Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

marți, 5 mai 2009

Cu meceveul prin justiţie

MCV Pentru că Mecanismul cu M mare de tipar trebuia să aibă un nume, l-a primit. MCV nu e Loganul ăla mai lung şi MCV nu înseamnă Multi Convivial Vehicle. Nu ştiam nici asta ce înseamnă dar site-ul Dacia m-a lămurit.

Meceveul ăsta e reinventat şi rebrănduit de mejeleceul nostru cel de toate zilele. Înseamnă un neaoş Mecanism de Cooperare şi Verificare, adică rapoarte despre mersul justiţiei cu alt nume. Rapoarte pe care, tradiţional, miniştrii le interpretează bine, iar societatea civilă rău.

Prietenul şedinţar al justiţiei, domnul Predoiu, ne informează cum stă treaba şi cam care e tărăşenia cu meceveul ăsta. O pauză de discuţii relaxate după negocierile cu sindicatele, întoarcerea codurilor şi problemele bugetare.

Interesant e că la mejeleceu deja se ştiu concluziile. De data asta nu va mai fi de vină doar Parlamentul, CSM-ul o să treacă la încasare.

Comisia Europeană începe, în cursul acestei săptămâni, misiunile de evaluare în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), în vederea pregătirii raportului din iulie 2009.(…)

Primele două misiuni vor fi de natură tehnică şi vor fi concentrate pe anumite aspecte din cadrul MCV, iar Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti nu este vizat în mod de direct în aceste etape. În schimb, cea de a treia misiune va avea un caracter general, vizând progresele înregistrate pentru toate condiţionalităţile din cadrul MCV.

În pregătirea fiecărei misiuni, autorităţile române transmit Comisiei Europene rapoarte privind progresele înregistrate de România în ultimul an, pentru a furniza o imagine completă asupra realităţilor din sistemul judiciar român, atât la nivel central, cât şi la nivel local.

Rezultatele misiunilor de evaluare şi rapoartele experţilor independenţi care vor participa la aceste misiuni vor avea un rol esenţial în fundamentarea concluziilor raportului din vară al Comisiei Europene. (sursa: link)

17 comentarii:

Anonim spunea...

Domnule director adjunct economico-administrativ ,

Cu ce drept ma privati de 5% din venitul brut lunar, adica de circa 65 de lei ?
In urma controlului de fond s-a constatat ca desfasurand activitati de paza si supraveghere a persoanelor private de libertate sunt indreptatit sa primesc acest spor. In prima luna de dupa control nu am primit acest spor pentru ca era inceputa, in a doua luna pentru ca trebuia luata o hotarare intr-o sedinta de consiliu, in a treia luna v-ati acoperit cu hartii: la baza acordarii sporului sta registrul de intrari-iesiri de pe sectie. Sunt curios de motivatia de luna viitoare pentru neacordarea sporului.
Doresc sa clarific anumite lucruri: sunt incadrat ca gospodar, post pentru care am concurat in urma cu 9 ani, fiind angajat direct din viata civila. Acesta este al doilea loc de munca dintr-un total de 23 de ani de activitate. Realizarile cu care ma mandresc sunt putine, dar indirect toti angajatii din sistemul penitenciar beneficiaza de ele, inclusiv dumneavoastra domnule director. Mai tineti minte vremurile cand aveam 38 de zile de concediu de odihna pe an? Am fost singurul din sistem care a efectuat 45 de zile de concediu de odihna cu doua luni inainte sa apara respectiva reglementare legislativa. Va mai amintiti cand sporul de pericol DGP cum era numit atunci era de 25% pentru logistica si 30% pentru paza? Nu stiu unde au ajuns memoriile facute, dar cineva din ANP a gandit just si toata lumea a primit 30%. La nivel de unitate sunt mandru ca si datorita mie n-ati reusit sa-l inlaturati pe liderul de sindicat. Nici mie nu-mi place de el dar nu-mi place nici cum s-a vrut debarcarea acestuia. Ceea ce s-a facut atunci se numeste amestec in treburile sindicatului. Asa-i ca are iz penal? Realizarea de care-mi aduc aminte cu cea mai mare placere nu este pe plan profesional dar nu ma pot abtine sa n-o divulg: intotdeauna v-am batut la sah.
Nu cunosc relatia dintre paza si gospodari la nivelul altor unitati. In unitatea noastra gospodarul este un angajat bun la orice, ultimul aliniat din fisa postului sunand asa: "Executa orice alte ordine primite". Am facut de-a lungul timpului serviciu de escortare la puncte de lucru exterioare, serviciu de paza in foisor, serviciu de supraveghere pe sectie, serviciu de insotire a persoanelor private de libertate le cabinetul medical sau cumparaturi, serviciu de acordare a dreptului la telefon, paza in poligon in timpul tragerilor, trageri unde logistica nu participa, serviciu de paza si supraveghere la spital, si multe alte misiuni operative. Colegii din paza care-si desfasoara activitatea la punctele de lucru au beneficiat la sfarsitul anului de un premiu procentual din venitul adus, fiind si retribuiti ca sefi punct lucru, acest lucru nefiind valabil si pentru mine, cu toate ca lucrarile de reparatii curente efectuate in regie proprie au adus insemnate economii bugetului unitatii, ba mai mult, toate persoanele private de libertate din detasamentul de reparatii curente au fost retribuite pentru munca lor cu salariul minim pe economie.
V-am cerut domnule director sa-mi platiti orele suplimentare sau sa-mi acordati zile libere pentru faptul ca eu ca sef punct lucru eram obligat sa asigur un pontaj de 8 ore lucrate efectiv, plus timpul pentru deplasare si timpul acordat servirii mesei pentru persoanele private de libertate? Colegii de la paza au beneficiat de aceste drepturi, eu nu.
Ce inseamna pentru mine 5%?
Din punct de vedere financiar inseamna circa 45 de lei in plus la venituri. Din punctul de vedere al navetistului inseamna benzina pentru 3 zile de venit la serviciu. Din punctul de vedere al parintelui inseamna ca fiica mea poate sa mearga si ea in excursie cu clasa la sfarsitul lunii. Din punct de vedere al sotului inseamna un buchet de flori pentru sotie cu prilejul aniversarii care se apropie.
Ce inseamna pentru dumneavoastra 45 de lei? 1%? Mai putin? Aproape nimic. Cu s-au fara ajutorul dumneavoastra eu o sa-mi castig cei 5%. E dreptul meu si a fost recunoscut de o comisie constituita la nivel de ANP. Acesta este scopul pe care-l v-oi urmari in viitorul apropiat. Oare ce-ar fi sa obtin acest spor retroactiv?
Nu cersesc mila nimanui din sistem, nu ma astept la vorbe bune din partea anumitor colegi, am scris aceste randuri pentru ca trebuia sa ma descarc. Nu vreau sa ma ascund dupa masca anonimatului dar din motive lesne de inteles nu dau inca nume.
Salutari tuturor celor care au avut rabdarea sa parcurga aceste randuri!

Anonim spunea...

Felicitari anonimule, esti unul dintre noi, cei multi, truditori si batjocoriti. E un caz cat se poate de clar, pertinent si bine fundamentat. Fii tare, ca doar nu muncim pe mosia nimanui.
Suntem alaturi de tine. Tine-ne la curent cu rezolvarea abuzurilor. Sa-si spuna si altii necazurile !!!

Anonim spunea...

aseara ma uitam la Penitenciar USA si sa stii ca si acolo "gospodarul" primea cei 5%.....

Anonim spunea...

Domnule Director, eu nu vreau 5 la suta, nici acum si nici retroactiv. Vreau sa imi dati un loc de gospodar, sa nu ma mai tineti pe cel de civil care face aceeasi munca cu ppl-eii ca si cei cu mansete albastre, gulere albe si 5 mobile in buzunare. Mie sa imi dati o prima de Inaltare si o intalnire sa va spun mai multe despre gospodarii nostri. Despre cei buni la toate care mai vor 5 la suta pentru un buchet cat si despre cei care nu mai vor nimic de la viata. Eu mai vreau, domnule Director, sa ma lasati in pace si sa aplicati regulile si regulamentele in vigoare in litera si spiritul lor, fara partinire, fara exces de zel, atat pentru gospodari cat si pentru cei care nu au invatat sa faca patul la mama acasa. Atat pentru cei care au 7 ani de acasa cat si pentru cei care lipsesc la trageri (din poligon). Hai liberare, dati-mi 50 de lei ca sa nu va cer retroactiv !

Anonim spunea...

P.S. Era sa uit. Tot eu sunt, Domnule Director. Sa imi dati intalnire in Cismigiu, la Microbi, in spate. Sa vedeti ce bataie va trag (la sah) !

Anonim spunea...

se dau bani de naveta? cine stie.

Anonim spunea...

Salutari tuturor!
D-le anonim de la 11:36,
Si eu sunt de parere ca regulile si regulamentele trebuie sa fie respectate.
Daca ai citit ceea ce am scris in mesajul anterior am cerut sa-mi fie acordat un drept care mi-a fost recunoscut de catre o comisie de control contituita la nivel de ANP, adica respectarea regulamentului, regulament care se completeaza cu ordine si dispozitii.
Am scris deasemenea ca nu cunosc relatia dintre gospodar si paza in alte unitati. Daca ma vezi pe mine imbracat la costum sa stii ca este urmare a faptului ca treaba merge bine, adica problemele existente sunt bine gestionate. Cand o sa vezi gospodarul unitatii in salopeta si uns pana la coate sa stii ca se duce de rapa sandramaua, adica ultimul ordin de genul: "Te descurci cum stii!" nu a mai putut fi respectat. Am scris ca nu astept mila sau compasiune din partea nimanui cu atat mai putin de la d-ta anonimule de la 11:36. Eu am vrut doar sa sesizez o stare de fapt si eventual sa aflu cum se procedeaza in alte unitati.
Anonimule de le 11:36, daca nu-ti scriu sa nu-mi raspunzi!
Referitor la reguli: in mesajul anterior am facut una gramaticala scriind "cu s-au fara" in loc de "cu sau fara" si cer iertare limbii romane ca am stalcit-o.
Cuvantul "director" este un substantiv comun si in mijlocul propozitiei se scrie cu "d". Pupincuristii au voie sa-l scrie cu "D". Am folosit cratima si prescurtarile cand m-am adresat persoanei d-tale pentru ca din mesajul postat asta am inteles ca esti: o pescurtare, ceva mic, poate chiar un nimic.
Hai, pa!

Tora ! Tora ! Tora ! spunea...

Pt.anonimul de la 05.05.2009 16:56
Nu te judecam pentru greselile gramaticale!
Si nu te mai scuza!
Nu se merita!
Oamenii, care sunt buni la toate ,exista in multe penitenciare,si ,din pacate,sunt frustrati de drepturile cuvenite,conform activitatii desfasurate!
Daca ,un organ de control din A.N.P. ,ti-a dat dreptate,si altii tergiverseaza,apara-ti dreptul!
Fii vertical,colega!

Anonim spunea...

...lol...un goshpodar la coshtum...cool tare rau da tot...mah nene goshpodare,ce marfa mere traba la d-shtra da nu trebe dacit coshtum...insheamna cha eshti tare ca fularul dupha git...cin meri cu ppl eii sha shchimbe ghiovetha shtai dupa coltz?...chaaaa...haia tzishneshte bre!

Anonim spunea...

Colega sa vezi la Arad...unde tot un D.l dir adj ec/fin il gaseste pe gestionarul Gaz/ului cu minus in gestiune la fan si porumb,il pune sa plateasca si nu sa intamplat nimic....nu are fapte...la soferi nu gaseste nimic si/i pedepseste,sunt 3 colegi pedepsiti.Deci unde este dreptatea ? e doar la unii ca Lancea dar nu pentru mult timp..sufac

Anonim spunea...

Corect!!! Nu trebuie judecaţi pentru greşelile gramaticale, că unii sunt "doar" bacalaureaţi sau "cel mult" licenţiaţi în... litere. Două litere. X şi O.

O fi şi ăsta un echivalent al sistemului binar? Că tot e informatizat şi “on-line-izat”. Cine ştie? Doar bunul Dumnezeu. Şi tot El cu mila. Cu mila pentru viitorul… sistemului penitenciar şi… al ţării!

În loc de concluzie:
Dacă diplomele ar aduce profit (indiferent de modul lor de obţinere), am fi cea mai bogată ţară din lume!

Anonim spunea...

pt 20,59
gestionar gaz cu lipsa la inventar.
ghici propunerea pt 50%
contabilul gaz
atributii servici sa verifice lunar gestionar gaz
alte atributii sa fie dadaca la copil lancea

Vlad Tepes spunea...

Bine v-am regasit! Azi despre putere(a de a invata) :
1."In cazul celor care vor sa participe la examenele de promovare al agentilor , rog, o atenta verificare a contracandidatilor, astfel: daca persoana este din ANP, este prietena cu sefii din ANP, are relatii la politie, securitate, informatii, va rog, sa va indreptati spre foisor, linistiti, in rand, cu arma la umar..."
2."In cazul celor care vor sa participe la examene ca sa lucreze in mediul nostru, ca agenti si pot face "mici" atentii pecuniare la un anumit cadru sau sunt pasibili de o viitoare rata, va rog, sa stiti sa completati Corect fisa de concurs cu datele d-voastra. Pare-se ca zeul norocului se va abate asupra d-voastra! Data viitoare un mic eseu despre etica!

Vlad Dracu' spunea...

S-ar putea ca Domnul Gospodar sa fie indreptatit la plata celor cativa litri de benzina pe luna. S-ar putea sa fie adevarat faptul ca o Comisie a ANP i-a dat dreptate acestui om, adevarat "om bun la toate" al sistemului. Cu toate acestea, Domnule Gospodar, dati-mi voie sa fac cateva consideratii asupra marii nedreptati la care sunteti supus de Directorul Administrativ al dvs. Acum nici nu mai conteaza daca l-ati batut vreodata la sah sau ati facut remiza, adeseori. Important este ca in sistemul penitenciar sunt nedreptati mult mai mari decat cea a dvs., oamenii isi rezolva problemele asa cum pot, unii isi cauta dreptatea prin tribunale fara a o clama pe acest blog, altii merg in audiente sau asteapta chiar ani de zile pana cand ajung cu drepturile la zi. Acest blog este o casa buna atat pentru cei care se cred nedreptatiti dar au rafuieli personale cu colegii lor mai mult sau mai putini aflati in pozitii de sefi, stiu ca gresesc dar se dau curati ca lacrima si blogul ii crede, unii vor mai mult decat scrie in state pentru ca li se pare ca s-au nascut indispensabili ori cred ca daca au dat o data ceva trebuie sa primeasca pana la pensie inapoi, inzecit daca se poate. Desigur, gospodarii fara salopeta sunt mai buni si au un "good looking" aparte. Buricul sistemului nu a fost inca declarat. Unii se cred mai tari chiar decat gospodarii, se cred unicii si adevaratii intelectuali, spre deosebire de cei multi si falsi. Altii cred ca uniforma larga poate ascunde multe in caz ca sistemul ii indeamna la a strange cureaua. Sunt unii care chiar clameaza faptul ca tragerile din poligon sunt un fel de pasaport spre pozitii superioare in statele de plata fata de cei care trag de timp pana la pensie fara macar sa posede masini personale cu care sa faca naveta spre locul de munca. Multi dintre acei oameni tristi care sunt angajati prin penitenciarele tarii de 20 de ani si au mers in toata aceasta perioada la serviciu cu autobuzul prafuit al unitatii, posesori de studii si experienta, care nu au folosit pilele la patrunderea in sistem si care de abia isi achita facturile de la o luna la alta, neaparati si nesustinuti de nimeni, nu stiu ca exista un blog in care poti sa ceri orice, chiar si sporul de confidentialitate acordat secvential pe te miri ce principii dar care este acordat multor sefi si gospodari de tot felul. Ei nu mai cer nimic, de mult timp. Se limiteaza la a-si numara zilele ramase pana la pensie si a privi in jur cu teama. Cu teama zilei de maine.

Anonim spunea...

Sunt multi licentiati in unitate care isi sufla nasul pe trotuar si injura ca la usa cortului !

Anonim spunea...

Pentru primul anonim, d-l gospodar, raspunsul ANP-ului la aceeasi pb. ce a fost ridicata pentru alt coleg gospodar, este ca poate primi acest spor daca este prevazut in fisa postului ca executa activitati de paza si supraveghere a ppl, daca va intereseaza va pot da nr. si data adresei cu pricina, sa o solicite seful la ANP, sau...adresa pe fax... Cum doriti! Sa auzim de bine!

Anonim spunea...

Ministrul Justitiei a anuntat la Realitatea TV ,ca sporul de pericol DGP va fi redus de la 30 % la 10 %. Sindicatele ce fac ?