Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

marți, 14 aprilie 2009

Astazi, un spor de 50% cu Andrei Plesu

"Daca ma gandesc bine, reprosul esential pe care il am de facut tarii si vremurilor este ca ma impiedica sa ma bucur de frumusetea vietii. Din cand in cand, imi dau seama ca traiesc intr-o lume fara cer, fara copaci si gradini, fara extaze bucolice, fara ape, pajisti si nori. Am uitat misterul adanc al noptii, radicalitatea amiezii, racorile cosmice ale amurgului. Nu mai vad pasarile, nu mai adulmec mirosul prafos si umed al furtunii, nu mai percep, asfixiat de emotie, miracolul ploii si al stelelor. Nu mai privesc in sus, nu mai am organ pentru parfumuri si adieri.

Fosnetul frunzelor uscate, transluciditatea nocturna a lacurilor, sunetul indescifrabil al serii, iarba, padurea, vitele, orizontul tulbure al campiei, colina cordiala si muntele ascetic nu mai fac de mult parte din peisajul meu cotidian, din echilibrul igienic al vietii mele launtrice. Nu mai am timp pentru prietenie, pentru taclaua voioasa, pentru cheful asezat. Sunt ocupat. Sunt grabit. Sunt iritat, hartuit, coplesit de lehamite. Am o existenta de ghiseu: mi se cer servicii, mi se fac comenzi, mi se solicita interventii, sfaturi si complicitati. Am devenit mizantrop.

Doua treimi din metabolismul meu mental se epuizeaza in nervi de conjunctura, agenda mea zilnica e un inventar de urgente minore. Gandesc pe sponci, stimulat de provocari meschine. Imi incep ziua apoplectic, injurand "situatiunea": gropile din drum, moravurile soferilor autohtoni, caldura (sau frigul), praful (sau noroiul), morala politicienilor, gramatica gazetarilor, modele ideologice, cacofoniile noii arhitecturi, demagogia, coruptia, bezmeticia tranzitiei. Abia daca mai inregistrez desenul ametitor al cate unei siluete feminine, inocenta vreunui suras, farmecul tacut al cate unui colt de strada.

Colectionez antipatii si prilejuri de insatisfactie. Scriu despre mizerii si maruntisuri. Bomban toata ziua, mi-am pierdut increderea in virtutile natiei, in soarta tarii, in rostul lumii. Am un portret tot mai greu digerabil. Patriotii de parada m-au trecut la tradatori, neoliberalii la conservatori, postmodernistii la elitisti. Batranilor le apar frivol, tinerilor reactionar. Una peste alta, mi-am pierdut buna dispozitie, elanul, jubilatia. Nu mai am ragazuri fertile, reverii, autenticitati. Ma misc, de dimineata pana seara, intr-un univers artificial, agitat, infectat de trivialitate. Apetitul vital a devenit anemic, placerea de a fi si-a pierdut amplitudinea si suculenta.

Respir crispat si pripit, ca intr-o etuva. Cand cineva trece printr-o asemenea criza de vina e, in primul rand, umoarea proprie. Te poti acuza ca ai consimtit in prea mare masura imediatului, ca nu stii sa-ti dozezi timpul si afectele, ca nu mai deosebesti intre esential si accesoriu, ca, in sfarsit, ai scos din calculul zilnic valorile zenitale. Dar nu se poate trece cu vederea nici ambianta toxica a momentului si a veacului. Suntem napaditi de probleme secunde. Avem preocupari de mana a doua, avem conducatori de mana a doua, traim sub presiunea multipla a necesitatii. Ni se ofera texte mediocre, show-uri de prost-gust, conditii de viata umilitoare.

Am ajuns sa nu mai avem simturi, idei, imaginatie. Ne-am uratit, ne-am instrainat cu totul de simplitatea polifonica a lumii, de pasiunea vietii depline. Nu! mai avem puterea de a admira si de a lauda, cu o genuina evlavie, splendoarea Creatiei, vazduhul, marile, pamantul si oamenii. Suntem turmentati si sumbri. Abia daca ne mai putem suporta.

Exista, pentru acest derapaj primejdios, o terapie plauzibila? Da, cu conditia sa ne dam seama de gravitatea primejdiei. Cu conditia sa impunem atentiei noastre zilnice alte prioritati si alte orizonturi. "

15 comentarii:

Tora ! Tora ! Tora ! spunea...

Conducătorii nu sunt de mâna a 2-a,din păcate,ci de mâna a 6,7 sau chir a 8-a.
Mai avem mult până să ne trăim viața din plin.
Poate în a 5-a reîncarnere! Numai Dumnezeu știe!
Ca să admirăm splendoarea creației trebuie să ne apropiem,prin trăsăturile de caracter,de Creator!
Noi,lucrătorii din penitenciare,suntem departe!
A fost odată ca niciodată!
Dvs ați postat acest articol,iar eu vă întreb,ce căutați în acest sistem?
Știu că sunt și ații care gândesc așa și rămân pe baricade!
De ce?
Părerea mea-un om,când a pornit pe un drum,merge până la capăt, cu speranță în suflet!
S-ar putea să fie o schimbare în viitorul cât mai apropiat!
Dumnezeu să ne ajute!

Anonim spunea...

Din pacate, majoritatea celor care-si dau cu parerea pe acest blog se aseamana foarte mult cu cel din filmuletul de pe sport.ro.
Daca doriti sa-l vedeti sau sa-l revedeti, mergeti la linkul asta :

http://www.sport.ro/emisiunea-promotor/doamna-chirita-limuzina-puscariasilor-vezi-un-super-interviu.html?autoplay=true

Anonim spunea...

Dupa Pasti cei de la fabrica de la Margineni nui va mai lasa pe directorul rosu si pe jecmanica sa intre in birouri si in fabrica, pentru ca prea isi bat joc de oamenii astia amarati si terminati din cauza mizeriilor pe care le fac astia doi ! isi fac de cap pe seama oamenilor ! Le vom cere demisia si de data asta nu ne vom mai lasa induplecati, CA EI IA 80 MILIOANE SI RESPECTIV 70 MILIOANE SALARIU PE LUNA! Pentru ce? Ce fac ei pt. banii astia munciti de oameni? Oamenii sunt inraiti din cauza minciunilor si a batjocurilor ! Oamenii nu au ce pune pe masa de Pasti din cauza unor incompetenti care nu-si fac treaba si care se tin de scaune , caci unde vor mai gasi ei asemenea salarii, cine le va suporta incompetenta? DE DATA ASTA VA FI RAU DE TOT!

marcos spunea...

"PACE VOUA"- acest cuvint ar trebui sa ne domine in aceasta saptamina.

Anonim spunea...

Fac parte din SNLP Bacau, sugerez liderului de sindicat sa nu ia decizii in numele tuturor atunci cind mai contesta ceva, ca nu toti suntem de acord cu el!Fa ma lista cu semnaturi si numele alora care sunt de acord cu tine daca nu vrei sa ne luam bocceaua in spate sa ne inscriem dincolo!

Anonim spunea...

Misto articolul Admin, dar tot sunt foarte suparat.

Anonim spunea...

la Vaslui 50%...vai mama voastra...imputernicit sef serviciu unul Ponea...vai mama lui...de catre fost director furacios poinescu...vai lui

Anonim spunea...

Ne spune şi nouă cineva ce s-a discutat azi la Mărgineni?
Ne continuăm programul sau ne ucid din nou cu 13 ore în post şi libere la nea TITI?

Anonim spunea...

Încercaţi să vă calmaţi!.Lucrurile merg spre bine vis-a-vis de programul pilot.Va dispărea cât de curând! Cinste celor care au stat 9 ore consecutiv să atace acest program propus.

Anonim spunea...

19.19-nota bene: /pina acuma ai stiut ceva din tot ce face DINU?/nu/si nici nu vei stii (chit ca dam o gramada de bani si ne scoate ochii cu bonurile alea de rahat)/ca sta toata ziua ticlit pe aia de pe a 3-a, si ii ia tot timpul/dar stim in schimb ce spun ofiterii prin sedinte mereu/sa ne traiesti ERNESTINE ( e bine sa ai nash agent)/ridem pe sectii de voi ca tare sinteti pampalai si va injurati unii pe altii cind treceti pe aici sa va beti cafeaua/ps.atentie POPESCULE ca ERNEST te haleste mereu cind vine vorba de tine/

Anonim spunea...

Ptr. anonimul de la 20.23 - Astazi, la Margineni, s-au luat decizii, s-a discutat(putini au inteles), s-a gandit(doar unii), s-a pupat in dos, s-a lins.....de toate....bravo celor de la pnt. Ploiesti ptr ca au stiut cum sa argumenteze, sa sustina o idee, sa discute matur si la obiect...rusine sindicalistilor de la Margineni ptr lipsa acuta de vocabular, educatie si verticalitate, si ptr faptul ca nu au stiut decat sa-l "pupe" pe Dumitrascu si sa faca figuri. In rest, programul e viabil, pe bune....!!!!

Anonim spunea...

Sindicalistii de la Margineni e unu` singur:)))) Care nu se da dus desi ii striga lumea sa se lase. Pana acuma nu a deviat de la traseul multor "lideri"( ciolanel, salariu de 80 %, usi deschise pt. a prelua ordine). Lasa-ne, lasa-ne....... Sau ne lasam noi si ramane singur in sindicat? Of of

Anonim spunea...

ehe...si la Bacau Dinu nu prea se da dus desi...vai capul lui sindicat...cu 30 de membri. Oare mai aveti 30 de membri? Ma gandesc ca aveti mai puitni! Dar Dinu e un lider cum nu s-a mai vazut... Un mare om, un mare caracter, un om care se lauda ca pana acum a schimbat 2 directori si ca urmeaza sa-l schimbe si pe al 3 lea! Daca il vezi prin curte zici ca e Presedintele Romaniei nu un agent ca oricare altul din unitate...desi el nu are nici liceul, din cate se aude pe la usa cortului! Un macho man care trage tot, e cel mai frumos si mai destept dintre cei destepti! Ar trebui sa-si vada care e locul si sa mai lase din superioritatea aceea de care da dovada! Ca e tot un amarat de functionar public ca noi toti de altfel!

Anonim spunea...

Pentru anonimul de la 14.04.2009 ora 20.02.
Prietene(?,la acordarea sporului de 50%am vrut ca totul sa fie bine, sa primeasca un stimulent si cei mai tineri, nu numai cei care au dat cu ghebul la vila lui Pintilescu, nu numai slugile abonate an de an la salarii de merit si spor de 50%.Retine ca Ponea nu a luat nici un spor de 50%, acesta a fost acordat d-lui Moraru (singurul spor acordat ofiterilor).

Anonim spunea...

Indraznesc sa corectez pe 11.03.00
nu omite si centralistul parvenit, care a sarit de la ceapa si leustean drept pe telefoanele pnt.Pai GABOR nu stia nici ce sa faca cu telefonul, cauta saracul discul cu gaurele la centrala digitala!