In 1971, la Universitatea Stanford a fost realizat de catre Philip Zimbardo un experiment, denumit Experimentul falsei închisori. Psihologii au selectat 24 de tineri, echilibraţi, inteligenţi, fără probleme medicale, care nu au consumat niciodată droguri şi care nu au avut vreodată probleme cu legea. Voluntarii au fost împărţiţi, prin tragere la sorţi, în „gardieni” şi „prizonieri”, roluri pentru care urmau sa fie plătiţi cu 15 dolari pe zi.
„Am vrut să testăm efectele psihologice a ceea ce înseamnă să fii „prizonier” sau „gardian”. În acest scop, am simulat condiţii de închisoare în subsolul Universităţii Stanford şi apoi am notat efectele instituţionalizării asupra comportamentului tuturor celor închişi între patru pereţi”, a explicat Zimbardo. Autorul experimentului subliniază că înainte de începerea experimentului, care trebuia să dureze două săptămâni, toţi voluntarii erau la fel din punct de vedere comportamental şi moral.
Poliţia din Palo Alto, California, a arestat un grup de studenţi sub acuzaţia de jaf armat şi tâlhărie. În realitate, singurul lucru pe care îl făcuseră tinerii fusese să răspundă unui anunţ dat de psihologul Philip Zimbardo, care realiza un experiment pentru a testa limitele umane. El vroia să descopere dacă oamenii buni, oamenii obişnuiţi, se pot transforma în oameni răi, sub presiunea circumstanţelor. Când „puşcăria” a fost pregătită, au fost aduşi şi prizonierii care fuseseră ţinuţi iniţial în beciurile Poliţiei din Palo Alto.
Voluntarilor nu li se explicase că vor fi arestaţi de către poliţia locală care i-a adus în acest fel de acasă şi acesta a fost un şoc real pentru ei. Pe toată durata arestului au fost percheziţionaţi din când în când după ce au fost complet dezbrăcaţi şi li s-a dat cu spray-uri împotriva puricilor şi păduchilor ca să fie umiliţi. Au primit un număr şi au fost îmbrăcaţi cu rochii în loc de uniforme pentru puşcăriaşi, deşi erau de genul masculin. Li s-a interzis să poarte lenjerie de corp, au fost tunşi la zero, au fost puşi în lanţuri şi au fost treziţi cu brutalitate în fiecare noapte la ora 2,30 în sunete de fluier.
Aveau voie să se plimbe doar pe holurile „închisorii”, legaţi la ochi, şi tot acolo au mâncat şi au făcut gimnastică. Celulele au avut gratii şi WC-ul a fost improvizat într-o încăpere extrem de îngustă şi întunecoasă la capătul holului. Nu existau ferestre şi nici ceasuri care să le permită să măsoare scurgerea timpului. În celule au fost puse microfoane cu ajutorul cărora au fost înregistrate în secret toate conversaţiile „prizonierilor”. Prin difuzoare se făceau din când în când anunţuri.
„Gardienilor” nu li s-au impus reguli stricte
Li s-a explicat doar că trebuie să aibă grijă să fie respectate legile şi să ceară respect din partea „prizonierilor”. Au fost îmbrăcaţi în uniforme kaki şi li s-au dat fluiere şi bastoane împrumutate de la poliţie. Spre surprinderea organizatorilor experimentului, „gardienii” au intrat destul de repede în rol, au inventat pedepse şi au folosit metode psihologice pentru a-i intimida pe „prizonieri”.
Nici măcar după ce doi dintre „prizonieri” au renunţat la experiment pentru că nu au mai rezistat presiunilor fizice şi psihice, „gardienii” nu au renunţat să caute metode cu care să domine. În numai câteva zile, „gardienii” au devenit aproape sadici iar „prizonierii” au intrat în depresie. Lucrul acesta a şi dus la întreruperea experimentului după numai şase zile, în loc de două săptămâni, cât era programat.
Psihosociologul prof. Univ. Dr. Septimiu Chelcea scrie în recenzia pe care o face cărţii lui Philip Zimbardo: „Viziunea lui despre individ şi societate este tulburătoare: suntem posibili criminali şi trăim într-o eră a uciderii în masă. În ultima sută de ani, mai mult de 50 de milioane de oameni, civili şi militari, au fost ucişi sistematic prin hotărârile guvernelor”.
„Răul constă din comportamentele intenţionate care urmăresc să producă suferinţă, abuzuri, înjosire, dezumanizare sau distrugerea fizică a unor persoane nevinovate - sau folosirea autorităţii şi puterii oferite de sistem pentru încurajarea sau acceptarea acestor practici” - Philip Zimbardo
QUIET RAGE: The Stanford Prison Experiment
***
Evident, persoanele private de libertate din Romania, nu sunt supuse unui asemenea tratament. Detinutii nu sunt legati la ochi, nu sunt obligati sa poarte haine umilitoare si lanturi la picioare, dimpotriva, au acces la programe educative, la scolarizare, beneficiaza de invoiri, vizite, telefon si altele.
Lucratorii de penitenciare nu brutalizeaza detinutii si nu sunt rasplatiti daca incalca anumite reguli, prestabilite. Cu toate acestea, indiferent cat de omenesti ar fi conditiile de detentie, indiferent cat de seriosi sau implicati ar fi lucratorii, detentia ramane o chestiune extrema, care afecteaza inevitabil personalitatea celui inchis iar munca cu detinutul este o munca grea, care uzeaza inevitabil personalitatea angajatului.
Uzura asta, pentru ca despre ea discutam, il afecteaza si pe politicianul care se rupe de lume si invata sa minta cu naturalete, il afecteaza si pe medicul care lasa muribundul la usa, il afecteaza si pe judecatorul care ajunge sa pedepseasca cu placere, il afecteaza si pe politistul care face 'blatul" cu cel care a incalcat legea, il afecteaza si pe preotul care miluieste contra cost si tot asa.
Una peste alta, traim intr-o lume superficiala si nemiloasa din care nu scapam niciodata nevatamati, in care suntem manipulati si in care manipulam inevitabil, la randul nostru. Teoretic, cineva ar trebui sa ne atraga atentia, cineva ar trebui sa ne opreasca la timp. Ma tem ca acest miraculos "cineva" sau "ceva", nu exista. Limita, intrebarea si raspunsul sunt in mintea si in puterea fiecaruia dintre noi!
PS Experimentul falsei inchisori, transpus pe marile ecrane, nu este recomandat minorilor.
29 comentarii:
sindromul acesta nu va inceta niciodata...nu tine de generatii....nu tine de varsta...nu tine de nimic...atata timp cat aproape toate lumea gandeste"sablon" va fi greu , chiar foarte greu sa se schimbe ceva in mentalitatea oamenilor...cativa gandesc diferit iar pentru chestia asta sunt pusi la perete de comunitate , sunt marginalizati....in sistemul pentitenciar "romanesc" se face altfel...li se spune de catre colegi ca nu stiu sa lucreze , de catre sefi ca lucreaza prost si sunt uitati pe la cine stie ce birou, pe cine stie ce fundatura de foisor etc....e trist dar se pare ca noi cei de acum nu vom mai apuca sa vedem altfel de lume , alte situatii ...mai ales in romania nu cred ca se va schimba ceva mult timp de acum incolo deoarece aici se merge pe prostia colectiva , se merge pe intimidare si mai mult de cat atat ne lasam condusi ( nu toti dar marea majoritate - 90% ) de oameni mult mai incapabili ca noi , mult mai incompetenti dar care ajuns in functii sus puse cred ca totul li se cuvine si chiar mai mult de cat atat pt ei noi ceilalti "muritorii de rand " nu existam - E TRIST
Intre experimentul de la Stanford si detentia reala exista o mica mare diferenta: celor de Stanford li s-a spus ca este vorba de un experiment si, mai mult, erau platiti pentru participare; pe cand, in penitenciarele reale sunt infractori care au savarsit, cu buna stiinta o fapta pedepsita de legea penala si, se asteptau ca, mai devreme sau mai tarziu, sa fie in situatia de a trebui sa plateasca. Pe de alta parte, o vorba romaneasca zice ca "da-i prostului putere..."(asta referitor la "gardieni").
Intre experimentul de la Stanford si detentia reala exista o mica mare diferenta: celor de la Stanford li s-a spus ca este vorba de un experiment si, mai mult, erau platiti pentru participare; pe cand, in penitenciarele reale sunt infractori care au savarsit, cu buna stiinta o fapta pedepsita de legea penala si, se asteptau ca, mai devreme sau mai tarziu, sa fie in situatia de a trebui sa plateasca. Pe de alta parte, o vorba romaneasca zice ca "da-i prostului putere..."(asta referitor la "gardieni").
Aaaaaalooooo! Nimeni pe fir?
"Da-i prostului putere..."(asta referitor la "gardieni") zice unu`. Tu ce esti? De cand sunt pretentii de Oxford la puscarii? Dau puscariile pe afara de destepti. Mergeti tata la privat ca aveti IQ 200 si luati 2000 de euro. E un loc de munca. Fa-ti serviciul corect, fara patimi, profesionist cu sentimentul ca nu a trecut ziua degeaba. Antagonisme vor exista mereu. Da` daca ai scris asa, poate te simti.........
Buna comparatia,chiar daca unii colegi nu vor fi de acord cu opinia mea, eu consider ca sunt unele similitudini,in special legate de prea marea putere a unor sefi, care de cele mai multe ori sunt imputerniciti pe functie.Va amintiti materialul de diagnoza a sistemului penitenciar ,sublinia ca directorul general are prea mare putere de decizie,acest lucru este valabil si la nivelul unitatilor, directorii au prea mare putere de decizie,eficienta managementului lor nu este analizata realmente,nimeni de la cele mai de sus nivele la cele mai de jos nu se consulta cu specialistii cand iau deciziile.Comunicarea,spunea acelasi material, functioneaza doar pe verticala de sus in jos sub forma de ordine,acest lucru este valabil si la nivel de unitati,rapoarte care se intorc la cel care l-a scris neinregistrat si fara nici un raspuns scris,doar verbal "nu se poate",in situatia unui control acest raport nu exista ,seful s-a scos,palmasul va fi pedepsit.Doar cei care au nervi de otel si se judeca ani de zile cu sistemul au uneori succes,de multe ori partial,cei vinovati de faptul ca a fost nevoie de ani de judecati si uneori de plata a unor despagubiri nu patesc nimic ,sunt avansati in alte parti , la distanta de cel care a cistigat drepturile in instanta.Rezultatele experimentului au fost intreruperea sa pentru ca "gardienii"nu au simtit nici un feed-back din partea unui control,acest lucru este valabil si la sefii nostrii nu se simte nici un control,nu exista o analiza reala si realista a eficientei lor,a profesionalismului lor.
Cand am pus cuvantul gardieni intre ghilimele, l-am pus pentru ca este vorba de un experiment si e vorba de acei gardieni care au primit putere nelimitata. Cam la fel si cu anonimatul sub care scriem noi. "Da-i prostului putere..." este valabil pentru toti aceia care sunt in pozitia de a avea subordonati si se comporta ca si "gardienii" de la puscaria din experiment. Adica inventeaza reguli si sanctiuni pentru a-si creea iluzia de utilitate si putere.
Comparativ cu Stanford, ang. de la noi de la paza, sunt foarte destepti si utili (intelectuali cu Spiru Haret la ID), cei de la administrativ, inutili si dezirabili, cei de la multiproduct frustrati si puturosi. In toate cele trei sectoare 80% sunt intrati pe pile, 70% patati! Intre cei care au promovat un examen, ori au intrat in sistem prin concurs si cei care au beneficiat de numire in functiile de conducere, nu se face diferenta si mai sunt si 90% incapabili... Interesant sistem!
Nu ma mir ca A.N.P.-ul experimenteaza pe noi,tot felul de strategii, ne haituieste si nu ne da importanta nici cat p.p.l-ul.
Stim ca se angajeaza personal la M.A.I. si daca zvonul ca salariile de merit si primele au ramas in vigoare este real, am ramas de rasul curcilor! Dezbinati si prost remunerati!
Domnilor daca stam un pic si analizam vom vedea ca in toate sistemele, administratiile si sectoarele se gasesc "gardieni" ca si cei din experiment asa ca nu trebuie se generalizam ca doar in A.N.P. sau in penitenciare se gasesc astfel de elemente. Nu vreu sa luati aceste randuri ca o aparare a sistemului a.n.p. sau a m.j. ci doar ca nu e dracu asa de negru. Adevarat ca in sistemul nostru ponderea este posibil mai mare, desi m-ar m.i.r.a., dar asta datorita munci pe care o prestam, sa nu spuna cineva ca nu a avut vreo data un impuls se aplice o corectie unui p.p.l. sau vre unui coleg, dar de la a dori si pana la a actiona este cale lunga si cred ca este singura diferenta un lucrator care isi face treaba si unul care isi aduce toate frustrarile si complexele adunate in ani la locul de munca. Momentan treaba noastra este reglementata de anumite legi, ordine si principii etice pe care daca le urmam nu cred ca vom cadea in acea extrema pe care am vazut-o in acel experiment. Domnilor va urez spor la munca si rabdare pentru ca am auzi ca anul 2009 va fi mai bun decat 2010 :(.
La Margineni , dl. Stanciu F. s-a suparat ca, conducerea fabricii, nu a mai dat materiale moca celor de la penitenciar, asta dupa ce au carat zile intregi materiale din magaziile fabricii, inclusiv TIR-ul, masinile, tractorul , motostivuitorul, etc., fapt ce a condus la ingreunarea desfasurarii activitatii sau chiar la imposibilitatea desf. activitatii! DOMNULE BALA, E CU ACORDUL DVS aceasta mizerie? conducerea fabricii e umilita si pusa in situatii grele! HOTARATI-VA ODATA CE VRETI DE FAPT! SA SE TERMINE D.....LUI ODATA BALCIUL! Nu gasiti alte metode de a va recupera datoriile, decat tigania asta?
STANCIULE MARIA TA NU UITA DE UNDE AI PLECAT . CATI OAMENI DIN FABRICA SE ROAGA PENTRU TINE , CA AU BANCI , DATORII ETC. SI TU CE FACI ? DE CE II MAI PRIMESTI IN INTERIOR DACA LE/AI LUAT APROAPE TOT ? CU CE SA MAI LUCREZE ? DUMNEZEU NU DOARME SI ARE GRIJA DE FIECARE DINTRE NOI. PAZA VOUA TUTUROR !!!
pt anonimul de la 10:54:00
sa inteleg ca tu faci parte atat din cei 80%, din cei 70% cat si din cei 90% ca prea stii bine procentele!
Chestia asta cu experimentul este tare veche si o citisem mai de mult prin cartile alea de psihologie penitenciara pe care si acum le mai pastreaz in biblioteca... Apreciez moderatorul acestui site pentru aceasta abordare a unui subiect mai mult intelectual decat unul real... E criza.. Au crescut preturile, scad salariile, au crescut ratele la banci...Lumea penitenciara inca nu viseaza la expeimente...
Semnat. Tarabostes.
pt anonim 19.02.2009 07:50:00 - esti varza brrrrrrrrrrr
Unirea dintre mădularele unui trup e o unire în care mădularele nu se confundă,ci se promovează și se susțin în armonie.
Creșterea noastră personală este o creștere în legătură cu toți,împreună cu toți!
Sănătatea și vigoarea ,ca mădular al trupului, este condiționată de armonia cu toate mădularele!
Dacă nu veți înțelege acest lucru minor,mare păcat!
Viitorul e sumbru!
19.02-10.54: esti cumva putin frustrat ca au facut la spiru? da aia de fac si mastere si habar nu au ca lucreaza masa femeie de serviciu sau secretara si face mersurile la facultate ce mai zici deontologule si pregatitule. stai linistit ca in cazul unui examen se cern ei fie cu spiru fie cu alta facultate.si la mira din ce spunea un amic chiar se dau sm-uri.da de faptul ca la politia comunitara se da al 13 si la noi se da cu fum ce spui?
Da teoria involutiei,modul de involutie a omul modern catre pitencantrop,pana si profeti biblici descriu Apocalipsa
avand ca inceputuri degradarea moralitati si lipsa de respect fata de semeni nostri.
super articol, pacat ca aia din paza nu au rabdare sa-l inteleaga si nu stiu engleza, asa ca nu pricep nimic din film. Multumim ptr sustinere. Un fpss, nu din paza
Probabil ca "aia din paza" nu cunosc experimentul pentru ca nu s-a obosit nimeni sa-l prezinte... iar asta se cheama lipsa cultura profesionala... Nu cunosc ce se prelucreaza la pregatirea dinaintea intrarii in schimb, insa cineva ar putea sa-l prezinte la maniera: "s-a demonstrat stiintific ca exista o tendinta de abuz a persoanelor care sunt in pozitia de a abuza. Aceasta tendinta este alimentata in primul rand de pozitia care, teoretic, permite acest lucru...".
Din pacate, agenii nostrii se simt din ce in ce mai vlaguiti si mai lipsiti de speranta in incrancenarea zilnica cu persoana privata de liberate incat au senzatia ca toata lumea le este impotriva, nici sefii si nici sistemul nu ii sprijina fapt ce conduce la indeplinirea atributiilor de serviciu dupa principiul minimei rezistente... Cei mai orientati reusesc sa scape de pe sectie iar acesta este un alt motiv de frustrare: "ala e nepot si de-aia l-a bagat la administrativ"
Nu intentionez sa fac radiografia (diagnoza n-ar fi completa fara o radiografie) sistemului penitenciar, insa cred ca a-ti prins ideea...
Din pacate sunt unii dintre colegii nostri care profita de functia pe care o indeplinesc si isi etaleaza "rautatea" pe care o au in ei,frustrarile,etc.
Acestia trebuie descoperiti si eliminati din sistem.Sunt bolnavi.
Un angajat caare loveste un ppl,care se poarta urit, nu face altceva decit sa dovedeasca lipsa lui de cultura,pregatire,etc.imposibilitatea lui de a reactiona altfel,desi are la dispozitie toate pirghiile(recompense,sanctiuni)
Stiu ca unii ma vor critica aratind ca ppl-ii,sunt rai,indisciplinati,ca inteleg ca au numai drepturi nu si obligatii,ca legea este in favoarea lor,etc.
Raspund anticipat,am lucrat cu ei,stiu ca aveti si dreptate,dar aici intervine diferenta dintre noi si ei.Noi suntem pregatiti pentru a face fata unor asemenea situatii,daca nu?
In rest ,sa auzim numai de bine.
Pt anonim 19.02.2009 19:05:00
Mare dreptate ai!!!
"Noi suntem pregatiti pentru a face fata unor asemenea situatii"...
Oare chiar suntem?
Noua cine ne acorda asistenta psihologica? Noi nu avem voie sa vrem "sa ne taiem" din cand in cand? Noi nu avem dreptul de a veni cu probleme familiale la serviciu asa cum le ducem pe cele de la serviciu acasa?
Apropos de expresia colegului de mai devreme: "da-i prostului putere...".
Aceasta putere este LEGALA si NONABUZIVA! Una peste alta sistemul penitenciar este una dintre institutiile statului abilitate sa administreze forta (conceptul suna mai bine in limba engleza). Din pacate experienta acumulata de-a lungul timpului ne face sa ne fie teama sa folosim mijloacele legale puse la dispozitie.
Este valabil pentru toate institutiile statului: impuscaturi, cock-tail-uri molotov, ultraj, jafuri armate, violuri TOATE FARA PERICOL SOCIAL... In acest caz, o amarata de palma data unui militian de puscarie, ce mai este?
Cred ca acesta trebuie sa fie punctul de debut al reflectiei...
Pt anonim 19.02.2009 20:05:00
"desi are la dispozitie toate pirghiile(recompense,sanctiuni)"
Stimate coleg cred ca sunteti un pic dezinformat!!!,va rog sa va mai informati putin despre acordarea sanctiunior si a recompenselor,mai exact care este procedura,si nu stiu cat de mult ati lucrat cu ppl,caci vad ca nu cunoasteti notiuni elementare,cred ca erati repartizat la perimetru!!!
19.02.2009 20:05:00- cred ca ai intrat in detentie numai in vizita, la angajare si ai pretentii de coef.2,90 si spor DGP
Pt. anonimul de la 20.05.
Parghiile de care spuneai exista doar teoretic. Sanctiunile se aplica tardiv sau deloc, pot fi contestate in instanta si atunci se tergiverseaza aplicarea lor pana la calendele grecesti; iar evidentierile sunt aproape nefolositoare datorita faptului ca, la liberarea conditionata, instanta poate sa nu tina cont de ele.
Pt. Gherla.
Nu te mai da Nostradamus, ca n-ai inventat tu gaura la macaroana sau mersul pe jos. Vezi-ti, mai bine, de bisericutele tale.
Trebuie sa recunoastem ca exista abuzuri in orice institutie romaneasca, pentru ca fiecare angajat a devenit un soi de dictator cu cei care depind de ei (detinuti, colegi, public etc.). Probabil a-i face pe ceilalti sa se teama de noi este un mod de a ne simti valorosi intr-o lume rasturnata de valori. Nu cred ca tb judecati cei care abuzeaza, ci tratati. Abuzurile sunt urmari ale unor nefericiri si frustrari personale carora nu stim cum sa le facem fata si ne razbunam pe cei care la un moment dat sunt mai slabi ca noi. Culmea e ca majoritatea abuzurilor se produc nu impotriva detinutilor, ci impotriva colegilor, subordonatilor. Asta pt ca ca detinutul a descoperit posibilitatea de a da in judecata un abuzator, in timp ce pe cei care nu am avut prea mult contact cu instantele asta ne sperie. Cred ca cei de SUS ar tb sa verifice putin comportamentul sefilor cu subalternii, ar avea mari surprize.
Si pe sefii care ii controleaza pe sefi, cine ii controleaza? Eu nu cred ca ar fi foarte surprinsi deoarece, si ei la randul lo procedeaza la fel. Iar comportamentul de sef este impus si chiar apreciat de catre superiorul sefului. Abuzul este un raspuns la o frusrare anterioara doar daca lasi acea frustrare sa iti influenteze deciziile ulterioare si sa iti spui "las' ca iti arat eu". Nu merita sa te cobori la nivelul celui care a abuzat de tine. De cele mai multe ori, un sef, abuzeaza PENTRU CA POATE.
ptr. 19.02.2009 13:55:00 procentele sunt extrase din comentariile de pe blog! ptr.19.02.2009 18:10:00 esti confuz!... si te anunt ca Univ. Spiru Haret nu are masterul acreditat.
19.02 ora 23:24 mare dreptate ai ,la noi toate acstea sunt posibile pentru ca nu exista siteme de control reale si eficiente care sa functioneze in ambele sensuri,un feed-back.
Trimiteți un comentariu