să ne îmaginăm cine poate veni ca director general dacă tot îi cereţi demisia. Poate ar fi mai bine să fim raţionali. Părerea mea

Anonim spunea...

Minunat argument, hai sa fim toleranti cu incapabilul de Bala si chiar sa ne minunam ce noroc a dat peste noi caci daca pleaca cine stie cine-i ia locul. Cam ca nevasta care se gandeste ca da, e betiv, ma inseala, ma injura dar bine ca nu ma bate. Deci e baiat bun.

Anonim spunea...

Foştii militieni, Băla şi CelMare, să ne lase.
Vremea lui Ceausescu a apus.

întunericitul spunea...

cred că dacă pleacă băla o să sărim din lac în puţ.
mai vorbim...

Vlad Dreacu' spunea...

Ha, ha, ha...Ce-mi plac glumele voastre !Nici nu s-a derulat bine "inceputul sfarsitului" si au si aparut fitilele de lampa, se pune batista pe tambal prin forumuri de alcov, se asterne pe scari mocheta de trafic sa nu huruie distonant pianul coborat pe scari si se bat in cuie de sita usile sifonierelor sa nu iasa la plimbare "scheletii" precum mumia damboviteana din groapa...Miram-as si n-am cui sa se umfle mamaliga pe teasta in mijlocul verii !In orice caz, sunt alaturi de voi, macar cu gandul, pentru ca si voi ati fost si sunteti alaturi de mine atunci cand am avut si am nevoie. In acelasi mod. Asadar, va puteti baza pe mine.

Anonim spunea...

Nu cred ca Bala a incercat sau incearca sa salveze sistemul ci incearca sa-si salveze imaginea proprie si propriul "ciolan". Oricum toti directorii de puscarii fac la fel, interesul personal e mai presus de exercitarea meseriei, meserie care de altfel e foarte bine platita in special la virf( toti directorii de penitenciare i-au salarii peste 12000 ron). Pe linga asta mai fac si afaceri directorii de puscarii.
Spre exempu directorul Bota Emanoil de la Barcea Mare. S-a lansat licitatia pentru magazinul de interior, magazin special pentru cumparaturile detinutilor. Initial a cistigat o firma "Agro-Company". Patronul acestei firme cind a aflat ce "protocoale" trebuie sa faca lunar ,s-a oprit si a renuntat.
A cistigat "ILIUTA" ,patronul care aduce si diverse prajituri la popota cadrelor. Acesta dupa o luna de activitate a renuntat pe motiv ca chiria e prea mare, lucru stiut inainte de licitatie cit face chiria lunara. Bota Emanoil face un raport catre ANP si acestia accepta micsorarea chiriei dar cu o noua licitatie ,conform legii. La licitatie se prezinta alta firma care si cistiga dar cu o chirie mai mica cu peste 60%.
Surpriza este ca firma care a cistigat licitatia este tot a lui "ILIUTA". Practic ,au ramas aceiasi patronii magazinului dar sub alt nume de firma cistigaind astfel o chirie mai mica in detrimentul penitenciarului care pierde astfel lunar 10000 ron. Chiria initiala era de peste 16000 ron iar acum este in jurul sumei de 6000 ron. Diferenta , sau mai bine zis o parte din diferenta e transformata in protocoale care pleaca spre ANP si bani care intra in buzunarul lui Bota Emanoil. Oricum , ar fi necesar un control al D.N.A. si pe la sefii astia ca nu se mai satura de afaceri cu beneficiarii si cu orice daca iese ceva cistig, ca de doar e democaratie si din institutia statului au transformat-o in societate familiala.

Anonim spunea...

Un aspect extraordinar care sper sa fie de bun augur:structurile sindicale au reusit sa ajunga la acelasi numitor comun...nu ne rugam decit sa apese putin mai mult pe acceleratie de acum inainte!

Murphy spunea...

Din postulatele politicii şi... nu numai

Dacă doi oameni sunt de acord în toate privinţele, poţi să fi sigur că doar unul dintre ei gândeşte.

Adevărul unei afirmaţii nu are nimic de-a face cu credibilitatea ei şi vice-versa.

Pentru ca ceva să devină curat, altceva trebuie sa devină murdar.
- ... dar poţi murdari totul, fără să cureţi nimic.

Indiferent de ce merge prost, există întotdeauna cineva care a ştiut că aşa va fi.

Problemele complicate au întotdeauna răspunsuri simple, pe înţelesul tuturor, dar greşite.

De la Murphy pentru Huginn (şi nu numai)

Anonim spunea...

Părerea ta să ţi-o bagi undeva stimabile de la 8:10:00... (ai postat la secundă nene, probabil de acasă după tura de noapte).
Ce voiaţi să obţineţi de la un fost securist, miliţian care tortura oamenii la Timişoara trimiţându-i la serviciu după un serviciu de noapte?
L-a lăudat toată lumea că a făcut şi a dres la Timişoara... A făcut-o el sau munca celor de jos asupriţi în halul ăla?
Şi voi aţi crezut vreo secundă că va face altfel fiind în fruntea sistemului? V-aţi înşelat amarnic. Încă nu a făcut tot ce i-ar fi dat prin cap pentru că nu mai e ce-a fost.
Mai e o problemă... Dacă mâine am scăpa de el credeţi că în ţărişoara asta condusă de dansatoare la bară, amante, stripperi şi hoţi s-ar găsi un om care să facă treabă? Eu cred că sigur nu.

Anonim spunea...

Indubitabil,profilarea penitenciarelor este un dezastru managerial,suficient pentru domnul Bala pentru a-si prezenta demisia,pentru ca aceasta nu ne-a simplificat munca si nici nu a diminuat din costuri ci dimpotriva(vb.din propria experienta)a pus in miscare mai multe forte,implica mai multe cheltuieli si,sunt convins,se va solda cu un esec dezastruos.Paradoxal,am inceput sa-i regret pe magistrati,care nu prea faceau nimic,dar atunci cand nu faci nimic nici nu cheltuiesti bani inutil.Recunoaesterea acestui esec ar echivala cu o farama de responsabilitate,dar sa nu uitam ca domnul Bala este desprins dintr-o generatie care pretindea ca detine adevarul absolut

Anonim spunea...

Ce costuri in plan psihologic are reprofilarea?
Penitenciarul in care imi desfasor activitatea a fost reprofilat intr-unul cu regim semideschis. La intrarea holului de acces in sectii sunt grilaje inchise cu lacat.Undeva, la mijlocul sau chiar catre sfarsitul sectiei de detinere sunt birouri:pe o sectie biroul comandantului, pe o alta birourile educatoarelor, agentelor de la cereri,biblioteca si exemplele pot continua. Colegii care fac supraveghere stau pe hol, nu au un spatiu amenajat care sa ofere un minim confort in timpul serviciului.

Anonim spunea...

Se recunosc usor cei care au un interes ca actualul director sa ramana in functie dupa comentariile pe care le-au facut.Regretabil e ca nu vad mai departe de interesul de moment.Am fost si eu unul care s-a bucurat atunci cind a fost numit actualul director pentru ca l-am cunoscut la inceputul carierei.Am sperat ca multi altii ca va face ceva si pentru cei multi ca doar venea ,,din rindul nostru".Darca toti cei ajunsi sus s-au lasat ,,corupti de puterea functiei".A demonstrat ca pana la urma ii lipseste ,,coloana vertebrala"sau acea moralitate de care noi ne asteptam sa dea dovada.SI ACUM INTREBAREA CARE NE DOARE PE NOI:CHIAR NU EXISTA IN ROMANIA POLITICIENI (directori,subsecretari de stat etc)PENTRU CARE INTERESUL TUTUROR SA FIE MAI PRESUS DE INTERESUL PERSONAL?Bala a facut ceea ce au facut si precedesorii :a uitat pentru ce a fost numit.Asa ca nu trebuie sa toleram incompetenta,dezinteresul.

Anonim spunea...

Schimbarea domnilor, bucuria nebunilor.

Murphy spunea...

Munca în echipă este esenţiala.
Ea iţi permite întotdeauna să dai vina pe altcineva.

Multe persoane pretind că fac totul ca la carte, fără să ştie cine este autorul cărţii, sau chiar despre ce carte este vorba.

Nu dori moartea şefului; fă-l să şi-o doreasca singur.

Vă doresc ce vă... doriţi!

Al vostru pentru totdeauna,
Murphy


P.S. - Se spune din popor: schimbarea stăpânilor, bucuria nebunilor/proştilor (după caz).

Pleacă ai noştri, vin ai noştri, Noi locului ne tinem, cum am fost, aşa ramanem.

CRAIOVA spunea...

Buna seara! Am citit articolul si am ramas muta de uimire!
Lucrez in sectorul economico-adminstrativ si parerea mea este ca toate pb pleca de la neajunsurile financiare.Atunci cand nu ai bani apar fff multe pb.Dar pt problema asta, nu e devina nici Bala, nici Cel Mare .Credeti ca daca pleaca amandoi se vor rezolva pb noastre financiare? NU dragi mei , problemele vor fi aceleasi si poate chiar mai mari! Cine ar putea sa preia fraiele acestui sistem? Spuneti voi un nume capabil sa preia aceste functii! Eu, in unitatea in care lucrez am mare noroc ca dir este un om capabil , cu o mare experienta in sist penitenciar.Aceeasi situatie este si la paza.Mai prost stam cu dir ec-adm unde vai mama noastra!!! Daca in aceste momente dificile nu ai eu economist capabil se duce de rapa toata sandramaua!
Asta ne tb noua acum in sistem economisti de mare valoare care sa analizeze ff bine sistuatia sistemului si sa elaboreze un plan pt supravietuirea acestuia caci altfel.....CRAIOVA

Tora ! Tora ! Tora ! spunea...

D-ule Murphy:
Postati citate contradictorii!
Imi amintesc de timpurile de trista amintire,cand Biblia credinciosilor si necredinciosilor era recomandata de membrii de partid!
Teza si antiteza!
Sa fiti cumva folosit de fortele malefice?
DACA NU,LASATI-NE SA NE GASIM IDEILE SI OPTIMISMUL!
Mintea noastra merge mai incet!
Incet,dar sigur!
Gandesti de mai multe ori si tai o singura data!
E usor sa ranesti,sau sa citezi pe altii,depinde si de context!

Ofiter indezirabil spunea...

Cred ca problemele nu vin de la domnii Bala si Cel Mare. Va trebui ca noi sa ne organizam si ca sindicatele sa devina puternice. Daca vom ramane asa molai, vom pierde.

Anonim spunea...

Fratilor sa ne lase acest BALA care din pacate nu este decat un executant lingusitor si-l doare in cot de noi,sa fim seriosi si la Timisoara nu-l interesau cadrele,doar ofiterii ca mijloc de control si opresiune asupra celorlalti.
SINDICATELE SA SOLICITE DEMISIA DE URGENTA A D-LUI BALA,CEL-MARE ,RADU RAGEA SI MINISTRULUI APOLITIC PREDOIU.
SA SE FACA O ANCHETA IN LEGATURA CU CHELTUIELILE EXAGERATE PE CARE LE-A PRODUS REPROFILAREA SI SA LE PLATEASCA EI.CAT DESPRE PROGRAMUL MINUNE SA FIE ANCHETATI PT. ABUZ IN SERVICIU,AU SCHIMBAT PROGRAMUL DE LUCRU FARA ACORDUL SINDICATELOR DIN UNITATE NICI MACAR EXPERIMENTAL NU AVEAU ACEST DREPT.
DEMISIA COMUNISTILOR SI POLITICIENILOR INDIFERENTI SI INCOMPETENTI.

Anonim spunea...

Sunteti dezinformati domnilor altcineva este capul marii reprofilari a unitatilor penitenciare. Cercetati inainte sa acuzati. Nu a fost ideea nici a lui Bala si nici a lui Cel Mare. Ghici cine a avut ideea?????
Va las sa cercetati sau poate veti acuza din nou ca nu degeaba am fost militieni inainte.

Anonim spunea...

unde esti tu, lege a lustratiei !?

Anonim spunea...

"militieni inainte"-alo,cine-i acolo?

Anonim spunea...

dar mie imi convenea programul de 8 ore, insa nu convenea celor care aveau afaceri. Ei cum e?

Murphy spunea...

Pentru d-l/d-na Tora!

Cerându-mi scuze pentru întârziere, mai întâi am să vă răspund serios:

1. Or fi fost triste unele din amintirile pe care le evocaţi dar mult mai trist mi se pare ce se întâmplă astăzi cu noi. Cu noi toţi. Trist, amar şi dureros.
Asist uimit la toate zbaterile şi dezbaterile pe marginea (şi din mijlocul) probemelor sistemului acesta din care facem parte, aşa cu bunele şi relele pe care le are.
Până la un punct, mi se părut normal ca pe acest blog să ţâşnească, urlând uneori, ca dintr-un vulcan noroios, durerile, nemulţumirile şi fustrările. Dar am constatat că cei mai mulţi dintre „revoltaţi” nu reuşesc să (mai) vadă pădurea din cauza copacilor.

2. Afirmaţi că postările mele sunt contradictorii. Poate sunt. Acum depinde la ce le-aţi raportat. Unele s-au vrut a fi în legătură cu articolul respectiv, altele „sancţionau” replicile unor colegi ce deraiau mai mult sau mai puţin de la topic, logică, credinţă şi mai ales de la bun simţ.
Cu alte cuvinte foloseam, aşa cum m-am priceput eu mai bine, celebrele legi ale şi mai celebrului Murphy pentru a încondeia prin satiră, acolo unde era cazul, pentru a accentua gravitatea unor probleme sau pur şi simplu pentru a încerca să facem haz de necaz.

3. Dând deoparte faptul că nu aţi priceput aceste aspecte, mai dureros şi mai trist decât toate este faptul că prin replica dvs. mi-aţi spulberat o ultima speranţă. Speram că simţul umorului ne va ajuta, încă o dată pe noi românii, să trecem prin încercări.
Dacă acele triste amintiri ar fi provenit din propria dvs. experienţă de viaţă, probabil că reacţia ar fi fost cu totul alta.
Poporul român a supravieţuit acelor vremuri, mai mult sau mai puţin triste decât cele pe care le trăim astăzi, în primul rând datorită umorului. Făcând haz de necaz.
Murphy, Păcală, Nastratin Hogea, Mitică, Bulă sau indiferent cum s-au numit personajele care dea lungul vremurilor au luat în „tabarcă” metehnele, răutăţile, viciile şi mai ales prostia semenilor, aceştia au însemnat tot atâţia "colaci de salvare" pentru spiritul unei naţii.
Şi o naţie fără spirit, e o naţie care nu-şi mai găseşte salvarea.

Dar gata cu registrul grav.
Am să închei într-o notă cu care deja v-am obişnuit, citându-l bineînţeles, pe acelaşi inconfundabil şi nemuritor, Murphy:

“Zâmbeşte! Mâine va fi mai rău!"

"Lucrurile merg prost toate deodată, dar se îndreaptă treptat.
Concluzie: Poţi să strici ceva cât ai clipi din ochi dar ca să repari e nevoie de o veşnicie.”

Apropo, legile lui Murphy şi legile fizicii sunt singurile “acte normative” care nu au fost niciodată abrogate sau modificate. În cel mai bun caz completate.
“Codul” lui Murphy nu va fi nicioadată considerat caduc sau desuet. Murphy va fi mereu actual şi ne va “bântui“ perpetuu.

“Cu cât mai mare este numărul celor implicaţi într-un eveniment, cu atât mai puţin inteligent devine fiecare dintre participanţi.”

“Daca ai fi ştiut ce făceai, probabil că te-ai fi plictisit.
Corolar: Doar fiindca eşti plictisit, nu înseamna că ştii ce faci.”

A şi să nu uit. Încă două mici comentarii la „chestiune”.
1. Apropo de contradicţii, redau o „idee” din postarea dvs.:
“Sa fiti cumva folosit de fortele malefice?
DACA NU,LASATI-NE SA NE GASIM IDEILE SI OPTIMISMUL!
Mintea noastra merge mai incet!
Incet,dar sigur!”

Să înţeleg că eu ar trebui să vă las dacă NU sunt folosit de forţele malefice?
Sigur asta aţi vrut să-mi spuneţi? În acest caz, fără suparare, nu vă pot contrazice atunci când afirmaţi chestia cu mintea care merge încet şi sigur. Atenţie. Contează şi direcţia.

„Orice este posibil daca nu sti despre ce vorbesti.”

2. Dacă nu stăpâniţi anumite abrevieri, gen “d-ul”, evitaţi-le.

În rest, numai de bine!

Tora ! Tora ! Tora ! spunea...

Pt.D-UL Murphy :

Va rog sa ma iertati;nu am vrut sa spulber si ultima speranta,doar ca,am dorit sa va cunosc si opinia dvs. vis-a-vis de celebrele legi ale lui Murphy ,selectate si adaptate ,la situatia postata.
Cu alte cuvinte, am dorit sa va provoc ,pentru a parasi carapacea,si ma bucur, sincer, ca am reusit!
Cu tot respectul!
Numai bine!

Murphy spunea...

Pentru Tora ! Tora ! Tora !

Mă bucură şi totodată mă flatează reacţia dvs., dar sincer nu e cazul scuzelor. Intervenţia dvs. iniţială, chiar dacă nedreaptă, din punctual meu de vedere, a fost totuşi una politicoasă şi de bun simţ. O opinie, care s-a transformat într-un dialog civilizat.

Sper (cu fărâma de speranţă pâlpâind uşor) să văd din ce în ce mai multe asemenea atitudini, începând cu discuţiile de pe acest acest blog, preluate şi continuate apoi în viaţa noastră de zi cu zi, a tuturor, transformându-ne şi aducându-ne mai aproape de pretenţiile noastre. Acelea de fiinţe umane. Fiinţe raţionale civilizate şi tolerante. Încă mai sper.

Pănă atunci, cu voia dumneavoastră domnilor, voi folosi satira şi ironia ca arme împotriva prostiei şi a răutăţii. Cu şfichiul verbal voi biciui, fără reţineri şi fără deosebire, aspectele negative din viaţa “cetăţii”.

Păstrând proporţiile (şi la propriu şi la figurat), vă salută un Cyrano de Bergerac al… sistemului vremurilor noastre.

Cu meritat-câştigată stimă, deoarece “nasul” îmi spune că nu mă înşel în ceea ce vă priveşte!

Tora ! Tora ! Tora ! spunea...

Daca nu exista dialog constructiv,intervine prapastia!
Vorba romaneasca,multe intelesuri are!
Unde dai,si unde crapa!
De aceea e bine sa ne lamurim intre noi,chiar daca unii isi cer scuze,din prea mult bun simt,sau altii,uita sa le ceara!Si totusi...e bine sa acorzi circumstante atenuante!
Daca vrem sa primim,mai intai,trebuie sa daruim!
Dar,daca unii nu invata din greseli,si totusi iubirea....!