Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

miercuri, 29 aprilie 2009

Iubeşte-i tu, hombre!

Pentru anonimul de la 18 si 55 am un sfat: iubeste-i tu "hombre" fiindca eu nu pot...Sau poate esti vreun psiholog anonim care vrea binele societatii...du-te in Parlament...numai acolo se vrea binele tarii...Noi, unii dintre gardienii de penitenciare nu putem sa-i iubim pe ppl, intelegi? Nu putem sa uitam stresul pe care ni-l provoaca zi de zi, amenintarile zilnice, lipsa lor de respect...Poate tu ii iubesti si poate tu esti ala care din prea multa iubire le introduce si telefoane...Sa fii iubit...TARABOSTES
.
Comentariul de mai sus reprezintă o reacţie la zicerea unui alt cititor care îndemna la toleranţă, respect, atitudine umană faţă de persoanele private de libertate. Desigur, putem discuta dacă cititorul certat de Tarabostes a iniţiat abordarea din profesionalism sau din naivitate, dintr-o pornire creştină sau din melancolie. Ceea ce e sigur a că acesta nu îi va răspunde lui Tarabostes. Nu ştiu în ce măsură genul de articole care se nasc din comentariile cititorilor sunt benefice, dar uneori cred că e bine să purtăm un dialog cu privire la probleme care ne afectează zi de zi meseria şi care, lăsate în ceaţă, pot degenera în monologuri paralele fără sens.

Aşadar, să o luăm punctual. În primul rând psihologii, indiferent dacă sunt anonimi sau nu, în demersul lor terapeutic nu îşi doresc binele societăţii, ci cel mult binele indivizilor pe care îi consiliază, cu care fac terapie sau cărora le construiesc cogniţiile necesare pentru a depăşi o anumită problemă de viaţă. Cei care au empatie o fac cu plăcere, ceilalţi doar din vanitate profesională şi recunoaştere.

În ceea ce priveşte iubirea, îi dau dreptate lui Tarabostes. Nu trebuie să îi iubim neapărat. Dar trebuie să fim civilizaţi, echilibraţi, obiectivi, respectuoşi şi să ne purtăm omeneşte, aşa cum spunea şi cititorul certat. Adică, să respectăm legile, codul deontologic şi propria conştiinţă. Ne este foarte greu să înţelegem că drepturile noastre nu trebuie raportate la drepturile deţinuţilor. E o aberaţie fără margini să ne simţim obligaţi mereu să demonstrăm că le suntem superiori, că noi suntem autoritatea, că "ei au mai multe drepturi decât noi". Făcând asta, ne autosubestimăm. Standardele noastre de viaţă şi profesionale trebuie construite în raport cu alte criterii, în niciun caz în raport cu ei. Legea şi statutul nostru profesional ne oferă, oricum autoritate. Că ne batem noi joc de ea şi nu ştim să o gestionăm e o altă poveste.

Tarabostes are dreptate. Deţinuţii inventează "ameninţări" şi "lipsa lor de respect" se manifestă zilnic în penitenciarele patriei. Dar noi nu suntem în război cu ei. Nu avem ce să demonstrăm. Nu există nimic din ceea ce fac ei pentru care noi să nu avem o procedură. Aaaa! Că nu ştim să o punem în practică, faptul că supărarea noastră e disproporţionată faţă de ceea ce ne-am dori de fapt, asta e altceva. Amintindu-mi de experimentul falsei închisori, care în cazul nostru e cât de se poate de real şi de cotidian, mă gândesc oare ce învaţă ei de la noi şi cât preluăm noi din comportamentul lor. Cum putem să le insuflăm modele pro-sociale, în condiţiile în care suntem mereu înverşunaţi, furioşi, frustraţi, crizaţi, debitori la bănci, certaţi cu colegii din reeducare sau aceştia din urmă cu cei din pază. Cât de cinic devine sistemul ăsta în care ne batem joc unii de ceilalţi şi deţinuţii văd, simt, profită de asta. Ne aruncăm pisica unii în ograda celuilalt şi vorbim de strategii, de obiective, de roluri sociale, dar de fapt suntem ca o maioneză tăiată care are tot ce trebuie - ou, oţet, ulei, de calitate adesea, dar ceva nu se leagă.

Cât priveşte acuzaţia gratuită din final, nu e decât o confirmare a prejudecăţilor existente, alimentate din păcate de greşeli ale colegilor. Cât de trist e, însă, când ajungem să ne bucurăm de căderea lor.

Vorba lui Tarabostes, să fiţi iubiţi!

26 comentarii:

Anonim spunea...

Sunt putin off-topic, recunosc. Imi cer scuze. Se pare ca lucrurile se agita, in schimb. Pe unele forumuri conducatorii sindicatelor noastre se lamenteaza si descriu in culori negre viitorul. La discutiile legate de Legea Unica a Salarizarii nu suntem reprezentati de structurile de conducere din ANP si MJLC. Acesta este un pericol major, spun liderii nostri de sindicat. Iar eu spun asa. Mai, lideri de sindicat, unde erati luna trecuta cand in Comisiile de Specialitate ale Camerei Deputatilor se dezbateau amendamente importante la Legea 293/2004 care au si fost, de fapt, cuprinse in noua forma ?Va tineau Cel-Mare, Pieleanu sau Coratu la usa Comisiei si nu purteati intra sa va spuneti punctul de vedere? De-abia cand dati, realmente, de greu si exista riscul de va cadea sandramaua in cap incepeti sa guitati, cuprinsi de febra ?

Un membru de sindicat, suparat si foarte intrigat (scuzati rima de 20 de lei cotizatie)

Anonim spunea...

"binele indivizilor pe care îi consiliază", cate ore din cele 8 intra in contact cu ppl ?

Anonim spunea...

ba din pacate este un razboi chiar daca nu in adevaratul sens al cuvantului.sint cadre amenintate, se pun in aplicare chiar unele amenintari, ei incearca sa-si faca detentia mai usoara prin orice mod iar noi trebuie sau ar trebui sa stim miscarile lor.... eu zic- parerea mea - ca este un razboi tacut.

Anonim spunea...

De iubire crestina e vorba. Va cer scuze celor care v-ati suparat. Iubire care exclude ura, prejudecata, pornirea de a face rau inainte de a primi "un stimul" de la cei inchisi. Meseria aceasta nu-ti permite sa judeci. Trebuie sa fii echidistant, un bun profesionist. Inca o data va cer scuze din suflet. Sincer.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

"Meseria aceasta nu-ti permite sa judeci. Trebuie sa fii echidistant, un bun profesionist. Inca o data va cer scuze din suflet. Sincer."
Asta o poate spune, cred, un PREOT, va-ti gandit la asta?

Anonim spunea...

Pt 12.52 si 19.42

Nu iti dai seama ca articolul critica, de fapt, pe cel care te-a certat? Ce nu e clar?

Tora ! Tora ! Tora ! spunea...

Stimate coleg de la 12:52 :
Majoritatea te-am inteles!
Nu mai posta atatea scuze!
Nu se merita iar,din prea mult bun simt,risti sa cazi in ridicol!
Ti-ai exprimat o opinie!
Cine are urechi sa auda si sa gandeasca!
Si pt.19:42 :
Nu avem nevoie sa ne spovedim la preot, cand e vorba de a fi sinceri!Nu dorim intermediari!Adevarul se denatureaza pe curba!Preferam sa luam legatura cu adevarata sursa!

Anonim spunea...

pt Anonim 29.04.2009 10:45:00

Habar nu ai ce vorbesti. Pt tine sindicat inseamna 20 lei lunar. Asa ca poti astepta in continuare...

Anonim spunea...

Ştii ceva prietene de la 21:21:00? Chiar că pentru unii sindictul înseamnă doar cotizaţia de 20 de lei, de care rămân uşuraţi lunar. Şi ştii de ce? Pentru că nu se prea vede nimic de banii ăştia. Şi cel care o plăteşte şi cel care nu, tot aia e dacă n-are cine să-l ţină în spate...

Anonim spunea...

Pentru dl. jurist de la elaborare din ANP (ora 10,45 dupa cafeluta / imi pare rau te-ai dat de gol / daca vei insista iti spun si cum te cheama si ce faci zilnic / a face se poate materializa si prin inactiune sau omisiune - sunt sigur ca sti):
Te deranjeaza articolul asta:
articol care-l deranjeaza pe dl. jurist ?

Pentru un neavizat, postarea ta creeaza premise pentru o transportare a problemei pe terenul considerat de tine sigur si tentativa de denigrare a sindicatelor ti-ar putea asigura cateva simpatii juridice.

Gradul in care ai fost deranjat dar si nivelul educatiei rezulta din expresiile folosite. Nu-ti voi raspunde la fel. Cititorii s-ar putea sa nu vada diferenta dintre noi.

Din pacate nu raspunzi la articolul care te deranjeaza decat asa: „na, ca voi n-ati urmarit procesul legislativ privind modificarile la L 293/2004!”

Ce are una cu alta? Ati facut varza 293-ul. Sindicatele au salvat cat au putut. Poate datorita voua avem cateva aspecte clarificate in statut, dar daca imi amintesc informarile de la comisiile de dialog social, nu pot decat sa nu-mi explic determinarea cu care ati sustinut respingerea unor propuneri sindicale facute in interesul salariatilor.

Cel mai bine va pricepeti sa elaborati prevederi care nu responsabilizeaza pe elaborant dar nici nu sunt aplicabile vreodata.
ATENTIE! Nu ma adresez tuturor juristilor. In general este o categorie de oameni inteligenti dar multi dintre ei trateaza cu patima diferite subiecte si plaseaza deranjul personal in prevederile pe care le propun spre legiferare sau le interpreteaza.

Cotizatia nu se plateste pentru a astepta rezultate de la 2 persoane. Plata cotizatiei iti ofera dreptul de aparticipa la activitatea sindicala, de a-ti spune parerea. Cu atat mai grav este ca in calitate de membru sindical, ai tiut ca se poate face ceva la un momentdat dar te-ai multumit sa-i blamezi pe cei 2.

Sa revenim! SENZATIONAL! S-a ratat o discutie legata de L 293!

TREZITI-VA!

Statutul special este nemaipomenit pentru ca ne da dreptul de a avea o lege de salarizare distincta.
NIMENI NU SE ZBATE SA ANULEZE LEGEA 293. Stapaniti-o sanatosi, asa cum ati peticit-o cu 4 ordonante de modificare in 2 ani si nici acum nu-i completa. Cu ea veti ramane si cu senzatia ca sunteti speciali.

CHIAR NU REALIZATI CA SE TRECE INTR-O NOUA ETAPA A ADMINISTRATIEI PUBLICE SI SISTEMULUI BUGETAR IN SPECIAL ???

La ce-ti va folosi dl. jurist faptul ca ai statut special daca legea de salarizare e unica si organica si limiteaza sporurile la un anumit procent? Sau imi vei spune ca nu sunt norme de aplicare si de aceea nu ne afecteaza. Nici pentru limitarea salariilor directorului general nu sunt norme dar se aplica!!

Poti sa-mi spui ceva despre salarizarea unica si despre aportul ANP/MJLC acolo, la negocieri? Asta ca sa nu fi complet off-topic sau off-realitate.

Apropo, stiu ca nu esti membru de sindicat, iar te-ai scapat in text. Sau ma rog nu in sindicatul pe care il ataci. Nici in FSANP. Mai e unul. Stiati? Sindicatul juristilor - creat doar pentru a se castiga dreptul la sporul de mobilitate.

Edy spunea...

"Meseria aceasta nu-ti permite sa judeci. Trebuie sa fii echidistant, un bun profesionist. Inca o data va cer scuze din suflet. Sincer."
Asta o poate spune, cred, un PREOT, va-ti gandit la asta?


1) Nu, nu e nevoie sa fii preot pentru a nu-ti permite sa judeci, pentru a fi echidistant si bun profesionist. Poti fi crestin, poti fi onest, poti fi sincer cu tine.
2) "Va-ti"? Nu te judec. Exista un principiu crestin care spune sa-l iubesti pe pacatos si sa urasti pacatul din el. E vorba despre iubirea crestina.Aceasta inseamna sa-l ajuti pe pacatos sa se indeparteze de pacat, sa-l elimine ca pe-o masea stricata. Simultan, se doreste binele consiliatilor, dar si binele potentialelor victime. Tu ai scris "va-ti". Spre binele tau si al celor care citesc ceea ce scrii tu pe blog sau oriunde altundeva, sper sa te ajut sa-ti vezi greseala si sa te indepartezi de ea. Se scrie "v-ati".
3) Ma bucur ca exista cineva care exprima o parere crestina, ca vorbeste despre iubire intr-un sistem coplesit de ura si de agresivitate.
4) Cititi articolul preotului de la Tg. Mures! Excelent. Avem ce invata, chiar daca nu suntem preoti. Multumim, parinte!

stranepotulnepotului spunea...

bravo!
sincere felicitari pt. articol, naivule.
ai avut mai mult timp?

Anonim spunea...

Daca cineva ar fi interesat cu adevarat de ceea ce se petrece in penitenciare, pentru a avea o imagine a "viitorului" ar trebui sa dea un test personalului(fireste sub anonimat) in care sa fie cuprinsa si intrebarea(intre altele): ce ati face unei ppl daca v-ar injura, lovi sau ameninta? S-ar putea sa aiba psihologii mari surprize. Pentru ca oamenii se simt neajutorati in fata agresivitatii ppl(ce sa-mi faci tu ma?), lipsiti de aparare( te dau in judecata),fara nici o valoare
(bre nu mai esti decat un incuietor de usi) si considera pe buna dreptate Legea 275 O MARE BATAIE DE JOC. Nu lucram cu studenti dar......nici asa.

Anonim spunea...

Pe de o parte, nu cred ca are importanta cate ore stai pe sectie, din cele 8 de program, ci mai degraba conteaza si ce faci in timpul respectiv. Nu va limitati la a judeca munca noastra, a tuturor de la Interventie Psihosociala, la cazurile izolate pe care le stiti si care nu va sunt pe plac. Cazuri pe care nici nu stiu cat de bine le cunoasteti, mai mult decat a studia unde, cum si cat stau pe sectie. Partea calitativa a muncii nu prea va este accesibila, mai ales ca unii inca mai confunda psihologul cu psihiatrul sau asistentul social. Va mai trece multa vreme pana vom fi acceptati sau valorizati. In strainatate lucrurile stau altfel, dar atata timp cat suntem la ani lumina distanta de occident, nu are rost sa cer prea multe.
Codul deontologic ne cere obiectivitate si respect fata de cel care iti este beneficiar. Multi dintre noi chiar respecta aceste principii.Se aplica in orice domeniu si, culmea, mai tine si de bun simt. Insa, daca suntem mai inteligenti, atunci ne adaptam la conduita celor care sunt mai putin inzestrati si cu siguranta traim mai linistiti. E o optiune personala, evident, dar inteleapta.
O ultima observatie ar fi aceea ca, in fapt, noi suntem cei reeducati. Hotii nu se schimba, ci se straduiesc sa isi faca un trai mai bun. In schimb, noi ne mancam unii pe altii, ne jignim, ne analizam, tragem concluzii,etichetam, pentru orice motiv,conflict, neintelegere sau eroare.Poate nu stiti ca detinutii vad toate astea si se tot minuneaza de mizeriile de care sunt in stare UNII dintre cei care ar trebui sa le fie exemplu. Noi, angajatii, suntem cei reeducati, din pacate.De sistem si de viata grea pe care ne-o facem unii altora. Mai ganditi-va inainte de a arunca cu noroi. De altfel, ne pretindem europeni, dar ne plangem unii de altii.
Cu respect,o seara buna!

THEO spunea...

Nota 10 ultimului comentariu,din pacate cei REEDUCATI suntem noi salariatii sistemului indiferent ca muncim la paza,reeducare,medical sau logistica.

Anonim spunea...

ptr 21:38-ai scris exact ce ne macina,pe tine pe mine pe toti.DA AI DREPTATE IN TOT CE AI PUS SUFLET IN ACEASTA POSTARE!dar nu putem inainta daca vrem sa fim europeni nu ca asezare geografica,ci ca civilizatie,al respectului reciproc etc.toate acestea nu se pot face cu aceasi oameni care si-au facut un obicei din cuvantul eroare,din toate dipozitile venite de la ANP pe orice compartiment vezi bine ca numai erori vin,nu ai nimic palpabil,nimic ce poti sa aplici real legal,multe sunt in nota discordanta cu 275 dar,ramane solutia la latitudinea directorului,asta nu este normal,toate sunt pline de brese ce vor avea precedente,care le vor simti cei de pe interior,intr-un fel sau altul.in muca cu obsedatii(ppl)programele nu sunt facute de profesionisti in materie de psihologie,asistenta- sociala,faptul ca ai o diploma de licienta in acest domeniu nu-ti reflecta profesionalismul,asta ca sa nu uitam ca o astfel de diploma in ROMANIA o poate avea oricine,rezultatele posesiei ei sunt altele.NU VREAU SA LEZEZ PE CEI CE CU GREU SI SACRIFICII AU ACESTE DIPLOME!chiar urmaresc PENITENCIAR USA diferenta este enorma in planul de reeducare si de asumare a raspunderii a fiecarui detinut(acolo acestia nu au privilegiul de PPL)faptei comise,cum s-ar simti el in locul victimei samd pentru desteptii nostri de la insertie sociala ANP inca nu s-a inventat astfel de programe dar,e foarte usor sa-ti plimbi familia in toate statele lumii cica in schimb de EXPERIENTA.GATA CA M-AM SCARBIT!!!!

stranepotulnepotului spunea...

Cel mai iubit dintre pamanteni - Noi educatorii, pedagogii!

Edy spunea...

1) Programele nu sunt rigide. Le poti adapta si poti cauta diverse metode de lucru. Daca astepti programe ca purcelul laturica, nu vrei primi.
2) Chiar vrei sa-i pui pe "desteptii de la insertie" in rolul victimei, colegule draga? Ti-ar placea sa vezi cum sufera colegii tai? Ai inceput sa deprinzi ganduri criminale. Cu ce esti mai bun decat detinutii daca gandesti astfel? Ti-e scarba? Vomita-ti amarul si incearca sa faci ceva constuctiv! Te plangi ca nu exista programe profesioniste. Crezi ca exista programe care sa contracareze astfel de atitudini rigide si primare? La atitudinile de genul celor pe care le-ai exprimat tu ma refer.

Anonim spunea...

Eu i-as da afara pe toti cei care promoveaza atitudini antisociale in mediul penitenciar. Va tot uitati la filme documentare americane si va tot plangeti de mila, dar nu asimilati si atitudinile pe care profesionistii la care va uitati le au. Penitenciarele din tarile civilizate au infrastructura, dar au si profesionisti, oameni cu atitudini profesionale remarcabile. Noi suntem niste amarati de pui de comunisti, niste bieti tortionari care plang dupa instrumentele de tortura si dupa vremurile in care se laudau cu bataile pe care le administrau. Nepoti de tortionari si de militieni! Nostalgici ai torturii! Suntem in secolul 21. Reveniti-va sau plecati! Plangaciosilor!

Anonim spunea...

Pentru ultimul comentariu...cu parere de rau (sau fara, depinde)trebuie sa iti spun ca aveam 11 ani la Revolutie...nu prea vad cum as putea fi pui de comunist.Exista deja o multime de-astia ca mine prin sistem, care ne luptam cu cei indoctrinati. Nu ii acuz pe cei vechi, chiar caut sa iau ce e bun din experienta lor si le tolerez neconcordanta cu ideile mele. Cu toate astea, spuneti-mi si mie, de ce la angajare a trebuit sa dau declaratie ca nu am facut politie politica?! Atata m-am distrat cand mi s-a cerut asta! Dar m-am calmat rapid cand am constatat ca am sefi care au lucrat in Securitate si am inteles ca nimic nu are logica in acest sistem. So be it!
Personal, ma consider un profesionist, asa cum sunt inca o multime,dar sincer, fie am renuntat la idealuri si sperante si stam bine pititi, fie ne cautam cu disperare satisfactie profesionala in exterior.

Anonim spunea...

02.05-20:38-vad ca plangi dupa putere,dar in acest secol de care tu amintesti, nu traiesti doar tu tocmai de aceea nu stiu de unde ai scos si tu si altul metodele de tortura,ca cineva le-ar dori,cred ca voi ati dedus ce va place voua,si daca tot veni vorba de samanta comunista,ati putea sa va amintiti si de samanta care va crescut si deontologia care vi-a fost impartasita de mici.traditile spun adevarul despre oameni.ceea ce uitati este corectia care incercati voi bunilor sa o aplicati ppl in raport cu masurile aplicate copiilor vostrii ,voi cei buni.

Anonim spunea...

Edy,parca asta iti este pseudonimul sau poate de ce nu,numele.nu cred ca ceea ce ai postat te si caracterizeaza.programele nu le adaptezi,ci efectiv le pui in practica gen sablon,plecand de la ideea ca totul are mai multe interpretari.comparatia ta, purcel si laturica,este xenofoba.la pct 2 nu ai inteles exact ceea ce am spus,poate datorita fluxului de a asterne cuvinte si semne de ortografie,tu ai rastalmacit postarea si ai inteles altceva.era vorba ca ppl sa-si asume raspunderea asupra faptei pe care o fac,ei sa se puna in locul victimei.cat despre colegi esti convins si tu si eu ca vedem zilnic cum colegii nostri sufera,nu eu imi doresc asta ci dupa cum observi si simti si tu,altii.faptul care nu ma lasa in pace este ca nimanui nu-i pasa,nu-i pasa de noi asta este durerea cea mare si asa va fi si peste 10-15 ani.imi pare rau de tine ca nu faci diferenta intre scarba si greata.ultima iti da elenul sa faci ce ai zis tu.dar esti un tip interesant,ma bucur la fel de mult ca si tine ca acesta este ultimul loc unde ne puteam intalni.BAFTA!

Edy spunea...

Catre anonimul de la ora 20,46:

1)Habar n-ai cum imi pun eu in practica programele, asa ca iti dai cu parerea in vant. Nu ca as fi vreun specialist, dar cu creativitatea nu stau prost. Nu vreau sa primesc mura-n gura programe pe care le concep trei oameni intr-un birou stramt al ANP.

2)Xenofobia nu are nicio legatura cu termenii pe care i-am folosit eu ("purcel" si "laturica"). Ia un DEX!

3)Nu stiu ce ai inteles tu din ceea ce ai scris. Se pare ca nu sunt singurul care a inteles intr-un anumit fel.

4)Partea cu plansul de mila am depasit-o de multi ani.

5)"Scarba" si "greata" sunt sinonime. Mai deschide o data dictionarul!

6)Nu cred ca "ne-am intalnit". Am raspuns doar unor atitudini care denota un deficit de profesionalism sperand sa invat si eu din ceea ce scriu.

Anonim spunea...

Sunteti tari ...in vorbe!Cu programele las-o mai moale ca se vede ca nu a trecut niciun control anp-ist peste tine care atunci cand nu vede programe copy-paste din cartea albastra - vede rosu in fata ochilor!Toate astea coroborate cu un sef care nu stie/nu poate sa sustina partea practica a reeducarii(ca la teorie suntem buni toti!).Sau ai fii si tu din cei detasati de pe la alte sectoare/unitati si pusi la socio ca e un os bun de ros si unde isi dau toti cu parerea?!Cu dex-ul las-o mai moale ca nu e punctul forte al penitenciaristilor -mai mult vanatoarea:asta v-a invatat sistemul!

Edy spunea...

Uite ca eu sunt penitenciarist si nu as putea sa scriu "ai fii". Mai pune mana pe o carte! Dupa ce vei invata sa citesti, nu ti se vor mai parea toate cartile la fel.