Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

duminică, 15 februarie 2009

Câte ceva…

Penifest Vestea bună e că o să mai scriu din când în când pe blog. Vestea proastă deocamdată nu există. După cum ați văzut, am mai făcut câte ceva la capitolul suport tehnic, n-am stat chiar pe tușă. Am schimbat fața blogului, e mai serioasă și mai user friendly. Așa zic eu și cei câțiva pe care i-am mai întrebat, dar dacă aveți sugestii le aștept. Am mai făcut ceva optimizări pentru motoarele de căutare, și, pe ici pe colo, câte o editare. Am mai răspuns la comentarii, ieri la câteva destul de, să zicem, interesante.

Am introdus și un widget care preia comentariile recente și le face accesabile de pe prima pagină. Google, cu micile lui imperfecțiuni, m-a ajutat să fac și un fel de revistă a presei generată automat. Pe prima pagină aveți cele mai recente apariții, dar folosind link-ul puteți citi tot ce a apărut recent în presa cu ediții online și pe bloguri.

Avem trei noi colegi, care scriu pe blogul de la Penitenciarul Vaslui. I-am rugat să posteze și pe blogul nostru subiectele de interes general. Deja s-a întâmplat, am mai și preluat ce ni s-a părut interesant. Le mulțumesc pentru colaborare și îi rog să-și facă curaj și să ‘treacă’ cât mai des pe la noi.

Am urmărit evenimentele ultimelor săptămâni, și nu pot spune că sunt plăcut impresionat de felul în care merg lucrurile în sistemul penitenciar. Avem reorganizare, pentru că “așa trebuie”. Se schimbă programul pentru că “așa e bine”. Nu prea avem decizii fundamentate. Apar directori care rescriu teoria managementului participativ prin citate din cărțile cu coperți de un roșu comunist.

Cazul Gorbunov a făcut ceva vâlvă, și câțiva colegi au fost schimbați din funcție, prin metoda demisiei la cerere. Urmează comisii de disciplină, anchete făcute de magistrații care mai ieri decideau întreruperi de pedeapsă. Lucrurile se vor liniști, important e ce am învățat cu toții din asta; angajați ai penitenciarelor, directori, miniștri și, nu în ultimul rând, public.

Guvernul s-a străduit să se adune de prin ciolaniade și a scornit un buget. Ministerul Justiției a fost eliberat de povara gestionării a 0,6% din buget, a primit doar jumătate din necesar, adică 0,34%. Anul se anunță a fi foarte prost, economia nu merge, bani la buget nu se strâng, ministrul e independent. La interne se asigură finanțare pentru ocuparea a 6000 de posturi, la penitenciare probabil că vor fi deblocate câteva posturi luna viitoare.

Șefii cei mari din ANP simt din plin efectele crizei. Au salariile limitate la nivelul secretarilor de stat și, respectiv, al subsecretarilor de stat. Cam nasol, dar cred că se vor descurca. Teamă mi-e că nu-i va plăcea nici măcar micuțului Boc ce efecte va avea prostia plafonării cu țintă  a salariilor. Oamenii ăștia gestionează sute de milioane de euro. Dar, așa se întâmplă. Plătesc la grămadă vinovați și nevinovați.

TFU (Tiberiu Firinel Ungureanu) le zice bine. Încă nu și-a postat CV-ul ăla pe care ar fi trebuit să-l aibă gata de prin octombrie anul trecut. Mi-a plăcut parabola acadelelor, cea care l-a transformat peste noapte într-un guru de penitenciare. Acadel se chinuie și el cu salariul, dar, spre deosebire de ceilalți, pensia sau - după caz - Iașul, Focșaniul sau Timișoara, sunt departe.

27 comentarii:

Anonim spunea...

Huginn este bine ca mai ai timp si pentru blog cu noua sarcina pe care ti-a dat-o ANP-ul. Parca doreai sa te retragi sau ai constatat ca izolarea la Craiova ar fi mai usoara daca ai mai evada din cand in cand si pe blog?

Huginn spunea...

Ma bucur ca va bucurati de reintoarcerea mea :). Sunteti un pic in eroare cu izolarea si cu evadarea.

Anonim spunea...

Este foarte posibil sa se anuleze sesiunea de concursuri care acum este suspendata {concursuri, pentru functii, care, unele dintre acestea, in conditiile actuale nu se mai justificau) si sa se demareze alta sesiune de concursuri adaptata la noile conditii financiare, de reorganizare a unitatilor si regandire a necesitatii anumitor posturi (functii). Dupa aprobarea noilor organigrame facute pe posturi concrete si realiste, vor fi scoase la concurs in prima faza posturi cu prioritate maxima si anume agenti operativ (lipsa acestora devenind cronica mai ales ca legea nu mai permite plata orelor suplimentare ci acordarea de zile libere, aceasta reprezentand una din principalele probleme existente, unele unitati functioneaza la limita de avarie din acest punct de vedere) A doua faza in ordinea importantei o reprezinta scoaterea la concurs a functiilor de conducere pe care se afla interimari in prezent, deoarece un management performant nu se poate reliza cu oameni care asigura interimat si nu sunt siguri de pozitia pe care o ocupa (avand la baza un concurs realis pe baza unor proiecte de management). A treia faza care ar mai pute momentan sa si astepte o reprezinta functiile asa zise unice sau acele functii care se considera a fi necesare la momentul actual si au ramas libere in urma reorganizarii personalului. Cred ca sunt anumite functii de ofiter a caror atributii ar putea fi cumulate pentru o perioada. Ministrul Justitiei, daca nu ma insel a cerut suplimentarea bugetului pentru salarii. Daca se va angaja la politie, am vazut ca se aproba si pentru sanatate sigur va veni si randul nostru intr-o forma sau alta. Despre al 13 - lea se aude ca se va da luna aceasta, dupa aprobarea bugetului. Despre unitatea personalului (inlaturarea criticilor neconstructive, improscarea cu noroi a unui servici in detrimentul altuia, criticarea conducatorilor, etc, pentru o dezbinare cat mai mare a sistemului si distragerii atentiei de la evenimente si fapte cu adevarat importante) din sistem, in vederea depasirii situatie prin care se trece din cauza crizei financiare si nu numai, nu se mai aude nimic, se poate ca aceste lucruri ideale sa se adevereasca cu data de 01 APRILIE.

Anonim spunea...

mi-am permis sa preiau de pe blogul celor de la vaslui un comentariu al liderului de sindicat :Programul pilot implimentat la cele doua penitenciare, cat si reprofilarea penitenciarelor, este un mare FASSSS.Atata timp cat alocatiile bugetare alocate pentru sistemul penitenciar sunt cu 20% mai mici fata de anul 2008, atata timp cat pentru investitii, pentru anul 2009, sunt alocati 0 lei, cine crede ca va fi mai bine?
1. Se invoca in programul pilot ca vor fi reduse pana la eliminare orele suplimentare efectuate de personalul unitatilor dar nu este adevarat:
a) –la Margineni, in luna martie, conform programului pilot vor fi 960 de ore suplimentare, conform programului actual (12 cu 24 si 12 cu 48) vor fi tot 960 de ore suplimentare. Unde este diferenta?
b) –la Ploiesti vor fi cate 680 de ore suplimentare in ambele programe.
2.Reorganizarea dispozitivului de lupta:
- nu se poate invoca intentia de a realize paza perimetrului cu mijloace video, eliminand agentii , in conditiile cand sistemele video performant costa foarte mult, iar sistemul penitenciar este intr-o continua subfinantare, dar conditiile atmosferice, arhitectura locului de detinere, precum si alte particularitati inpun de multe ori prezenta agentilor in posturi.?
3. Reducerea timpului destinat schimbarii turelor de serviciu:
-si in varianta programului in vigoare, timpul destinat schimbarii poate fi redus.
4.Eliminarea functiei de L.S.T:
-se creeaza o suprasarcina pentru S.T., acest va fi obligat sa preia si atributiile L.S.T.-ului si 15 ore de serviciu e…tare mult.
5. Diminuarea contactului direct cu p.p.l si diminuarea factorilor de stress:
-in loc sa ai contact direct cu p.p.l. 14-15 ture, vor fi 23-24 de ture, deci cum se reduce stresul?
6.Vor fi cheltuieli in plus cu transportul cadrelor, 7 ture dus/intors, la ora 15 si 22.
7.Vor aparea stari de disconfort in randul personalului:
-schimbarea bioritmului
-lipsa timpului liber efectiv pentru rezolvarea problemelor personale
-lipsa decontarii contravalorii transportului
-numarul real al prezentarii intr-o luna la serviciu va fi 23-24 de ture
-randamentul personalului scade si datorita oboselii acumulate avand in vedere faptul ca programul pilot nu asigura posibilitati reale de odihna, avand in vedere orele de sosire si plecare de la serviciu cat si frecventa acestora, 23-24 de ture.

Neajunsuri sunt multe, vom mai vedea…

Luca

Anonim spunea...

Pt. 15.02. h 09.02
Se considera ca functia de L.S.T. este una din acele functii de ofiter executie care nu se justifica. De ce doi ofiteri pe tura? Oare ST nu este in stare sa se descurce singur? Ii mai trebuie un ofiter in preajma. Nu sunt prea multi cu aceleasi atributii de coordonare si control pe tura (ST, LST, SS). Nu poate sa aiba in jur un agent iar acest ofiter (LST) sa fie trecut pe o alta functie cu un real folos pentru unitate. La fel ofiter agronom cu ofiter zootehnis, trebuies obligatoriu cei doi, unul nu le poate indeplini atributiile celor doua? Ofiter protectia muncii cu ofiter intretinere constructii si ofiter management situatii de urgenta, oare unul nu poate sa indeplineasca atributiile macar a doi dintre cei trei? Ofiter informatii clasificate si ofiter secretariat, unul nu poate sa indeplineasca atributiile celor doua functii? Ofiter siguranta si ofiter regim, nu poate unul singur sa le asigure pe cele doua? In loc de patru sefi sectie nu se poate ca numai doi sa preia atributiile celor patru? Sefi de tura nu pot sa ramana numai trei la program de 24/48? Ofiterul purtator de cuvant nu poate sa indeplineasca si alte atributii pe langa aceasta. Si poate situatii ar fi multe, dar ne-am obisnuit sa avem atributii cat mai putine si daca se poate cat mai multi in jurul nostru care sa ne faca treaba. In fisa postului sunt atributii multe dar in realitate acestea sunt putine. Trebuie fiecare sa ne revizuim pozitia in unitate si sa incercam sa muncim in adevaratul sens al cuvantului si daca putem sa si ajutam pe cel de langa noi sa o facem. Iar inprivinta programului pilot ideile sunt impartite.

Anonim spunea...

Fara tine Huginn,parca nu mai este la fel ca inainte!
Te admiram mult!

Anonim spunea...

pt.15.02.h.09.54.
sunt de acord cu ceea ce zici,dar numai in parte. nu se justifica multe functii de ofiter nou infiintate (protectia informatiilor, secretariat, situatii de urgenta, etc.), acestea neavand un suport real, un obiect al muncii concret. in ceea ce priveste functiile de lst, sef sectie, sef servicii din operativ, ma simt obligat sa te contrazic. daca s.t. se inchide intr-o camera si se odihneste, asa cum spunea un coleg zilele trecute, ai dreptate. dar daca st lucreaza intr-o unitate mare, cu multe activitati concentrate intr-o unitate de timp restransa, si mai vrea si sa aiba situatia in mana, daca se implica in problemele care sunt de competenta sa si nu lasa totul in seama supraveghetorilor sau a altor agenti, atunci cred ca se justifica si functia de lst (cel putin in unitatile de maxima siguranta).la fel consider si utilitatea functiilor de sef de sectie, care daca sunt incadrate cu ofiteri competenti, elimina o serie de neajunsuri care pot sa apara pe sectiile de detinere. totul este ca acestia sa coopereze bine cu supraveghetorii.as fi de acord ca unele din aceste functii sa fie incadrate si cu agenti.ideea este ca ele trebuie sa ramana, deoarece au un obiect al muncii comparativ cu altele mai noi care nu prea au tangente cu ppl .

Huginn spunea...

Mi se par interesante discutiile despre ultimele initiative ale ANP - MJLC. Poate ca aici ar fi putina nevoie de putina analiza critica. Multumesc pentru incurajare anonim 15.02.2009 11:15:00. Iar o sa primesc acuzatii ca-mi scriu singur laude. :)

Anonim spunea...

Draga Huginn ,
bine ai revenit , esti ca o raza de soare pt noi.
Nu te lua dupa cei rai , care vrea nu mai sa se bage discordie inre noi cei multi.
Cred ca aproape toti cei care citesc aici ( penifest ) se bucura ca te-ai intors si dai doar vesti bune .

Cu drag unul care te stimeaza
( sincer)
Gigi din Ardeal

Anonim spunea...

Consider ca trebuie delimitate foarte bine functiile intre ele, cele de ofiter de cele de agenti, nu se poate pune semnul egal intre ele, (exemplu LST ofiter = LST agent, ofiter instructor ofiter = ofiter instructor agent, etc). Daca aceste functii pot fi indeplinite foarte bine de agent ce rost mai are ofiterul ca sa se plateasca un salariu mai mare. Trebuie facuta o delimitare clara, functiile indeplinite strict de ofiter nu pot fi indeplinite de agenti si invers, iar acele functii de ofiteri care sunt prevazute ca putand fi indeplinite si de agenti sa fie transformate in posturi strict de agenti. Ideea inceputa de ANP ca fiecare angajat sa ocupe un anumit post si sa se specializeze pe acesta si sa nu mai faca de toate si din toate nimic este foarte buna. Trebuie sa-l responsabilizezi pe om pe functia pe care o ocupa, sa-i ceri sa faca numai una dar pe aceea de buna calitate. Trebuie stabilita o ierarhie clara in cadrul institutiei. La ora actuala s-a cam pierdut din valoare acest criteriu. Institutiile civile au criterii mai clar stabilite cu indici de ierarhizare clari, cu functii clare, ce face un functionar nu face si celalalt, functiile de inspector nu pot fi indeplinite si de referenti si invers. Lucrurile se vor aranja si la noi intr-un viitor. Fiecare salariat va deveni specialist pe functia sa, care il va caracteriza si ii va aduce stima si respect asa cum trebuie intr-o astfel de institutie indiferent daca este agent sau ofiter. Fiecare din cele doua categorii trebuie sa impuna respect si admiratie, acest lucru nu tine decat de fiecare din noi.

Oare in spatele fiecaruia din noi cine sta. In spatele acestui blog cine sta. Reuseste acesta sa faca ceva constructiv? E bine daca cineva ar culege din toate aceste postari lucrurile cu adevarat constructive si ar incerca sa le puna cap la cap sa vada ce ar rezulta. Aceste idei exprimate liber ar trebui sa ne uneasca, sa ne lumineze gandurile, sa gasim probabil raspuns la unele intrebari pe care ni le punem. Nu trebuie sa postam cu ura sau invidie. Trebuie sa gasim rezolvare la problemele care ne framanta, ca sa ne facem treaba mai usor. Nu conteaza ce spune unul sau altul, de la fiecare se poate invata cate ceva. Nu este nimeni a toate stiutoare.
Sistemul este o piramida, mai putin conteaza daca esti in varf sau la baza, pentru-ca fiecare element care o formeaza are importanta sa.
Nimeni nu este de neinlocuit, dar daca este e bine sa-l pastram, sa-i pastram unitatea. Forta sistemului consta in unitatea lui, nu in individualitatea lui. Fiind multi si uniti ne completam unii pe alti cu minusuri si plusuri, individual este greu sa acoperi acele minusuri.
Fiti buni si priviti mereu in spatele vostru nu se stie cine va urmeaza.

Anonim spunea...

Chestiunea cu specializatul are oarecare logica dar trebuie luat in consideratie ca nu avem 365 de zile pe an 100% salariatii la serviciu;exista CO,CM,C.de studii,C.crestere copil sub 2 ani,etc.Pe la inceputul anilor 90 am avut o discitie cu niste asistente medicale din SUA,una din intrebarile puse a fost daca in cazul a doi angajati cu pregatire echivalenta (asistente medicale)dar A cu 10 ani vechime si B cu 20 ani vechime diferenta de salariu este data DOAR devechimea diferita?Raspunsul a fost NU!La calculul salariului se tine cont de mai multi factori si in eventualitatea ca:A are 2/3 specializari,la testarile anuale a obtinut rezultat mai bun decit B care are doar o singura specializare,A va lua salariul mai mare decat B.De ce?Pentru ca este mai bine pregatita profesional(a obtinut la testarea anuala un scor mai bun)si avand 2/3 specializari spitalul o poate folosi acolo unde are nevoie mai mare.Nu este totul ca am terminat o facultate,fie ea si la zi la cea mai prestigioasa universitate din tara,important este sa te educi pe tot parcursul vietii tale ,cel putin al activitatii profesionale,stiintele progreseaza rapid in zilele noastre si un bun profesionist trebuie sa fie in permanenta la curent cu noutatile din specialitatea sa,altfel valoarea sa profesionala scade cu fiecare an vechime in plus!

Anonim spunea...

penntru ASCLEPIOS
Ce rost mai are sa-mi continui studiile, daca studiile socio-umane la Educatie nu sunt recunoscute. Mi se spune ,,Profesrul", am muncit si mi-am continuat studiile si am reusit sa intru in sistem acum 9 ani. Am munci, amsi gresit, dor cine nu munceste....
Pentru ce as mai studia daca ........

Anonim spunea...

Vad ca postati cu precadere comentariile care-i ridica osanale lui Huginn. Cu ce sunteti mai buni decat cei pe care-i criticati?

Anonim spunea...

Draga Huginn sincer m-as bucura de revenirea ta dar .... am o retinere ca esti acelasi Huginn. Alt mod de interventie, alt stil de a scrie. Cu totul altfel fata de cum ne-ai obisnuit. Ce s-a intamplat? Gresesc ? Evident ca "da" o sa spui. Sunt si alti cititori de aceeasi parere?

Huginn spunea...

@anonim 15.02.2009 20:01:00

Da. Cei câțiva care au o părere cât de cât favorabilă prezenței mele pe blog, și înțeleg să o exprime, mă pun într-o situație ciudată. Îi rog cu acest prilej să comenteze doar la subiectul articolului, să nu deranjăm vreun suflet sensibil și timid.

În altă ordine de idei, eu decid ce scriu când scriu, dacă scriu, sau dacă desenez... chiar dacă mai și deranjează pe cîte cineva pe ici pe colo. Nici eu nu vă spun stimabile anonim ce să faceți cu propriul dumneavoastră timp liber. Cumva vă fac eu program de cumpărături, de plimbare, de uitat la televizor sau de comentat pe blog? Nu. Nu vă fac. Deci, înțelegeți și dumneavoastră că avem exact aceleași drepturi.

Cu privire la întrebarea retorică pe care o adresați, răspunsul e simplu. Nu se pune problema de mai bun sau mai rău atunci când se discută de libera exprimare. Așa cum dumneavoastră vă exprimați liber și nu sunteți mai bun decât restul lumii, așa și restul lumii se exprimă liber și nu e mai bună decât dumneavoastră.

Huginn spunea...

@anonim 15.02.2009 20:30:00

Eu sunt. :) Greșiți.

Anonim spunea...

Cred ca in viitorul apropiat s/ar impune o analiza, macar de 2/3 ori pe an, a starii moralului la personal. Consider ca aceasta latura in ultimii ani, de cand lucrez in sistem, a fost neglijata, iar in realitate este foarte importanta. Institutia este formata din indivizi, iar mpdul cum percep ei lucrurile, nemultumirile lor sau propunerilor lor pot fi mult mai relevante decat strategia pe care un sef, si el om, la un moment dat. se schimba seful se schimba si strategia. Aceasta fiind de fapt problema noastra a romanilor, de fiecare data am luat/o de la capat si nu mai ajungem sa vedem luminita de la capatul vestitului tunel.
Doamne ajuta!

Anonim spunea...

Era vorba despre faptul ca te-am criticat intr-un comentariu (liber, nu?) si nu l-ai postat. Adica ai luat decizia de a ma cenzura, de a ma reduce la tacere. La fel fac si cei de la ANP. La fel fac cei care au puterea: o utilizeaza in interes propriu. Daca asa faci si tu, de ce mai tot critici? Abuzurile tale sunt bune? Doar ale celorlalti sunt rele?

Huginn spunea...

@anonim 15.02.2009 22:22:00

Nu domnule, nu m-ați criticat. Nu ați respectat regulile de postare și din acest motiv vi s-a respins acel comentariu. După cum bine puteți citi limbajul ofensator nu e permis. Când m-ați criticat, după cum bine se poate vedea, am publicat și m-am străduit să vă răspund chiar dacă s-a dovedit inutil.

V-am mai rugat și ieri să înțelegeți că bunul simț nu e în contradicție cu o dispută. Dacă nu vreți e problema dumneavoastră, dar regula va fi respectată fie că vă convine fie că nu. Care abuzuri, care putere? Sunteți din ce în ce mai incoerent.

Anonim spunea...

al 13-lea a murit ? mai stie cineva de el vreo ceva? ca pe la politiile comunitare se da saptamana asta. o sa ajungem mai rau ca ei.

Anonim spunea...

Nu am folosit un limbaj ofensator. Doar ca nu v-a placut ce v-am scris si v-ati simtit ofensat. Doar linguselile sunt acceptate? Uite asa, incet-incet, te transformi intr-un mic dictator de blog. Dar daca ai fi vreun directoras? Sau unul mai mare? Brrr...

Huginn spunea...

@anonim 16.02.2009 08:50:00

OK. Am inteles. Putem sa incheiem aici mica noastra neintelegere?

Anonim spunea...

Daca ai inteles ca e si altceva decat o mica neintelegere, atunci am incheiat. Succes!

Anonim spunea...

Si mie mi se pare ca Mr. Huginn este altfel, inainte avea mai multa substanta, comenta putin si la obiect, nu intra in polemici era mai charismatic ! S-a intamplat ceva, ori nu e el, ori e mai comun!

Anonim spunea...

Sigur nu este el,se vede ca este alt stil.
PS:Huginn folosea diacritice.

Huginn spunea...

@anonim 16.02.2009 14:26:00
@anonim 16.02.2009 17:46:00

Foarte haios. Multumesc pentru perspectiva istorică, dar nu eram chiar atât de substanțial și nepolemic. În schimb, parcă aveți ceva dreptate, eram mult mai diacritic.

Anonim spunea...

a inceput transferul agentilor dintr-o unitate in alta. o fi legala?