Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

vineri, 6 februarie 2009

Cine urmeaza?

Cine urmeaza Citeam pe Jude in Romanica articolul Gorbunov - victime colaterale, si ma gandeam ca aria acestora este mult mai larga. Intotdeauna in astfel de cazuri cineva trebuie sa plateasca. Si, de cele mai multe ori se cauta tintele cel mai usor de doborat, in carca carora se pun toate lipsurile si imperfectiunile sistemului din care fac parte. Asa s-a intamplat cu judecatorii si procurorii de la Craiova, cu lucratorii de la evidenta de la Penitenciarul Craiova, probabil urmeaza si ceva de pe la Politie.

Pentru a descuraja din start orice incercare de solidarizare din partea colegilor sau a organizatiilor profesionale din care fac parte persoanele vizate de sacrificare, se incepe cu o acuza voalata, spusa cu jumatate de gura, care eventual sa poata fi retractata si pusa pe seama interpretarii gresite sau a scoaterii din context. Este ceea ce am putea numi "prezumtia de coruptie".

Probabilitatea ca cineva sa sara in ajutorul sau in sprijinul cuiva despre care se spune ca "exista suspiciunea" fara a exista indicii privitoare la posibila sa corupere de catre personaje dubioase, este aproape zero. Si, acest fapt este demonstrat de lipsa de pozitie din partea acelor organizatii profesionale de care vorbeam.

Nu vreau sa se inteleaga ca sustin ascunderea adevarului in ceea ce priveste vinovatia cuiva in astfel de cazuri. Din contra, cred ca masurile de curatare a sistemului trebuiau incepute mai de mult si mai de sus. Sustin ca inaite de a eticheta pe cineva ca si corupt trebuie sa prezinti dovezi, care sa justifice afirmatiile tale.

In cazul colegilor de la Craiova, ori dl. director general stie mai multe decat a spus pe posturile de televiziune, si de aceea a luat masura de demitere si sesizare a parchetului, ori s-a grabit sa sacrifice doi pioni lipsiti de importanta, pentru a preveni atacul direct al ziaristilor asupra ANP-ului focalizand atentia asupra Penitenciarului Craiova.

In opozitie cu aceasta atitudine,am avut parte si de un exemplu de solidaritate profesionala in cazul spitalelor care sunt acuzate ca au cauzat moartea unei paciente bolnava de inima. Toti medicii intervievati au afirmat ca vina este a sistemului sanitar creat de politicieni. Cu toate acestea reporterii vor sange pe care probabil ca li-l va da un ministru numit politic sau un Arafat omniprezent. Organizatiile profesionale ale medicilor au demonstrat aceeasi solidaritate si in alte cazuri, sesizand CEDO. cu privire la incalcarea drepturilor omului prin demiterea abuziva inainte de dovedirea vinovatiei.

Asa cum am specificat mai sus nu tin partea cuiva, dar nu pot sa nu ma gandesc la faptul ca suntem cu totii expusi unor asemenea evenimente. Nu mi-ar place sa fiu facut ferfenite pe posturile nationale de televiziune inainte de a fi declarat vinovat. Pe cine o sa mai intereseze o stire de genul "X s-a dovedit a fi nevinovat de acuzatia de coruptie" publicata dupa o luna, in cel mai fericit caz?

Din toata aceasta poveste nu ramane decat atat: cineva trebuie sa platesca! Nu conteaza cat de mare este vina, sanctiunile trebuie sa fie maxime pentru a multumi un oarecare jurnalist, de la un post oarecare de televiziune. Ce mai conteaza oamenii, familiile,cariera. Dupa un timp, pe un anume culoar sau intr-o incapere oficiala, se vor strange maini, se vor bate pe umar si se vor felicita pentru promptitudinea si profesionalismul de care au dat dovada in rezolvarea crizei. Eventual se vor face si premieri.

Cine urmeaza, cand urmeaza nu stim, dar sigur se va intampla din nou.

15 comentarii:

Anonim spunea...

Ai sa ramai uimit de cate cazuri mai sunt....chiar la noi in sistem. Crezi ca ii pasa cuiva? Poate mie, poate tie... Oricum, sunt si multi alti colegi care se bucura de ce au patit colegii nostri de la Craiova... Imi pare rau de Costica. Era un bun profesionist. Sa-i dea Dumnezeu putere sa treaca peste umilinta. Sanatos sa fie el pentru ca restul e trecator.
Cu stima,

Anonim spunea...

http://www.evz.ro/ Mai railor daca nu mai publicati niciun comentariu , dati la lume sa citeasca ! Sau aveti ceva de ascuns ? Aud ???

Anonim spunea...

Sincer, sunt demne de apreciat grija, mila si compasiunea autorului fata de cei prezentati in articol ca fiind „victimele colaterale” ale respectivei actiuni. Aplauze. Toata stima. Ma indoiesc insa ca acest articol se refera in principal la „lucratorii de la evidenta”.
Stau si ma intreb, daca se deranjeaza cineva sa compuna astfel de opere literare, atunci cand la mijloc sunt niste bieti, stersi, obositi, amarati de agenti.
Ii plangem pe generali? Da, ar trebui. Insa pe cei care conduc lupta aflandu-se in fruntea ostirii, pe ce-i care-si plang ostenii morti pe campul de batalie, nu pe cei care la prima lupta adevarata cu inamicul, ori dezerteaza lasandu-si oastea carne de tun, ori tradeaza, pactizand cu dusmanul, in incercarea disperata de a mai toci cat de putin fotoliile alea grele si pline de importanta.
In ceea ce priveste graba cu care dl. Dir. Gen. a luat decizia, cred ca nu avem ce comenta. Acesta este spiritul de sacrificiu al generalilor nostri (sa moara soldatii, primii). Dupa aia om vedea noi.
Uite, daca tot s-a lansat o intrebare despre cat stie sau nu persoana respectiva, imi permit sa fac un test si sa pun si eu o intrebare: stie dl. Dir. Gen. ca la unul din penitenciarele din subordine, exista moda, ca pe timpul noptii, pentru a „domni” linistit seful de tura si „seful” lui direct, se incuie in camerele de detentie agentii supraveghetori?
Nu stiu ce raspuns vom primi, dar daca e da (sau nu), pe cand niste demisii de... „rusine”, de... „mandrie” , de... „onoare”?
Eh, dar ce pretentii stupide am. Ba dimpotriva, parca-i vad pe bietii, stersii, obositii, amaratii, neinsemantii de agenti (carnea de tun) „victime colaterale”. Si ca sa-l citez pe autor: dupa un timp, pe un anume culoar sau intr-o incapere oficiala ( de ce nu intr-o cafenea sau bar, ca mai nou asa se poarta), se vor strange maini, se vor bate pe umar si se vor felicita pentru promptitudinea si profesionalismul de care au dat dovada (si vor mai da pe gat o carafa de vin)
Sic!
Ocnasul, carne de...tun

Anonim spunea...

Cine urmeaza? Poate eu, poate tu, poate el, cel care astazi o critica pe colega care a gresit si deja a fost sanctionata. Ce urat, ce scarbos sa vii tu, Bejan ipocrit, si sa dai apa la moara celor care o acuza pe o subordonata de-a ta cum ca din cauza ei Balint va fi eliberat. Pai noi stim cu totii ca nu era obligatoriu ca el sa fie recompensat pentru ca a scris la revista, ca, potrivit legii, recompensa se face la propunerea sefului de sectie si se acorda de catre o comisie condusa de director. Educatoarea a facut o greseala mica intr-o mare de greseli la care suntem condamnati de jungla in care lucram si de ipocrizia sefilor si acum sar unii sa o puna la zid. Rusine, rusine, rusine!

Anonim spunea...

Toata harababura acesta care nu are ce cauta intr-un fost sistem militar,are drept caze lipsa comunicarii in interiorul sistemului,lipsa de coordonare si de aliniere a ordinelor (de la minister,de la ANP,de la directori) cu legislatia in vigoare,umplerea gaurilor negre din legislatie...uite cam asa am ajuns si noi cu totii ca si cetateanul turmentat dintr-o piesa a lui Caragiale:"si eu cu cine votez?".

gherla spunea...

Miar placea sa urmeze martalogul de Pop, de la Gherla,sa vina altii mai tineri si mai energici, ne-am saturat de jandarmi si MApN-isti.

Anonim spunea...

Pt.Ocnasul, carne de...tun
06.02.2009 19:07:00

" stie dl. Dir.
Gen. ca la unul din penitenciarele din subordine, exista moda, ca pe timpul noptii, pentru a „domni” linistit seful de tura si „seful” lui direct, se incuie in camerele de detentie agentii supraveghetori?"
Ocnasule cu tot respectul pentru tine,dar asa ceva chiar nu am mai auzit pana acum!!,dar fii mai explicit,pentru ca nu am inteles ideea,
*se incuie cu ppl-urile in camera de detinere;
*se incuie in cadrul sectiei pe care a fost numit sa isi execute serviciul intr-o camera care nu este populata;
Si de ce se incuie practic pentru "linistea" ST/LST.

Anonim spunea...

Theo,am putea discuta zile intregi despre lacunele legislatiei in ceea ce priveste sistemul penitenciar din Romania.Eu nu am inteles de ce atunci cand vor sa emita vreun ordin cre tin(ANP),nu suntem consultati si noi, carnea de tun din unitati?

Anonim spunea...

Pt.Ocnasul, carne de...tun
Alo ....,donle ....,nu sinteti pe fir,cum suntem interceptati?!...Aaaa...am inteles e don ACADEL pe fir...!!

Anonim spunea...

Pentru cei ce citesc acest post, ,,ocnasul carne de tun'' nu are legatura cu cel ce a postat in ultima vreme ,,ocnasul''cu diferite nuante. Sigur esti si tu lucrator la ocnele acestei tari,dar te rog sa-mi lasi numele! Oricum pentru cercetatori, ascultatoricititori sau cei ce sunt pe fir, stilul nu se confunda!
Cat despre afirmatia cu inchiderea , cred ca e vorba de inchiderea pe sectie!

Asa, domnu Acadel Firinel, esti pe fir?
Asteptam inca CV -ul daca stii ce e ala!

Revin curand cu munitie! Ocnasul de drept!

Anonim spunea...

Cu durere in suflet asist la trecerea lui Bala de partea intunecata a Fortei (dark side of the Force) si transformarea sa dintr-un Jedi in Darth Vader.
Ce va sa zica si puterea asta.


Casa de comenzi nu e acasa.

Anonim spunea...

Si la Gherla se simte mirosul de sange si oamenii sar la beregata? Tu, cel care acum ii vrei pielea lui Pop, nu te gandesti ca in stilul asta pompieristic in care sunt sanctionati vinovati si nevinovati, ai putea sa pici tu si altul sa-ti calce pe gat. Unde ne este solidaritatea?

Anonim spunea...

La Gherla se simte miros de Tromblofebita, ambii adversari a lui Pop, au contactat aceasta boala, respectiv Batinas si Tureanu.

Anonim spunea...

Ai dreptate "ocnasule".
Uite, eu iti las numele si raman numai la "carne de tun". Esti multumit?
Pentru anonim 06.02.2009 21:00:00: te-ai prins, ai ghicit din prima, se incuie cu ppl-urile in camera de detinere, sau mai bine zis sunt incuiati. Asa-i, nici eu n-am mai auzit pana acum, dar se poate lesne verifica (daca se vrea).
Asa e la noi. Pana nu iese in frunte cate un Gorbunov, nu se misca lucrurile. Ma intreb cum s-ar fi putut afla de astfel de obiceiuri. Poate doar daca vreunul dintre bietii, stersii, obositii, amaratii, neinsemantii de agenti (carnea de tun), despre care v-am spus ar fi devenit victime ale vreunui ppl. Sau poate nici atunci, caci la cate vedem si auzim in acest sistem, nu trebuie sa ne mai mire nimic.
Cu bine Ocnasule,
al tau, doar...
Carne de tun

Anonim spunea...

Multumesc pentru respectarea rezervarii de nume!
Sa auzim numai de bine, desi e greu in conditiile date!
cat despre inchiderea aia cu ppl , nu ca ar fi imposibila sau greu plauzibila , dar...... In Ocnele noastre totul e posibil!
Cu stima , pentru ,, carne de tun '', ocnasul aflat plecat la ,,sapaturi''!