Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

miercuri, 17 iunie 2009

Crestem odata cu tara!

Giordano Bruno a fost arestat pentru ca sustinea, cu mai bine de 600 de ani in urma, că stelele sunt asemănătoare soarelui, ca universul este infinit si contine un numar infinit de lumi populate de fiinte inteligente.

După sase ani de detentie, in care timp a fost supus la nesfarsite interogatorii, fiind acuzat de blasfemie, comportament imoral si erezie, a fost adus în faţa tribunalului inchizitorial si refuzand sa-si recunoasca "vinovatia", a fost condamnat pentru erezie si ars pe rug la 17 februarie 1600, in piata "Campo dei Fiori" din Roma.

La locul martiriului sau, administratia orasului Roma a ridicat la sfârşitul secolului al XIX-lea o statuie, dedicata libertatii de gandire. Patru sute de ani dupa executarea sa, Biserica Catolica, prin glasul papei Ioan-Paul II, si-a exprimat "profunda durere", regretand eroarea comisa, prin condamnarea la moarte a lui Giordano Bruno.

Nu exista nicio legatura intre Giordano Bruno si sistemul penitenciar romanesc, cel putin dupa stiinta mea, nimeni n-a fost ars pe rug, in piata publica, ca urmare a unor convingeri vizionare si neabatute asupra situatiei lucratorilor de penitenciare sau asupra situatiei persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate.

Uneori, mai mult sau mai putin timidele si izolatele incercari de reconsiderare a principiilor dupa care functioneaza penitenciarele romanesti, au fost reduse la tacere, fara mare dificultate, prin atentionari sau masuri disciplinare de diferite tipuri. Care au functionat (aproape!) fara exceptie.

Un sondaj de opinie, proaspat realizat, punea in evidenta faptul ca, spre deosebire de tarile civilizate, unde cetatenii sunt mai degraba preocupati de petrecerea timpului liber si de calitatea relatiile interumane, noi, romanii, suntem animati in cea mai mare masura de acumularea de bunuri si de imbogatirea rapida ( a se citi, fara prea multa munca, fara prea multe sacrificii!).

Asadar societatea romaneasca nu este una generoasa sau una preocupata sa-si protejeze valoarea ori valorile, traim la intamplare, suntem superficiali si preocupati de satisfacerea unor interese marunte care in realitate nu ne aduc nici fericirea si nici implinirea.

Intr-o astfel de organizatie, detinutii nu au nicio sansa de (re)integrare si nu de putine ori, simplul fapt ca acestia respira este o exagerare sau o impertinenta. In asemenea conditii, incercarea, fie ea si timida, de a discuta deschis despre situatia penitenciarelor/detinutilor, este -cel putin teoretic- cu totul inutila. Mai ales ca sunt atatea alte categorii, elevii, tinerii absoventii de facultate, bolnavii, somerii, pensionarii etc., a caror situatie trebuie discutata, analizata si rezolvata cu prioritate.

Dar noi, lucratorii de penitenciare, nu lucram nici la scoala si nici la spital si nici la "fortele de munca", noi lucram acolo unde am ales sa lucram, adica la inchisoare si datoria noastra este aceea de a atrage atentia asupra obiectivelor si obiectului noastru de activitate.

A, ca nu suntem, la randul nostru, pe deplin convinsi de utilitatea muncii noastre, de importanta ei, ca avem obiceiuri proste, ca nu ne respectam nici macar noi pe noi, ca suntem atat de ipocriti incat una declaram si alta facem, ca ne lasam sufocati de hartii, ca ne plangem de mila, ca asteptam sa vina oricine altcineva sa ne rezolve problemele, asta este o cu totul alta discutie.

Pentru ca deocamdata, acesta este nivelul nostru, atat putem si ca urmare actionam sau reactionam in consecinta. A inchide (din nou) penitenciarul, a atarna de poarta tablita cu "Inchis de la (alti) 20 la 50 de ani, pe toata perioada reparatiilor capitale", adica cam cat timp ne-ar lua noua, probabil, sa ne schimbam mentalitatea, sa ne convingem unii pe altii sa fim seriosi si responsabili, dupa care sa iesim la parada fara rusinea si teama de a lucra intr-un penitenciar, gata oteliti si pregatiti pentru tranta cu societatea, in a o convinge de utilitatea muncii noastre si de importanta resocializarii detinutilor, ei bine, ma tem ca nu se poate!

Una peste alta, crestem odata cu tara, care greu de tot, se misca totusi (vorba lui Galileo Galilei, alt om destept, care poate ca n-a trait degeaba!).

24 comentarii:

Unknown spunea...

Dacă pentru majoritatea colegilor " Timpul trece, leafa merge" de ce te-ai strădui să ieşi din anonimat.
Dacă ieşi vei fi pus la zid!!!

Dan Selaru spunea...

Sunt bulibasiti ani la inceput. Nu sunt 600.

bve spunea...

Scurt sondaj printre internauti
Andrei Pleşu
18 mar 2009
"Aproape nimeni nu semnează cu numele său real, ceea ce dovedeşte o concepţie sui generis despre dialog, despre curajul opiniei proprii şi despre responsabilitate.
Încă nu pricep psihologia celor care îşi petrec timpul producând comentarii anonime la felurite articole de presă. Fenomenul este însă masiv şi are deja o răspândire planetară. Prin urmare, trebuie luat în serios. În sine, nevoia de a reacţiona, de a participa la o dezbatere publică, este legitimă, dacă nu chiar recomandabilă. Ea atestă existenţa unui potenţial spirit civic şi întreţine, fie şi dezordonat, o necesară piaţă de idei. Oricine are dreptul să-şi asume un rol în perimetrul acestei pieţe. Dar cu condiţia minimală a însuşirii unui instrumentar adecvat şi a unor reguli de joc cât de cât civilizate. Oricine are voie să joace fotbal. Dar nu oricine poate năvăli în teren, dacă tot ce ştie e să se agite şi să şuteze brambura.

În privinţa asta, comentariile care apar în marea presă occidentală par să aparţină altei specii: comentatorii înţeleg să-şi semneze textele, ziarul face o selecţie riguroasă care nu îngăduie mârlănia, atacul la persoană, imbecilitatea agresivă, iar subiectul fiecărei intervenţii nu e, de obicei, autorul articolului comentat, ci strict tema lui. La noi, lucrurile pendulează între băşcălie, arţag şi vulgaritate. Până la urmă, comentatorii se încaieră între ei, subiectul dezbaterii e uitat, părerea se transformă în injurie. Evident, nu toţi sunt la fel. Există, de pildă, categoria celor care par plătiţi să intre în horă, ori de câte ori pe pagina de ziar apare un anumit nume. Îi recunoşti după promptitudinea şi monotonia reacţiei lor.

Există şi oameni cumsecade, care încearcă să aducă pe scenă un pic de bună-cuviinţă şi să amendeze, astfel, bolboroseala ignară, brutalitatea de mahala. Trec peste categoria acelora care se pronunţă autoritar despre orice, într-o românească din care gramatica a fost definitiv evacuată. Aproape nimeni nu semnează cu numele său real, ceea ce dovedeşte o concepţie sui generis despre dialog, despre curajul opiniei proprii şi despre responsabilitate. S-ar zice că suntem o naţie de Farfurizi şi Brânzoveneşti: „o dăm anonimă”. Trasul la ţintă de după perdea, tâlhăria cu ciorap pe faţă par să fi devenit, pentru unii, un mod de viaţă.

În toată această foşgăială, ceva mă înduioşează totuşi. Foarte mulţi din scriitorii pe internet par animaţi de o nevoie aproape candidă de a fi inteligenţi. Mai inteligenţi decât ceilalţi internauţi, mai inteligenţi decât guvernanţii şi decât opoziţia, mai inteligenţi decât autorul articolului la care se referă. Fie că adoptă aroganţa ironică, fie că dau lecţii tuturor, cu tonul apodictic al unor iniţiaţi, fie că se agaţă de câte un citat pescuit aiurea, sau se răstesc la toţi, fără menajamente, toţi visează să se califice într-o competiţie de umbre, ca „băieţi deştepţi”. Foarte deştepţi. Cei mai deştepţi, mai spirituali, mai şmecheri. Sigur că toată lumea care se manifestă public are, în adânc, orgoliul de a impresiona prin anvergură intelectuală şi haz subţire. Dar cei care o fac la lumina zilei, „în direct”, au, măcar, îndrăzneala (uneori paranoică) de a risca.

Se expun, învaţă ortografie, provoacă la luptă, se străduiesc să argumenteze logic şi să construiască un punct de vedere mai cuprinzător decât simpla interjecţie. Nu reuşesc întotdeauna. Dar o fac pe barba lor, nu în penumbrele unei frustrări amare sau ale unui joc imatur. Dragii mei – îmi vine să spun comentatorilor anonimi de pretutindeni – nu vă mai chinuiţi! Există şi alte virtuţi decât inteligenţa: sobrietatea, măsura, bunul-simţ, bunătatea. Le veţi găsi mai curând la capătul unei chibzuite tăceri, decât într-un exces impudic de volubilitate."

Anonim spunea...

"E pur si muove" la noi in sistem se traduce cam asa - e pur si simplu mov!

Anonim spunea...

ceva prime de 29 aveti cunostinte ...............

întunericitul spunea...

pentru 14:13
da, diplome, şah, tenis de masă, fotbal.
distracţie plăcută.

tara lu` papura spunea...

Constat cu dezamagire ca ori de cate ori se pune in discutie o tema ceva mai inalta decat firul ierbii, bravii nostri colegi penitenciaristi o lasa moale spre blegire. Asadar, cam asta e nivelul nostru . Nu va intristati, viata merge , oricum, inainte. iar noi , cu totii, o sa dormim in suc propriu si o sa ne consumam energiile pe marginea uor teme precum salarii de merit, prime de 29 iunie, militieni care ne conduc si astazi,jeg, mocirla, coruptie, nepotisme, colege cur.e, colegi afemeiati, detinuti nemernici, sporuri taiate, sewfi prosti de-a binelea, intruziunea politicului in mocirla penitenciara, locuri caldute etc. Asa tara, asa sistem.Fuck you, Romania, fuck me.Scuze, dar mi-am iesit din pepeni.

Anonim spunea...

Ce dobitoci si ziaristii astia. Ce-i daca un violator in serie merge in permisie? Mie mi se pare corect. Ar trebui sa se obisnuiasca omul cu libertatea, incet-incet, nu sa iasa din nou si sa faca iar vreo greseala si sa pice din nou. Dorin Lazar e chiar un tip de treaba. Este constiincios si la locul lui. Eu cred ca ar trebui sa-i acordam o sansa. Poate, poate...

Anonim spunea...

Nu exista violatori in serie, exista doar femei provocatoare. Ce vina are saracul om?

Anonim spunea...

ce daca a violat omul? daca talharea era mai bine? eu nu cred ca conteaza fapta.

Anonim spunea...

Violatorii sint si ei oameni, uni chiar buni. Merita sa mearga si ei acasa.

Anonim spunea...

DUPA DECLARATIILE SPUMOASE ALE SIMPATICULUI VANGHELIE,A APARUT SITE-UL W.W.W.GOAGAL.RO!TASTATI "SARCI" PE GOAGAL SI VOTATI-VA VIITORUL!

Anonim spunea...

in perioada 17.06-29.06.2009 Penitenciarul Satu Mare desfăşoară o serie de activităţi dedicate sărbătorii zilei de 29 iunie –sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel şi totodată ziua personalului din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
Astfel în data de 26.06.2009 se organizează „ZIUA PORŢILOR DESCHISE” care va permite vizitarea penitenciarului.
Programul specific va fi completat şi cu alte activităţi în care vor fi implicate persoanele private de libertate precum şi competiţii sportive de tenis de masă, de fotbal tenis şi skandenberg.
Această acţiune denotă deschiderea către societatea civilă şi către comunitatea locală.
În data de 25.06.2009 va avea loc un spectacol cultural-artistic susţinut de formaţiile artistice ale penitenciarului pentru toate persoanele private de libertate aflate în custodia Penitenciarului Satu Mare.
În data de 29 .06.2008 are loc slujba religioasă oficiată de către preotul unităţii şi la care vor participa persoanele private de libertate din penitenciar şi personalul unităţii.URAAAAA
De asemenea avem plăcerea de a vă informa faptul că, in perioada 17.06.2009 – 22.06.2009 cu ocazia sărbătoririi zilei de 29 iunie- ziua pesonalului din Administratia Nationala a Penitenciarelor, Penitenciarul Satu Mare organizează o competitie sportivă la care sunteti invitati sa participaţi. La această competiţie vor participa cadrele unitătilor din garnizoană si institutiile publice.
Probele de concurs vor fi: tenis de masă competiţie ce va avea loc in data de 17.06.2009 ora 1000 locul de desfăşurare fiind sala de tenis a Stadionului Olimpia; şah competiţie ce va avea loc în data de 22.06.2009 ora 1000 locul de desfaşurare fiind Penitenciarul Satu Mare si fotbal tenis competiţie ce va avea loc in data de 18 – 19.06.2009, ora 10,00 la Baza Sportivă a Liceului Sportiv Satu Mare.Echipele câstigătoare vor fi premiate cu diplome si cupe la finalul competiţiei.

Prisonworker spunea...

Pt anonim 17.06.2009 19:03:00

Stimate domn, doar asa ca si cultura generala,

pt un violator in serie, o femeie poate fi provocatoare daca poarta pantofi rosii, daca isi prinde parul mereu in coc, daca are peste 50 de ani sau, dupa caz, sub 18

Fixatia se formeaza in capul dansului si, cu toate programele pt agresori sexuali, sansa sa se "vindece" e foarte mica.

Cred ca tratam cu prea mare usurinta asemenea probleme.

Burebista spunea...

@ ADMIN

Apreciind fondul articolului, am o mare nelămurire (în completarea comentariului lui Dan Şelaru).

Mă întreb, fiindu-mi zdruncinate din temelii minimele cunoştinţe în domeniu (şi aşa precare şi lacunare), dacă "povestea" pe care o trăim zi de zi e o transpunere după titlul romanului scris de Erich von Daniken - "Amintiri despre viitor", cu acţiunea ce se petrece/s-ar fi petrecut undeva prin anul 2194 ori vizionarul şi neabătutul Giordano Bruno, martir pe altarul ştiinţei (şi nu numai), şi-a exprimat convingerile “cu mai bine” de 133 de ani înainte de a se... naşte?!?

În rest... numai de bine. Deocamdată.

Că venii vorba: "... doar aşa, ca şi cultură generală".

Anonim spunea...

Theodor Paleologu, ministrul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, a declarat miercuri, la lansarea volumului "Cartea neagra a patrimoniului", la Targul de carte Bookfest, ca, prin distrugerile provocate cladirilor de valoare din Capitala, "blazonul national este cacarisit"."Daca capitala tarii este mutilata (...) blazonul national este cacarisit", a spus cu ocazia lansarii cartii Theodor Paleologu, citat de Gandul.Cacarisit,necacarisit...mai avem noi Doamne blazon???!!!

Anonim spunea...

Si vrei sa spui ca daca cineva a comis trei violuri nu mai are nici o sansa sa prinda o permisie? daca el munceste si este constiincios, eu ce sai fac? Sa nu/l propun? Acum pe bune.

Anonim spunea...

Vina omului este ca nu da dovada ca este om,FEMEIE SAU BARBAT,FIIND!
Si mai lasa femeia provocatoare,ca daca nu exista Eva,nu am fi citit acest articol!
CU CE ESTI TU MAI BUN DECAT FEMEIA PROVOCATOARE?
Fiecare se simte indreptatit sa judece;oare,avem acest drept,sau,in ce conditii?
Doamne,lumineaza-ne!

Anonim spunea...

Fastacindu-se in fata "filosofului" Gabriel Liiceanu,d-l Presedinte Basescu a facut precizarea ca scoala romaneasca "scoate tampiti!".Insa cu totii suntem scoliti in Romania...de la vladica pan'la opinca!

Anonim spunea...

ROMANIA ARE IN MOMENTUL DE FATA O DATORIE EXTERNA DE PESTE 72.OOO.OOO.OOO. EURO!O SUMA URIASA,TULAI DOAMNE!ROMANE,DORMI LINISTIT...CACI AU ALTII GRIJA DE VIITORUL TAU!

Anonim spunea...

"In penitenciare nu exista oameni rai,ci oameni, care la un moment al vietii au gresit"- am citat pe cineva, care a lucrat peste 30 de ani in penitenciare.(nu la socio-educativ)

Anonim spunea...

prin alte tari infractorii cu delicte sexuale - denumiti si pradatori sexuali- sint liberati doar daca au urmat niste cursuri si au obtinut anumite scoruri. de invoiri din unitate pe principiul "este staruitor in munca si da dovezi temeinice de indreptare" nici vorba.acolo caci de usa este vorba psihologii chiar fac munca de psiholog, de cunoastere si de "reeducare " a detinutilor.si inca ceva: pe anumite sectii supraveghetorilor nu li se spune ce fapta si condamnare are detinutul sau detinutii de pe sectie pentru a nu le influenta serviciul si comportamentul.

Anonim spunea...

mah asta cu "peste 30 ani munciti"...posteaza o erata de genul "nu exista oameni rai, ci oameni dezaxati, care la un moment al vietii au gresit intentionat"...pai ce spuneai ma daca un ppl ii dadea foc copilului tau dupa ce -l omara (scuze de exemplu)cum a fost cazul unui coleg de al nostru?...daca esti la pesnie sezi dreaq la actualitati si zinteza zilei...

Anonim spunea...

In Patericul egiptean exista o povestioara citez din Savatie Bastovoi.
,,Un monah vede odata un altul abuzand sexual un copil. Intoarce capul in alta parte si zice / daca tu Doamne nu/i trsnesti in momentul asta, cine sunt eu sa/i judec?,,.
Noi si voi cine suntem de avem acest drept?