Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

luni, 23 martie 2009

Despre integritate. Funcționarii publici între obligații și restricții.

În sectorul bugetar și cu precădere în ceea ce-i privește pe funcționarii publici ca persoane prin care se realizează prerogativele de putere publică, legislația este efectiv împănată de restricții sau restrângeri, incompatibilități, conflicte de interese și interdicții.

Multe dintre aceste limitări de drepturi se îndepărtează, însă, de la scopul pentru care au fost prevăzute și chiar de la cadrul constituțional creând premise pentru nașterea unor dezechilibre între ceea ce i se permite unei persoane numite într-o funcție publică, ceea ce i se cuvine și ceea ce i se impune, făcând posibilă apariția breșelor într-un sistem conceput să fie sigur.

Restricțiile pot fi interpretate și ca un rezultat sau mai bine zis ca o echilibrare a unor privilegii sau prerogative. În lipsa unei analize aprofundate a deficitului de integritate, deseori se preferă pentru stabilizarea acesteia, o mutilare a privilegiilor în timp ce limitările de drepturi se mențin sau cresc. Eficiența măsurii întârzie, însă, să apară. Similar se întâmplă în cazul deciziilor care duc la mărirea cuantumului pedepselor pentru infracțiuni, dar, în lipsa unui sistem performant de recuperare a persoanelor care comit fapte penale, infracționalitatea crește, iar penitenciarele se supraaglomerează inutil.

Atunci când echilibrul dintre drepturi și restrângeri devine instabil, iar cele din urmă încep să câștige teren, cred că, dacă s-ar inventa și folosi un aparat de măsurare a nivelului de integritate, acesta ar detecta sigur o scădere.

Sigur că nu intenționez să plasez întreaga motivație a slabei rezistențe la tentații, în zona insuficienței unor drepturi dar apreciez că este esențială o privire de ansamblu asupra situației, pentru a face posibilă elaborarea unui set de măsuri cu adevărat eficiente.

Din acest motiv, voi detalia puțin, folosind ca exemple câteva situații:

Conform Constituției, exercițiul unor drepturi sau al unor libertăți poate fi restrâns numai prin lege si numai dacă se impune, după caz iar restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporțională cu situația care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu și fără a aduce atingere existenței dreptului sau a libertății.

Cu toate acestea Legea 161/2003 care vrea să asigure transparența funcției publice interzice funcționarilor publici să dețină alte funcții și să desfășoare alte activități, remunerate sau neremunerate în cadrul regiilor autonome, societăților comerciale ori în alte unități cu scop lucrativ, din sectorul public sau privat, în cadrul unei asociații familiale sau ca persoană fizică autorizată.

Fără să se urmărească o proporționalitate a restrângerii, această ultimă prevedere este întâlnită în toate statutele elaborate pentru diferite categorii de funcționari publici. În ce mod practicarea meseriei de tâmplar de către un agent dintr-un penitenciar poate afecta aplicarea legislației execuțional-penale? Care este conflictul de interese?

În altă ordine de idei, dar în strânsă legătură cu argumentația urmărită, cadrul legislativ existent, precum și incapacitatea bugetului de a asigura integral sumele solicitate de fiecare sector de activitate, la început de an, creează noi prejudicii funcționarilor. Conform tradiției din țara noastră instituțiile bugetare trebuie să nu ceară mai mult decât li se comunică că au șanse să obțină, din această negociere pierzându-se în medie cam o treime din suma reală necesară asigurării tuturor cheltuielilor care includ și anumite drepturi prevăzute de legislație, pentru funcționari.

Odată cu venirea toamnei este regulă că bugetele se epuizează, drepturile nu mai pot fi plătite și se deschide sezonul de rectificări unde câștigă cine poate. Aparența de bani în plus cu ocazia rectificărilor se traduce în completarea cu o parte din sumele pierdute la negocierea de la început de an. Din păcate, cei care nu se descurcă, pot rămâne chiar și fără salarii, așa cum s-a întâmplat în anumite sectoare de activitate din administrație (ex.: protecția copilului) unde remunerația a întârziat luni de zile deoarece epuizarea bugetului permis s-a înregistrat prea departe de rectificare.

Pe cale de consecință, ne confruntăm cu o nouă trunchiere a privilegiilor de care vorbeam, atâtea câte au rămas în urma restrângerilor. De aceea, funcționarii sunt obligați să-şi câștige NIMIC MAI MULT DECÂT DREPTURILE LEGALE pe calea acțiunilor în instanță.

Primele de vacanță s-au suspendat ani de zile prin legea bugetului. Aceeași lege mai stabilea și o limitare drastică a numărului de ore suplimentare care se pot plăti, pentru maximum 30 % din funcțiile de execuție. În 2009 legea bugetului omite să includă prevederi despre premiul anual, un drept de care guvernanții s-au plictisit. Bugetul nu se poate întinde ca un elastic și atunci apar privațiunile.

Nu în ultimul rând, mai amintesc o nedreptate care se face bugetarilor și anume imposibilitatea stabilită prin Codul muncii și Legea contractelor colective de muncă, de negociere a unor drepturi salariale sau a drepturilor a căror acordare și cuantum a fost, deja, stabilit prin lege. În plus, funcționarii publici nu pot încheia decât un acord colectiv simplist cu 5 capitole care ocolesc aspectele esențiale din legislație.

Bineînțeles, dreptul la asociere sindicală nu a fost restrâns, iar cel de negociere colectivă – doar puțin alezat. Întrebarea care se pune este – ce rămâne de negociat?

Constituția a permis limitarea dreptului la grevă dar l-a garantat pe cel la negocieri colective, fără posibilitatea de restrângere. Impedimentul invocat este acela că nu se poate negocia bugetul. Cu alte cuvinte, „dacă tot sunt bani puțini, ce să mai negociem?”.

Prin modificările legislative promovate de confederațiile sindicale se intenționează și chiar se profilează modificarea legislației astfel încât și funcționarii publici să poată negocia aspecte salariale urmărind ca semnarea documentelor colective să se încadreze ca timp, înainte de finalizarea proiectelor bugetare, pentru ca influențele financiare să se regăsească în buget. Poate acesta va deveni și un instrument prin care proiectele calculate să nu mai poată fi diminuate cu atâta ușurință.

În concluzie, dincolo de multe alte cauze ale corupției din țara noastră, cum ar fi și tradiționala mentalitate balcanică traumatizată de comunism, nu credeți că putem reține ideea conform căreia, o echilibrare corespunzătoare a drepturilor și limitărilor acestora, prin legislația aplicabilă funcționarilor publici, poate fi de natură să crească eficiența activității funcționarilor redefinind conceptul de integritate în administrația publică?

36 comentarii:

Anonim spunea...

Mai, mai sa imi dea lacrimile cand vad cat de oropsiti sunteti voi aici: incarcerati intr-o retea de restrictii, prizonieri ai obligatiilor legale si morale, modele de integritate carora statul hain le ia din libertati.
Un articol inept si semdicot, scris pretentios, a carui singura idee e ca integritatea trebuie rasplatita cu bani. Acum inteleg de ce zilnic pe blog, in comentarii, cel putin un mare reformist, luptator pentru integritate, intreaba de al 13-lea, de prima de Pasti, de Craciun s.a.m.d.
In conditiile astea, succes! Si salutari celor 5000 de nepoti, nepotei, frati, surori si alte rude din sistem! Va pup!

Anonim spunea...

Multumim pentru urari, o sa le transmitem...apropo, uite din cauza ta nu o sa poata dormi pe perna cei 5ooo de nepoti, nepotei etc...a...fiecare sa-ti primeasca bezelele acolo unde le place lor mai mult!

Anonim spunea...

5000 sunt putini, increngaturile dracului in acest sistem care pare sa fie dominant in ce priveste nepotismul cronic si pilele active inca

Pe ei ,,BOC,, pe ei

Anonim spunea...

Model de "integritate" : Rude si rubedenii in SNPAP, potrivit adresei din 2007

1. MARTINIUC MITICA Dir. adj. inv.- MARTINIUC MARIANA Şef serviciu Logistica
2. ONULESCU CRISTIAN- Sef tura - ONULESCU CRISTINA- Sef Interventie psihosociala
3. LAZARESCU GABRIEL- profesor
LAZARESCU IONEL –operativ- LAZARESCU VALENTINA- medical
4. TERIS NARCIS Cond. Auto- TERIŞ LAURA Contabil
TERIŞ MICSUNICA Bl. alimentar
5. RUŞINOIU MARILENA D.S.B. - RUŞINOIU IONUŢ Evidenţă
6. DRAGOMIR CORNELIU Evidenta - DRAGOMIR VERONICA Org. muncii
7. AXINOIU FLORIN G.A.Z. - AXINOIU MARIA Ad-tiv
8. ACHIVEI CONSTANTIN A.G.C.H.- ACHIVEI GABRIELA A.G.C.H.
9. BANU MARIA Bl. alimentar- BANU VICTOR Evidenta s.a.m.d.


Lista poate continua cu cumetrii, finii, nepotii… daca vreti?!!

Anonim spunea...

---Nu vreau sa raspund cuiva anume,vreau doar sa fac unele constatari:
--- Cel care nu crede ca un angajat din sistemul penitenciar are unele restrictii,ori nu cunoaste sistemul,ori este rau intentionat,sa nu spun altfel si il rog sa se documenteze la fata locului.
---Practica a demonstrat ca sunt multi angajati, care au vazut detinuti numai la televizor,ori in cel mai bun caz pe geamul biroului.Din pacate ,unii mai au si functii de decizie,dispun masuri fara sa stie ce se intimpla,acolo,jos.TRIST,DAR ADEVARAT.
---Ce este rau ca sunt rude care lucreaza in aceeasi unitate?
Imi amintesc de un material citit cu ani in urma,in care se spunea, ca in Japonia, daca la angajare semnai, ca daca vei avea copii ii vei angaja in acelasi loc,primeai 5% mai mult la salariu,iar daca se intimpla ca acest copil sa se angajeze,primea si el acelasi bonus.Numai la noi este interpretat altfel. Profesionistii,tot profesionisti ramin,indiferent ce nume poarta.
---Ce este rau ca este angajat copilul cuiva? DIN CONTRA ,CE RECOMANDARE MAI BUNA VRETI,DECIT MUNCA ONESTE A TATALUI SAU 20 - 30 DE ANI? Si din cite cunosc,in laumea buna, conteaza foarte mult recomandarea.Important este ce se intimpla dupa.Cum lucreaza acesta.
---Sunt un sustinator al angajarii rudelor,cu respectarea prev.legale,dar si cu obligatia din partea acestora de a munci onest.
---Am citit liste de nume cu diferite grade de rudenie intre angajati,de acord,nu contest,dar il rog pe cel care le-a scris,sa ne argumenteze,documentat,cu ce a suferit activitate a in acea unitate ,ce eveniment negativ s-a produs din aceasta cauza?Altfel, este usor, ca atunci cind ceva nu-ti convine,ori sotia ta nu are serviciu ,ori fiica unui angajat nu-ti raspunde la avansuri,sa incepi sa "improsti" cu noroi.
---M-am saturat de mofturile unora dintre cei care nu au rude la pentenciare, care refuza sa urce in dube,pentru ca miroase urit,ca spun prin tot orasul si la rude ca lucreaza la politie ori alte locuri,le este rusine probabil dar la functii,salarii,vor sa fie primii,nu le este rusine.
---Este drept sa nu generalizam,sa analizam fiecare caz in parte si atunci va fi mai bine pentru toti.
--- In rest sa auzim de bine ,ca rau ne facem singuri.

Anonim spunea...

Felicitari Patrick,exceptional articol de la cap la coada.
12:44 Cati dintre cei enumerati s-au casatorit dupa ce au intrat in sistem?In unitatea noastra sunt mai multe familii care lucreaza ,unele dintre ele s-au constituit ca familie inainte de a se alatura sistemului, dar multe dintre familii s-au constituit ca familii in timp ce lucrau in sistem,in sistem s-au cunoscut,au ajuns sa se aprecieze si sa intemeieze o familie.Motivele sunt foarte multe orele multe de munca petrecute la serviciu pana nu demult,o oarecare marginalizare a personalului din penitenciare de catre societate sau de catre salariati insisi (nu tuturor le place sa socheze auditoriul cu povesti de groaza de la locul de munca),lucrand in acelasi loc pot mai usor sa-si coordoneze programul familiei,se inteleg unul pe altul mai bine.Empiric ,din unitatea mea am constatat ca acele cupluri care ambii lucreaza in penitenciar ajung in mai putine cazuri la divort.Personal daca nu puteam sa vorbesc cu o persoana de incredere despre ce inseamna a munci intr-un penitenciar nu as fi indraznit sa aplic pentru un post aici,nu am avut o ruda la care sa ma informez dar am avut o cunostinta foarte buna,binenteles ca unitatea a vuit ca sunt pila colonelului X.Mai mult intr-un reportaj de pe National Geografic despre penitenciarele din SUA aproape toti salariatii interievati aveau aproape toata familia angajati sau colaboratori cu respectiva instituie,acolo acest fapt era privit cu normalitate ,la noi de ce nu se poate?!La noi nu se cunoaste si nu se vrea sa se cunoasca ce inseamna PREZUMTIA DE NEVINOVATIE si aproape niciodata aceasta nu se aplica functionarului public,noi romanii am devenit un neam de carcotasi care plecam de la prezumtia ca ORICE functionar este corupt si pe cale de consecinta functionarilor trebuie sa le impunem DOAR restrictii,interdictii si limite.Sincer am obosit ca de fiecare data cand cineva acuza un functionar public sa vad ca acesta trebuie sa demonstreze ca nu a facut ceea ce este acuzat ca facut si nu cel care acuza trebuie sa aduca dovezi in sprijinul acuzatiilor sale.Sunt convins ca scenariul vi se pare cunoscut orice ppl poate scrie cui vrea ceea ce vrea si noi FPSS trebuie sa demonstram ca nu am facut ceea ce suntem acuzati ca am facut!Aceasta vi se pare dumneavoastra ca suna a prezumtie de nevinovatie?Mie nu,este adevarat nu sunt specialist in drept,dar atat cat am invatat eu in cei 15 ani de scoala pe care i-am absolvit nu mi se pare ca asa se intelege aceasta notiune?!

Anonim spunea...

"Direcţia de Probaţiune organizează în perioada martie-iulie 2009 examen pentru definitivarea personalului de probaţiune debutant şi concurs pentru promovarea personalului de probaţiune definitiv - 16 martie 2009"-preluare de pe siteul MJ.Stimati colegi lideri sindicalisti,nu suflati o vorba despre concursurile suspendate.Ne sustineti sau nu pe noi, agentii care am cheltuit bani, timp si nervi ca sa INCERCAM a promova?!Cheia e la voi, anpul e indiferent, ca de obicei.La majoritatea institutiilor posturile au inceput sa se deblocheze.Asteptam cu interes mai multa informatie si sustinere din partea SNLP.Cu respect, un membru fidel.

Anonim spunea...

Pentru anonimul de la 13.57

Referitor la Japonia este corect ce spui tu dar nu spui tot, angajarile la care faci referire se adresau mediului privat nu la cel bugetar,esti un adept al angajarilor clientelare de sotii nepoti,nepotei etc de parca ar fi sistemul tau,sunt cateva criterii care nu se aplica insa dar ar trebui batut moneda pe aceasta tema, nu pot fi salariati ai bugetului de stat sotul in situatia cand devine seful sotiei,fiicei,fiului,etc activitatea unitatilor penitenciare nu sufera prea mult din aceasta cauza suferim noi cei platiti de stat care suntem singuri prin sistem (fara nevasta angajata la penitenciar, copii, unchi, matusi, nepoti,nasi etc)si care suntem platiti doar cu 1500 RON in comparatie cu aceste clanuri familiale care au ocupat tot ce se putea ocupa si care acum fac legea,de ce nu ia BOC masura disponibilizarilor de rubedenii ca sa aiba bani la buget, bugetul este sarac poate si datorita clanurilor, familiilor inscaunate prin diferite sisteme bugetare care sug in permanenta salarii colosale de la stat, personal cunosc pe cineva de la Craiova care mai are sa angajeze in sistem catelul daca nu cumva la angajat si care ridica in fiecare luna suma de atentie 10000 RON fara prea multa bataie de cap, si plangem ca nu mai avem buget,cat priveste cei care si-au cunoscut in puscarie sotia sau sotul acestia ar trebui sa inteleaga ca nu mai este loc si pentru cumnat,cumatru,cuscru,bunic,etc

Solutia!

Curatenie totala, daca nu vor sa munceasca pe bani putini adica cu 200-300 RON mai mult ca un agent vant la pupa ca sistemul functioneaza si fara ei,luati exemplu lui Nica de la interne puscariasilor si nu va mai plangeti pe forumuri si vorba lui 12.06

Pe ei ,,BOC,, pe ei arde-i la sporuri sa vezi pleaca sau raman

Anonim spunea...

Este adevarat ca au fost si abuzuri la incadrarea unor rude si pot da exemple:
Doamna STANISOR,la Colibasi(sotia fostului dir.gen.) despre care se spunea la un control,ca nu stia nimeni cu ce se ocupa;
Un muncitor necalificat,la GAZ COLIBASI,tot ruda a lui STANISOR;(noi nu aveam destui det?)
Domnul STANCIUC,(cumnatul fostului dir.gen.M.CRISTE)pentru care a fost infiintata la Galati, functia de "sef coloana auto ptr.Penit.Braila,Tichilesti si Galati",desi era ing. metalurg;
Domnul CANDIDATU - fost dir. PMT. Craiova,nepotul doamnei Stanoiu,un economist, fara nici un fel de experienta;
Doamna DOBRESCU ,la P.ALBA,cu dosare penale pe rol la angajare,a cui ruda sa fi fost?Poate ne spune chiar dumneaei.
ACESTEA AU FOST SI SUNT ABUZURI, NU ANGAJAREA UNUI AMARIT DE COPIL AL UNUI SOFER SAU BUCATAR.

Anonim spunea...

Pentru anonim 15,35,
Degeaba apelezi la BOC,NU POATE FACE NIMIC,SI-A ANGAJAT NEPOATA LA GUVERN.

Anonim spunea...

Cred ca ar trebui publicate listele cu rubedenii de la toate unitatile sistemului penitenciar cat si statele de salarii ale acestor clanuri care in cele mai multe cazuri se confunda cu statul care-i plateste regeste desi statul se zbate din rasputeri sa nu moara!

Anonim spunea...

PT ANONIM 23.03.2009 09:57:00
Alo, domnu nu stiu unde lucrati,dar prima de craciun si de pasti poate luati dumneavoastra, ca la ANP nu sa auzit de asa ceva. Singurele prime sunt de 1 decembrie si 29 iunie.

Anonim spunea...

Vai ma, ce va arde voua de grija statului...ca nu are bani sa plateasca...ce daca sunt rude angajate ma in penitenciare, sa plateasca statul din buget pina o sa le iasa bojocii, ca toti muncim la fel si nimeni dintre voi nu este indreptatit sa judece pe altul! Stiti cine are dreptul asta ma nu?...Cel de sus!

Anonim spunea...

"Noi, fraierii din penitenciare, pentru a ne pastra unele sporuri/ drepturi, pe care dupa parerea unora nu le meritam, spunand ca ni le-au dat cei din opozitie, inainte de alegeri, trebuie sa iesim in strada ca sa le pastram... iar "colegii" nostri "superiori", magistratii, au primit, PE MUTESTE, sporul acela de stress!!!. Problema noastra stiti care este?(Parerea mea!)
Suntem manipulati si pacaliti precum copii cu acadeaua..., ca sa ne fie distrasa atentia de la smecheriile de culise ale unora dintre sefi nostri de la MJ si ANP si anume:acordarea sporurilor de suprasolicitare nervoasa a colegilor nostrii/ magistratii, neplata orelor suplimentare, programul pilot, armonizarea salarizarii tuturor bugetarilor, etc, prin intermediul carcotasilor si codosilor de prin unitati, umilii lor servitori, sub forma unor "ZVONURI-NEOFICIALE..." ne mai arunca cate o momeala :
" Bai, exista riscul sa pierdem sporurile pe care le avem, grabiti-va sa iesiti la pensie pentru a nu pierde salariile compensatorii si pensiile militare, vai, vin vremuri grele, sa ne multumim ca avem un serviciu de pe urma caruia luam o caciula cu bani, asteapta 100 la poarta sa lucreze la puscarie!".De "N-ori" am auzit frazele astea?
Stiti de ce fac asta, pentru ca punem mereu "botul"(scuze de expresie)la tot ce se vorbeste pe la colturi si nu avem curajul niciodata sa luam taurul de coarne! Am incercat vreodata sa aratam ca suntem si noi CINEVA? Ca putem sa fim si noi uniti?
Cei de sus de tot(guvern) stiu si de existenta noastra?, stiu in ce conditii lucram? stiu ei ca si noi ne sacrificam suficient, acum in plina criza economica, la locurile noastre de munca, muncind unul pentru alti 2,3 pentru ca nu sunt bani sa se ocupe, in totalitate, locurile din statele de organizare ale fiecarei unitati? si ca nu e cazul sa ne faca viata si mai grea decat o avem!
Oricum e momentul sa lasam rautatile deoparte si sa ne canalizam fortele si inteligenta in scopuri favorabile noua. Daca noi nu tinem la noi cine credeti ca o s-o faca?"
S-AUZIM DE BINE!

Anonim spunea...

fabricile vor veni in Bucuresti cu 180 oameni si nu vor mai pleca, decat cu ministrul predoiu si cu sefii de la AVAS in dinti! VA IESI SCANDAL MAAAARE ! AM AVUT PREA MULTA RABDARE CU INCONSTIENTII SI IRESPONSABILII ASTIA! AM FOST RABDATORI, I-AM LASAT SA VADA PROBLEMELE, DAR I-AU DURUT EXACT IN CUR!OAMENII NU POT SA IA MACAR SOMAJ, AU FOST DATI IN CONCEDIU FARA PLATA! RUSINEEEEEEE! ATI FACUT VARZA FABRICILE DOMNILOR MINISTRII AI JUSTITIEI, CU GIRUL VOSTRU S-A FACUT DEZASTRUL ASTA! VOM VENI TOTI SA LE CEREM SOCOTEALA PENTRU SALARIILE NEPLATITE, PENTRU CONTRIBUTIILE NEPLATITE DE 2 ANI, PENTRU SUFERINTELE PROVOCATE!

23.03.2009 15:13:00


Anonim spunea...
SI TU, ALA CARE TE VAITI CA NU MAI AI LOC DE ASTIA DE LA FABRICI, TINE-TI GURA, CA NU STI CE E ACEEA SUFERINTA SI BATAIE DE JOC! FABRICILE FAC PARTE DIN PENITENCIARE, ASTA E BAFTA VOASTRA! STANCIU SI-A BATUT JOC DE OAMENI SI DIN CAUZA CA A GASIT BALEGA MOALE... ROSU DIRECTORASUL NOSTRU SI JECMANITA NECONTABILA, DAR SI CA NU ARE CARACTER...

NU INTELEG DE CE INSTITUTIILE STATULUI NU A FACUT UN CONTROL , LA REGIE SI IN FABRICI , CAND CINEVA A SPUS CA , ARHIVA A FOST MUTATA LA PENITENCIARUL TARGSOR , CA SA I SE PIARDA URMA . NIMENI DAR NIMENI NU DORESTE SA AFLE ADEVARUL DESPRE FABRICILE DIN PENITENCIARE .ASA SA VA AJUTE SI VOUA CEI CARE SCRIETI URAT DE FABRICI SI SA AJUNGETI IN SITUATIA NOASTRA . ASA SA VA AJUTE DUMNEZEU , SI BINENTELES LUI STANCIU .

Anonim spunea...

Ce ar fi daca fiecare membru din sindicatul acestui sistem ar purta o banderola alba la mina pentru o zi intraga? Poate asa isi aduc aminte ca existam si noi! Da cine sa organizeze asa ceva ca liderii nostrii au morcovi viriti in toate cele!

Anonim spunea...

mai fratilor ce se mai aude , de programul pilot ? e bine ? cum se face economie ? directoarea de la Targsor face naveta cu masina de serviciu la CAPITALA CINE PLATESTE ? cine ia dat aprobare ? ea nu vede ca e CRIZA ? OARE DE CE NE MAI MIRAM DE RUBEDENII ? CE NU STITI CINE ESTE DOAMNA ? VA DAU TIMP DE GANDIRE .O SEARA BUNA.

Anonim spunea...

De ce vorbesti asa urat de liderii de sindicat ? Tine si tu o evidenta a acestora si spune cati au avut unele "PRIVILEGII" .Stiti la ce ma refer sau poate nu vreti sa stiti. Ura si la gara .

Anonim spunea...

Domnilor niciodata nu am suportat pilosii si nepotii, puincuristii si lingaii, nasii si finii si alte categorii sociale care stiu doar ei reteta succesului in penitenciare. Respect MAXIM celor care au reusit pe cont propriu in sistem si care au curaj sa mearga cu pieptul in fata si capul drept.
Semnat TARABOSTES

Anonim spunea...

Pentru theo- frate penitenciarist, se pare ca nici domnia ta nu esti departe de "integrii" de la Scoala, sau poate de cei de la CR , sau de la Spital?

Prea sustii "fratia"- ca s-au cunoscut, s-au placut si s-au luat. Bine, frate, dar copii de ce au facut si i-au adus in sistem? De ce au adus nepotii, fratii, surorile , finii, cumetrii si alti unchi, matusi, nepoti de frate, nepoti de unchi, de matusi... POATE CA SI-AR FI ADUS SI BUNII ...DACA PUTEAU. Ei na, pe astia nu au putut... ca s-au pensionat.

Chestiile alea cu stabilitata casniciilor, cu serizitatea, cu... LOGOREE FRATEEEEEE!!!!!!!

Ce e traist e ca nu numai cele trei unitati de la Targu Ocna sufera de " unchisme-nepotisme-incuscrisme-cumetrisme" , tot sitemul, asa ca AR TREBUI FRATICA O EPURARE PRIN UNITATI - cei competenti sa ramana, ceilalti-AFARAAAAAAA!!!! cA ASA CUM ZICEA DOMNU STAN---- E MULTI DOMNE PE AFARA CARE ASTEAPTA!

Nu te supara Theo, sistemul nu e suparat pe tine in special, ca daca era iti facea ceva pana acum. Si nici alora ce sunt rubedenii. TRIST DAR CAT SE POATE DE ADEVARAT.

Anonim spunea...

Cafeaua consumată în cantităţi moderate - două ceşti pe zi - ne ajută creierul, datorită proprietăţilor sale stimulatoare, prin conţinutul în cofeină. „Cafeaua creşte cu 10% viteza de transmitere a informaţiilor spre creier, atenuează semnificativ scăderea concentrării şi moleşeala apărută după mese, ameliorează timpul de reacţie, creşte forţa, atenţia şi eficacitatea”, afirmă dr. Mihaela Bilic, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice. În plus, „cu două-trei ceşti de cafea pe zi suntem mai deştepţi şi mai capabili de a duce la bun sfârşit activităţile fizice sau intelectuale”, susţine nutriţionistul.

Gustul amărui al cafelei „taie” pofta de mâncare şi ajută vezica biliară, determinând astfel o bună digestie, în special a grăsimilor. „Cofeina grăbeşte absorbţia glucozei din intestin şi furnizează muşchilor mai multă energie. Dacă este băută în cantitate moderată înainte de efort, creşte mobilizarea lipidelor din depozite, astfel încât slăbim din grăsime”, explică nutriţionistul.

Dependenţa de cafea trece în maximum 2 săptămâni

În plus, această băutură ameliorează stările depresive şi anxietatea. Potrivit specialiştilor, cofeina are capacitatea de a bloca o anumită substanţă cu acţiune de calmare, care încetineşte activitatea celulelor creierului şi este secretată, de obicei, în cursul serii. De aceea, atunci când bem cafea, pentru a neutraliza acţiunea cofeinei, această substanţă cu rol de calmare va fi secretată în cantităţi mai mari, fapt care conduce la o supraîncărcare a organismului. „Întreruperea bruscă a consumului de cafea duce la somnolenţă accentuată şi chiar la dureri de cap, din cauza excesului de adenozină – substanţă cu rol de calmare – care rămâne necompensat”, spune dr. Bilic. Potrivit acesteia, cofeina creează dependenţă, însă una trecătoare, care durează aproximativ 7-10 zile.

Specialistul spune că cel mai bine este să bem cafeaua la sfârşitul mesei, iar dacă alegem cafeaua cu lapte sau capuccino, este de preferat să le consumăm dimineaţa, pentru că acestea nu ajută digestia la fel de mult precum cafeaua neagră şi rămân în stomac 3-4 ore. „Dimineaţa, o cafea cu lapte poate înlocui chiar masa, în ceea ce priveşte alimentaţia unei femei”, susţine nutriţionistul.

Medicul atenţionează, însă, că atunci când este decofeinizată, această băutură nu mai are niciun efect din cele amintite. În ceea ce priveşte conţinutul de cofeină, potrivit nutriţionistului, cafeaua râşnită conţine 115 mg de cofeină la o ceaşcă, în timp ce aceeaşi cantitate de ness are numai 65 de mg de cofeină.

Specialiştii atrag atenţia că atunci când este consumată în exces, cafeaua poate produce tremurături, transpiraţii, palpitaţii şi insomnie.

Un sfat prietenesc pentru cei de la Tg. Ocna: Consumati cel putin doua cesti de cafea...poate ajuta! Sau nu?

Nu, nu este un pamflet, este doar sfatul medicului-puteti citi asta si pe HOTNEWS- Tocmai la momentul potrivit. Parerea mea!!!!

Anonim spunea...

Rautacioasa ''mica'' de la Centru,parca spuneai ceva de Paste,secure ingropata,pace sufleteasca!Ai fugit la un alt articol sa iti refulezi nabadaiosii hormoni ,neajunsurile si nemultumirile! se vede a' dracului ce rasa buna esti; de altfel de aia nu te-a luat nimeni de nevasta ,de buna ce esti;de ce te legi de familiile tuturor!?familia e sfanta,tu nu ai fost in stare sa ai asa ceva si de asta improsti cu noroi in stanga si in dreapta! Pacat de tine,asa ceva nu se face!

Anonim spunea...

ce mare mescherie ca dna puscas face naveta de la buc la targsor? stancovici, cand era la jilava, nu facea naveta de la ploiesti la buc, tot cu masina? de fapt si acum tot asa face.......

Anonim spunea...

Mai oameni buni trebuie ceva facut si cu oamenii astia din fabrici sant la pragul MINIM de trai ce fac acum dupa 20 de ani de munk?
ma uit la ei k nu mai au ce sa manince (ma uit in sacose cand intra pe poarta)sant sub orice critica , saracia ii inpinge sa se combine cu hotu faceti ceva cu ei .

Anonim spunea...

Mai anonimule de la 20:16!
Lasa doctorița penitenciarului să-și facă datoria!
Tu vezi in cât timp repari calculatoarele pe care unii le termina,fiindca le scot, precum reșoul din priză (asa cum susții "TU"!)

Anonim spunea...

Pe cand reorganizarea birourilor/serviciilor?Intr-un serviciu - trei lucratori, dinn care unul este sef-cati mai raman?Unul il ajuta pe sefu-cati mai raman?unu este in concediu- hopa...ce mai merge treaba la puscarie!!!!Dar dac resursele umane din anp vor, merge, ca ei stie mai bine ce se intampla in unitati si-apoi au si ei nepotii lor, ca fiecare!!!

Anonim spunea...

Pentru 23.03 ora 20:00 da ai dreptate eu mi-am cunoscut jumatatea dupa ce m-am alaturat sistemului penitenciar,spre deosebire de tine (si de multi altii)eu recunosc ca nu indrazneam sa aplic pentru un post in cadrul DGP (asa se numea atunci)daca nu m-as fi consultat cu o persoana in care sa am deplina incredere,este firesc ca de cele mai multe ori aceste persoane de incredere sa fie rudele celui care cere informatii!Simplul fapt ca sunt rude nu este UN ARGUMENT in a sustine ca sunt corupti sau coruptibili,subscriu la antecomentatorul meu cel din 23.03 ora 13:57,in alte tari care au o experienta mai bogata cu democratia asta este vazut ca o normalitate,vizionati National Geografic emisiunile despre penitenciarele din SUA,si acolo lucreaza familii intregi in administratia penitenciara (parinti si copii;soti,frati sau cumnati).

Anonim spunea...

Model de "integritate" : Rude si rubedenii in SNPAP, potrivit adresei din 2007, la Penitenciarul Deva (Asociatia Familiala Bota & Mara)

1. Bota Emil director, Bota Emilia, pensionara actualmente cu pensie militara dupa 5-6 ani la Penitenciarul Deva si angajata la noi in conditii suspecte deoarece nu indeplinea conditiile de virsta ,respectiv avea peste 35 de ani cind limita era de 35; Bota Paul nepot de frate comandant de sectie, Curtean agent, cumnatul lui Paul Bota, fiind casatorit cu sora acestuia, Albu Ovidiu agent la reeducare verisor primar cu paul Bota ,mama lui verisoara cu directorul, Dragomir Armand nepot al sotiei comandantului, sofer la director ocazional, Mitican Adrian nepot de verisoara al sotiei comandantului, subofiter I.T., Hint Eduard sofer, nepot de verisoara cu directorul si etc.
2. Mara Marcel dir. adj. paza, Mara Lidia, agent asistent stomatologie, Ionescu Florina, agent evidenta cumnata lui Mara Marcel, Poenar Mhaela agent, secretara fina familiei Mara, Floricel Crinel nepot, agent la vizita.
3. Boldor Augustin ofiter sef tura,fiu de fost sef angajat pe pile de fostul colonel de puscarie Boldor Augustin care l-au alungat subofiterii la revolutie de baiat bun ce a fost pe vremea lui Ceausescu,
4.Andrei Florin ofiter ,sef tura fiul fostului comandant Andrei Traian,
5. Timar Ioan, ofiter sef de birou, face pe loctiitorul cind ceilalti lipsesc, a fost macaragiu in Combinatul Siderurgic din Hunedoara ,angajat in 2000 pe spaga cu 5000 de dolari de fostul comandant Burz Cornel, bani dati pentru a inchide ochii cei de la cadre ca nevasta-sa era arestata pe sectia femei pentru delapidarea unei Asociatii de Proprietari din Hunedoara, Asociatie la care doamna Timar era administrator, si in momentul inceperii dosarului de angajare cadristii trebuiau sa vada la verificari ca nevasta-sa era arestata si executa o pedeapsa privativa de libertate, cadristii si directorul au luat banii si lui Timar i-a venit decizia de divort cind era ofiter la Barcea, Purtuc Gheorghe agent la vizita, nasul lui Timar la doua casatorie;
Lista poate continua la nesfirsit si va-ti plictisi, ca indiferent cit am scrie de la Barcea sau de la alte puscarii din tara cei care ne conduc tot nu fac nimic, isi urmaresc interesul personal ,asa cum au distrus fabricile din unele unitati asa au furat si de la ferma de la Soimus, si tot de la ferma pleaca la Bucuresti muschiuletii si cotletele afumate dupa preferintele celor din ANP.
Imi cer scuze nepotilor daca l-am omis pe careva, dar de cind am iesit la pensie pe unii incep sa-i uit.
Ce nu pot uita este amploarea si nivelul la care au ajuns sefii sa faca afaceri cu beneficiarii, si ce pretentii au ca sa aprobe scoaterea la munca....

Anonim spunea...

Excelenta analiza. Nu inteleg de ce s-a ajuns la discutiile inepte despre orice, mai putin inechitatea drepturilor si obligatiilor, precum si incompatibilitatile functionarului public cu orice fel de activitate, exceptand pe cea universitara. Daca analizezi bine, pe cazuri concrete, o sa observati ca ultima este producatoare de coruptie, mult mai mult decat ... tamplaria.

Anonim spunea...

Pai cumetrie e si la centru:Sarafoleanu cu Pochiscan
Teodorescu cu Munteanu
Ianos cu Ionita
Docan cu Tabacaru
Heghi cu Apetrei
Parascanu cu Furtuna / dar cine le mai stie sa le spuna ca de soti/sotii se stiu/ cate doi cate doi Ionita, Cernea, Lazarescu,Nechita,Banu s-or mai fi, mai cautatii si voi cai stiti sigur.

Anonim spunea...

Ce este acest "neologism" pentru penitenciaristi? Doar un cuvant- integritate... care NU EXISTA LA SNPAP -PENTRU CA LAZARESCU- GABI pentru prieteni, purtatorul de vorbe pentru MANOLE , si umilul pentru viezure , a devenit profesor ... cu acte in regula, a reusit ceva ce numai in sistemul penitenciar se poate! A tras( sau nu- NU cred!!!) sfori ca bunul sau coleg de camera, bunul sau sef de birou/ catedra-ce/o fi, la vremea aia director adjunct pe invatamant SA-I DEA SUBIECTELE CE LE VA TRATA A DOUA ZI! Cu o abilitate nemaivazuta a reusit sa insele vigilenta comisiei de examen din 2008 , cand a candidat de unul singur pentru postul de profesor , fiindca nu NU A FOST PROFESOR DIN 1991 TOAMNA ci abia din toamna anului 2008!

Ce va spune inspectia penitenciara cand va afla ca acel concurs a fost o parodie, mai ales ca , dupa o ora a iesit din examen , cu o lucrare careia nu prea aveai ce sa-i reprosezi! Ca a fost pe felie sau ca a avut subiectele in plic de la Sova- fost director adjunct, actual sef de catedra si coleg cu Gabi Munteanu care a fost o buna perioada pe la ANP ca sa-i faca jocurile !!!!

Acesta este profesionistul "profesor" lazarescu ce si-a castigat prin frauda postul! am avertizat sa NU SE MAI ALERGE DUPA FUNCTII fiindca targul este foarte, foarte mic si vorba moldoveanului desi e dulce la un timp devine cam amaraaaaaaaaa!!!!!!!

Profesore, practica penitenciara iti va sta un pic in gat fiindca te-ai erijat ca exponent al SNPAP cand nu mai erai... apropo NICI PURTATOR DE VORBE NU PREA MAI ESTI!!! Prietenii stiu de ce.

Apropo, daca de vorbe te-ai lasat, de scris parabole pe blog cand te lasi, amice????

Anonim spunea...

Ce este acest "neologism" pentru penitenciaristi? Doar un cuvant- integritate... care NU EXISTA LA SNPAP -PENTRU CA LAZARESCU- GABI pentru prieteni, purtatorul de vorbe pentru MANOLE , si umilul pentru viezure , a devenit profesor ... cu acte in regula, a reusit ceva ce numai in sistemul penitenciar se poate! A tras( sau nu- NU cred!!!) sfori ca bunul sau coleg de camera, bunul sau sef de birou/ catedra-ce/o fi, la vremea aia director adjunct pe invatamant SA-I DEA SUBIECTELE CE LE VA TRATA A DOUA ZI! Cu o abilitate nemaivazuta a reusit sa insele vigilenta comisiei de examen din 2008 , cand a candidat de unul singur pentru postul de profesor , fiindca nu NU A FOST PROFESOR DIN 1991 TOAMNA ci abia din toamna anului 2008!

Ce va spune inspectia penitenciara cand va afla ca acel concurs a fost o parodie, mai ales ca , dupa o ora a iesit din examen , cu o lucrare careia nu prea aveai ce sa-i reprosezi! Ca a fost pe felie sau ca a avut subiectele in plic de la Sova- fost director adjunct, actual sef de catedra si coleg cu Gabi Munteanu care a fost o buna perioada pe la ANP ca sa-i faca jocurile !!!!

Acesta este profesionistul "profesor" lazarescu ce si-a castigat prin frauda postul! am avertizat sa NU SE MAI ALERGE DUPA FUNCTII fiindca targul este foarte, foarte mic si vorba moldoveanului desi e dulce la un timp devine cam amaraaaaaaaaa!!!!!!!

Profesore, practica penitenciara iti va sta un pic in gat fiindca te-ai erijat ca exponent al SNPAP cand nu mai erai... apropo NICI PURTATOR DE VORBE NU PREA MAI ESTI!!! Prietenii stiu de ce.

Apropo, daca de vorbe te-ai lasat, de scris parabole pe blog cand te lasi, amice????

Anonim spunea...

Reteaua de internet in oras e atat de simpla!!
Serverele sunt putine si usor de vazut!
Scrieti copii, scrieti!

Anonim spunea...

Anonim spunea...
27.03.2009 19:24:00

"Reteaua de internet in oras e atat de simpla!!....."

Si alocarea de ip-uri atit de dinamica ..... Replica ta?

Anonim spunea...

Anonim spunea...
27.03.2009 19:24:00

"Reteaua de internet in oras e atat de simpla!!....."

Eventual incearca acum..... Observi vreo schimbare de IP? Ar trebui. Anterior de Romania acum de Anglia.... Vrei si unul rusesc? Se rezolva.... Suna spectaculos (eu te asigur ca nu e) dar descoperisem ceva si in Vietnam....

Anonim spunea...

Salutari din India.... cred....
Fara Forward de IP in Head...
Replica ta?