Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

miercuri, 15 aprilie 2009

Ziceri memorabile

Decat sa discutam despre sporuri si barfe de penitenciar, intr-o saptamana in care ar trebui sa fim mai buni si mai intelepti, va propun cateva concluzii memorabile, emise de Petre Tutea. Pentru cine n-a auzit de existenta acestui uluitor personaj, iata cateva date biografice :

Născut în familia unui preot, a urmat Facultatea de Drept la Universitatea din Cluj, ajungând doctor în Drept administrativ, „Magna cum laude” (1929).

Între anii 1936-1939 a fost şef de secţie în Ministerul Economiei Naţionale, Biroul de publicaţii economice şi propagandă. În 1940 a fost şef de secţie în Ministerul Comerţului Exterior. Colaborează la diverse publicaţii, în special la „Cuvântul”, condus de Nae Ionescu, unde publică numeroase articole, studii de economie şi politică.

Printre ceilalţi colaboratori ai ziarului se aflau Constantin Noica, Mircea Eliade, Radu Gyr, Gheorghe Racoveanu, Mircea Vulcănescu şi mulţi alţi intelectuali ce făceau parte din generaţia anilor 1930. Între 1940-1944 a fost şef de secţie în Ministerul Războiului, iar între anii 1944-1948 a fost director de studii în Ministerul Economiei Naţionale.

Este arestat de către autorităţile comuniste impuse de sovietici şi anchetat fără condamnare timp de 5 ani (1948-1953), apoi este arestat din nou pe 22 decembrie 1956 sub acuzaţia de uneltire contra ordinii sociale. Este condamnat la 10 ani închisoare în 1957, apoi i se intentează un nou proces în 1959 şi este condamnat la 18 ani muncă silnică, din care a executat 8 ani (1956-1964) în diverse penitenciare, mai ales la Aiud.

După ce a fost eliberat în timpul amnistiei din 1964, cu sănătatea zdruncinată în urma torturilor din închisoare, Ţuţea s-a aflat sub observaţia permanentă a securităţii comuniste. Numeroasele descinderi la locuinţa sa modestă au dus la confiscarea a numeroase manuscrise, studii şi materiale, printre care o copie a proiectului Prometeu.

Petre Ţuţea a fost supranumit un Socrate român datorită preocupărilor filosofice şi rolului educativ pe care l-a asumat prin exemplul său personal în orice circumstanţe, chiar şi în închisoare. Din cauza persecuţiei a publicat foarte puţin înainte de 1989, însă imediat după prăbuşirea regimului comunist scrierile şi interviurile sale au început să fie difuzate prin toate mediile.

Cate ceva din ce mai spunea Petre Tutea :

Se spune că intelectul e dat omului ca să cunoască adevărul. Intelectul e dat omului, după părerea mea, nu ca să cunoască adevărul, ci să primească adevărul.

Tot ce teoretic este just este practic necesarmente just. Nu şi invers, că oamenii au practici sinistre în istorie.

Am avut revelaţia că în afară de Dumnezeu nu există adevăr. Mai multe adevăruri, zic eu, raportate la Dumnezeu, este egal cu nici un adevăr. Iar dacă adevărul este unul singur, fiind transcendent în esenţă, sediul lui nu e nici în ştiinţă, nici în filozofie, nici în artă. Şi cînd un filozof, un om de ştiinţă sau un artist sînt religioşi, atunci ei nu se mai disting de o babă murdară pe picioare care se roagă Maicii Domnului.

Acum, mai la bătrîneţe, pot să spun că fără Dumnezeu şi fără nemurire nu există adevăr.

Omul, cînd e singur, poate face fel de fel de unelte. Adică devine american, spun eu. Eu aş scrie peste Statele Unite astfel:”Omul este un animal care fabrică unelte.”M-au întrebat unii care sînt foarte filoamericani ce cred despre americani. Sînt lăcătuşi cosmici, domnule, le-am zis. India, de pildă, este inferioară tehnic Americii. Nici nu încape îndoială: America o bagă la jiletcă. Da’ spiritual America e o Ghana; pe lîngă India e primitivă.

Nu am fost şi nu sînt antisemit, pentru că ar însemna să fiu anticreştin. Pentru că, să fim cinstiţi, Cristos nu e din Fălticeni.

O babă murdară pe picioare, care stă în faţa icoanei Maicii Domnului în biserică, faţă de un laureat al premiului Nobel ateu – baba e om, iar laureatul premiului Nobel e dihor. Iar ca ateu, ăsta moare aşa, dihor.

Eu cînd discut cu un ateu e ca şi cum aş discuta cu uşa. Între un credincios şi un necredincios, nu există nici o legătură. Ăla e mort, sufleteşte mort, iar celălalt e viu şi între un viu şi un mort nu există nici o legătură. Credinciosul creştin e viu.

Ateii şi materialiştii ne deosebesc de animale prin faptul că nu avem coadă.

Ateii s-au născut, dar s-au născut degeaba.

Eu nu detest burghezia. Eu m-am lămurit că un om care vrea să fie bogat nu este un păcătos. Spunea odată un preot bătrîn: Circulă o zicală că banul e ochiul dracului. Eu nu-l concep ca ochiul dracului, eu îl concep ca pe o scară dublă. Dacă-l posezi, indiferent în ce cantităţi, şi te mişti în sus binefăcător pe scară, nu mai e ochiul dracului. Iar dacă cobori, atunci te duci cu el în infern, prin vicii, prin lăcomie şi prin toate imperfecţiile legate de orgoliu şi de pofta de stăpîn.

Nu pot evita neplăcerile bătrîneţii şi nu mă pot supăra pe Dumnezeu că m-a ţinut pînă aproape la nouăzeci de ani. Însă bătrînii au o supapă foarte înţeleaptă: au dreptul la neruşinare. O neruşinare nelimitată. Cînd mă gîndesc la suferinţele bătrîneţii, îmi dau seama că în natura asta oarbă cel mai mare geniu este geniul morţii. Faptul că murim, de cele mai multe ori la timp, este un semn al dragostei lui Dumnezeu pentru noi.

Eu sînt iudeocentric în cultura Europei, căci dacă scoţi Biblia din Europa, atunci Shakespeare devine un glumeţ tragic. Fără Biblie, europenii, chiar şi laureaţii premiului Nobel, dormeau în crăci. Ştiinţa şi filozofia greacă sînt foarte folositoare, dar nu sînt mîntuitoare. Prima carte mîntuitoare şi consolatoare pe continent – suverană – e Biblia.

Există o carte a unui savant american care încearcă să motiveze ştiinţific Biblia. Asta e o prostie. Biblia are nevoie de ştiinţă cum am eu nevoie de Securitate.

In loc de sporuri si barfe de penitenciar, pentru ca este o saptamana in care ar trebui sa facem efortul de a fi mai buni si mai intelepti, va punem la dispozitie cateva concluzii memorabile emise de Petre Tutea. Pentru cine n-a auzit despre existenta acestui personaj, iată câteva

Luther, cât e el de eretic şi de zevzec, a spus două lucruri extraordinare: că creaţia autonomă e o cocotă şi că nu există adevăr în afară de Biblie. Mie mi-a trebuit o viaţă întreagă ca să aflu asta. El nu era aşa bătrân când a dibăcit chestia asta, că era călugăr augustin… Mie mi-a trebuit o viaţă ca să mă conving că în afară de Biblie nu e nici un adevăr.

Shakespeare, pe lângă Biblie, - eu demonstrez asta şi la Sorbona - e scriitor din Găeşti.

În afara slujbelor bisericii, nu există scară către cer. Templul este spaţiul sacru, în aşa fel încît şi vecinătăţile devin sacre în prezenţa lui.

Ştii unde poţi căpăta definiţia omului? – te întreb. În templu. În biserică. Acolo eşti comparat cu Dumnezeu, fiindcă exprimi chipul şi asemănarea Lui. Dacă Biserica ar dispărea din istorie, istoria n-ar mai avea oameni. Ar dispărea şi omul.

În biserică afli că exişti.

Ce pustiu ar fi spaţiul dacă n-ar fi punctat de biserici!

În afară de cărţi nu trăiesc decât dobitoacele şi sfinţii: unele pentru că n-au raţiune, ceilalţi pentru că o au într-o prea mare măsură ca să mai aibă nevoie de mijloace auxiliare de conştiinţă.

17 comentarii:

Anonim spunea...

Intr-adevar, ziceri memorabile. Poate mai memorabile si decat asta: "Ieri s-a modificat Legea 293/2004". S-o tineti minte !

Anonim spunea...

despre ce modificari vorbesti?

Anonim spunea...

Dupa Pasti cei de la fabrica de la Margineni nui va mai lasa pe directorul rosu si pe jecmanica sa intre in birouri si in fabrica, pentru ca prea isi bat joc de oamenii astia amarati si terminati din cauza mizeriilor pe care le fac astia doi ! isi fac de cap pe seama oamenilor ! Le vom cere demisia si de data asta nu ne vom mai lasa induplecati, CA EI IA 80 MILIOANE SI RESPECTIV 70 MILIOANE SALARIU PE LUNA! Pentru ce? Ce fac ei pt. banii astia munciti de oameni? Oamenii sunt inraiti din cauza minciunilor si a batjocurilor ! Oamenii nu au ce pune pe masa de Pasti din cauza unor incompetenti care nu-si fac treaba si care se tin de scaune , caci unde vor mai gasi ei asemenea salarii, cine le va suporta incompetenta? DE DATA ASTA VA FI RAU DE TOT!

Mai nou directorul rosu a dat masa de consiliu cu scaune cu tot la penitenciar, pentru ce e averea lui ? va avea de dat socoteala pentru asta, ! deci daca vrea intr-o zi sa dea si calculatoarele, si sculele fabricii, le va da ? e ultimul lui gest de felul asta, oamenii sunt hotarati sa -l dea jos in suturi daca nu vrea de buna voie! ne-a ajuns cutitul la os!

Anonim spunea...

http://www.cdep.ro/pls/caseta/eCaseta.ordinezi?oid=539

Anonim spunea...

Capitolul1
Am cunoscut oameni care au reusit sa-mi intareasca convingerea ca rasa umana va supravietui totusi apocalipsei. DINU nu se numara printre ei. Sa ma ierte bunul Dumnezeu, indraznesc sa afirm cu convingere ca nu a dotat cu materie cenusie in aceeasi masura pe toata lumea! DINU a dat un nou sens cuvintului “incomplet”. Exemplar unic si definitoriu pentru tagma netotilor, respira prin toti porii stupiditate si lipsa de inteligenta.. Noul guru al parazitozelor, strica si imaginea unei bovine de pe o cutie cu lapte pasteurizat. Ma uit cu stupefactie la acest homo incompletus si ma cutremur din toata fiinta: “Doamne sfinte, vine sfirsitul pamintului!” Isi expune cu atita nonsalanta aura de mediocritate, incit imi este rusine sa mai calc in institutie. Sper din tot sufletul ca atunci cind vom ajunge la marea judecata, liderul de sindicat sa nu incerce sa “schimbe si al 4-lea sef”….

Anonim spunea...

Ce bine ar fi daca directorul de la Margineni ar citi Tutea...poate va mai iesi din "intuneric", poate ar incepe sa gandeasca putin, poate va invata sa comunice un pic mai bine cu subordonatii(deocamdata nici nu are habar ce inseamna "a comunica"), poate ar reveni cu picioarele pe Pamant si si-ar aminti de unde a plecat, poate si-ar da seama ca nu e perfect, ci dimpotriva, cu multe lipsuri, incepand de la cultura pana la dictie sau vocabular............Domnule Stanciu, institutia unde sunteti director a avut conducatori puternici, autoritari, capabili...nu ne dezamagiti...nu vrem sa credem ca sunteti cel mai slab director de pana acum...REVENITI-VA...pentru ca lipsurile dvs se vad deja in dinamica si atmosfera generala din pnt. Nu va mai pierdeti timpul in polemici cu dir. adj., cautand disperat replici, oricum va surclaseaza cu mult. Nu am spus nimic cu rautate, mai degraba ca un sfat ptr ca imi pare rau de oamenii de sub dvs, nu de dvs. Sarbatori Fericite!

Anonim spunea...

pentru 11:11:00
http://www.cdep.ro/comisii/administratie_publica/pdf/2009/rs249_08.pdf

Tora ! Tora ! Tora ! spunea...

Cuvântul lui Dumnezeu prezintă taine care nu totdeuna sunt înțelese de noi,ființe mărginite.
Dumnezeu ,pentru majoritatea dintre noi,rămâne învăluit în mister,în multe privințe!
Totuși,ne încredem în El,fiindcă este Dumnezeu,este dragoste!
Prin încredere,ne-am urmat conducătorii numiți.Dar ei nu sunt Dumnezeu;trebuie să-și dovedească încrederea investită în ei.
Vrem să privim marea dar,sub conducerea lor,dorim să vedem și țărmul!

Anonim spunea...

Dlor ce tot bateti apa in piua cu directorul de la Margineni ce vreti sa va faca daca nu aveti director cu c...e la fabrica?dumnealui are alta treaba sa infiinteze posturi (in locul frizeriei ptr cadre a facut frizerie ptr detinuti) si automat este nevoie de un supraveghetor care sa insoteasca detinutii de la camere la frizerie ca nu se puteau tunde pe sectii dar ce sa facem ne ingreunam singuri munca.

Anonim spunea...

De ce vreti sa se schimbe ceva? Daca dl. Stanciu s-ar implica ati sari in capul dumnealui ca face, ca nu face.....Cine sunteti voi critici de penete? Ce v-a facut domnul director? A? Stiti ca e mai bine sa nu vedem sefii decat sa-i vedem. Cum e sambata si duminica? Fara sefi? De ce credeti ca e mai bine altfel? Lasati-l in pace ca intr-o zi poate se supara si veti vedea ca veti ajunge la vorba "era mai bine inainte". _Major cu 10 % fidelitate si atat. Fara salariu de merit, fara beneficii._

Anonim spunea...

Ce aveti domnilor cu bietul domn Stanciu? V-a facut vreun rau...v-a pedepsit? Si voi sunteti nevinovati saracutilor....munciti ca ...tatal albinelor...Maaaaiii.....voua va e dor de Marcu....nostalgicilor!!! Dar de domnul imputernicit Busu aveti curajul sa ziceticeva? Cind sta el in toata splendoarea cu >chiserele> desfacute ca pistolarul din vestul salbatic si cum gresiti ceva oricit de minora ar fi gresala, va pedepseste...Va pune sa scrieti referate si voi saracii nevinovati{neobisnuti cu penelul doar cu zvonul de penitenciar..ca a ajuns la rang de virtute } ..scrieti in antet..>penetenciar> in loc de penitenciar. Pa Tutilor si Sigmund Freudilor!!!

Anonim spunea...

Adevar ai grait prietene. TEAMA NASTE RESPECT. Numai teama.

Anonim spunea...

Pentru anonimul de la 15:49 si cel de la 17:51 am o intrebare : VOI CU CE GANDITI?
Cel de la 15:49 cred ca gandeste cu cardul - vrea sa fie linistit, relaxat ca un ardei umplut, fara stres la munca, fara sa munceasca prea mult(daca se poate chiar deloc) si atunci cand o face munceste in sila, o sila de "agent Armani" care vine la munca decat ptr salariu...asa ca ce rost are sa ne vada sefu?...daca ma chinui putin cred ca stiu si cum te cheama, javruta vorbitoare!!!
Cel de la 17:51 cred ca este foarte incapabil, frustrat si complexat(poate ca o are fffff mica si nevasta il inseala) daca a ajuns sa judece un sef dupa pozitia corporala sau picioare....te-ai gandit ca, poate, Busu vrea sa faca putina ordine, sa impuna niste reguli...desigur ca nimeni nu e perfect, si Busu are 1000 de defecte, dar eu il respect pe cel care vrea sa faca ceva, sa schimbe ceva(chiar dc pe parcurs greseste), care se "misca" in vreun fel....nu vegeteaza ca voi, odihnitilor care nu intelegeti ce am dorit sa spun!!!

Anonim spunea...

ptr.15.04.2009 23:10:00
Sa nu-mi spui ca aveti la Margineni, un dir. adj. "destupat la minte",opozabil "intunecatului" dir. Stanciu...ca va asteapta zile negre! Poate e doar o prima impresie...nu este nici Stanciu asa intunecat...nici dir. adj. asa destupat! Au demonstrat???

Anonim spunea...

Intotdeauna la Margineni s-a stiut de frica penit. fiind cunoscut ca fiind un adevaret B.D. .prietenii stiu de ce. Poate de aceea s-a implementat aici programul pilot.

Anonim spunea...

domnule

Anonim spunea...

Hristos a înviat!
Am fost în concediu ,şi acum am citit articolul.
FELICITARI,ADMIN!
Păcat de comentarii!
Pentru mine a fost hrană pentru suflet.
Se spune că de unde nu e,nici Dumnezeu nu cere,asta apropos de comentarii.
Eu una mi-as mai dori astfel de articole,dar........se pare că nu prea au succes.
Sincer îmi pare rău pt.asta.
Încă odată ,felicitări!