Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

miercuri, 11 martie 2009

Virusul de presă

Downadub Nu ştiu cum se face, dar mândra noastră presă a reuşit să facă din virus armăsar. De vreo două săptămâni sisteme informatice din Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Justiţiei au fost atacate de un virus numit Downadub.

Parşiv şi sprinţar,  micul virus a dat bătăi de cap Microsoft şi marilor producători de programe antivirus, care au pus o recompensă pe capul tâlharului informatic care l-a inventat.

Virusul a infectat 9,5 milioane de utilizatori plus 3 – 4 jurnalişti neserioşi. Presa mai sus pomenită notează conştiincios că nu s-a întâmplat nimic grav, după care începe munca de creaţie. Informaţia care a ajuns la public  a fost că bazele de date au fost “sparte”, iar televiziunile de ştiri au avut grijă să folosească titlurile potrivite.

Directorul general, în loc să răspundă la întrebările puse, s-a gândit să explice cum se întâmplă cu recuperarea datelor pierdute, dacă ar fi fost să fie pierdute. Gardianul povesteşte că directorul ANP, Ioan Bala, “a declarat ca bazele de date informatizate ale Penitenciarului Rahova au fost distruse, dar, din fericire, acestea exista si in format clasic, pe hârtie. Toate informațiile scrise vor trebui introduse din nou in format electronic, ceea ce presupune o munca titanica.”  Corect, dacă ar fi fost clar că bazele de date nu au fost pierdute.

Celelalte articole pe această temă s-au remarcat doar prin lipsa documentării şi căutarea unui element spectaculos care să mai aducă câţiva consumatori de informaţie, publicitate şi circ. O simplă căutare pe Google ar fi lămurit problema. Autorii articolelor ar fi aflat că este vorba de un virus care se instalează comod în codul unuia dintre executabilele Windows şi începe să modifice prin registry, după care se conectează la un server http şi îşi descarcă alte fişiere produse de tâlharul informatic.

Asta am aflat citind prima informaţie găsită pe net. Asta putea să afle oricine. Cea mai complicată problemă se pare că este faptul că virusul se cazează tocmai în fişierele care ar trebui să ajute la recuperarea sistemelor informatice. În afară de asta a suferit şi câteva mutaţii, dar sistemele care au instalate ultimele update-uri sunt acum în afara oricărui pericol, cele deja afectate vor fi treptat repuse în funcţiune, iar IT-iştii pot să-şi recupereze sutele de ore suplimentare.

Vestea bună e că nu toţi jurnaliştii sunt la fel. Sunt destui care încearcă să nu scrie prostii de dragul ratingului.

Referinţe:

- Penitenciarele si tribunalele, victime ale atacurilor informatice

- Atac informatic la Interne şi Justiţie – Mediafax

- Microsoft România dă 250.000 de dolari pentru prinderea hackerilor care au atacat reţeaua IT a penitenciarelor

- Atac informatic la Interne şi Justiţie

3 comentarii:

Anonim spunea...

cumva acel virus a fost luat de cei care intra pe net din birouri ? adica SEFII ?

Anonim spunea...

Astia nu au copii de siguranta, ce mama lu' 666 de IT-isti sunt ? Probabil unii platiti de pomana. Sa si-o bage ei singuri cu mana, ma refer la baza de date, desigur.

Anonim spunea...

Cat mai continuati oare sa barfiti , credeti ca va ajuta la ceva ,din contra, va agavati situatia .Aveti ceva probleme .MULTUMIM suntem personalul unei mari unitati zicem noi buna din ARDEAL .