Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

marți, 6 ianuarie 2009

Ofiter sau gentleman

Asadar anul 2009 nu are semne prea bune. Razboi in Gaza, criza economica, mutatii (ca sa nu spun mutantii!) politice, concursuri amanate (ca sa nu spun anulate) si tot asa. Despre razboi, chiar daca subiectul nu are "greutatea" salariilor, primelor, sporurilor si examenelor din sistemul penitenciar, vom mai vorbi poate. Despre criza, s-a mai vorbit si cum noi, lucratorii, n-avem prea multe parghii de redresare economica la indemana, n-avem decat s-o induram , un pic mai relaxati totusi, cat timp e greu de crezut ca vom ramane fara 'comenzi" si vom intra in faliment. Despre ultimul mariaj politic, despre felul in care oamenii politici din Romania isi petrec luna de miere, n-avem decat sa vorbim mult si bine. Cu sau fara comentariile noastre, tinerii casatoriti sunt hotarati se pare, sa-si consume a treia, sau a patra, sau a cincea casatorie, pana la urmatorul divort (e greu de crezut ca vor trai fericiti pana la adanci batraneti!).

Despre concursuri, ce se mai poate spune? Ca deocamdata nu se mai tin, e cert. Ca agentii care au investit sperante, bani si timp, pentru a intra in marea familie a ofiterilor de penitenciare, au avut ghinion, este o alta certitudine. Dincolo de certitudinea asta, pentru ca am urmarit cu viu interes, dialogul suculent dintre unii ofiteri si agenti de penitenciare (incins pe la sfarsitul anului trecut) ma opresc putin la statutul lucratorului de penitenciare, fie al ofiter sau nu.

Disputa, daca va mai aduceti aminte, era pe marginea primele de sfarsit de an. Teoretic era vorba despre bani, practic insa, cum sumele erau (cel putin prin comparatie cu 2007) mai degraba simbolice, era vorba despre putere si despre modul in care este ea exercitata in sistem. Oricum ar fi fost privita, "batalia" asta aducea mai degraba cu cearta dintre niste tanci fara prea multa minte. Esti prost, zicea un ofiter, ca esti mai mic. Ba tu esti prost, ca esti mai mare si degeaba, raspundea un agent.

Habar n-am cati agenti si cati ofiteri am cunoscut in toti anii de lucru in sistemul penitenciar. Destui in orice caz, ca urmare, pot sa afirm in cunostinta de cauza ca inteligenta, intelepciunea, bunul simt, talentul si daruirea nu sunt inmanate ofiterilor odata cu inaintarea in grad si nici inaccesibile agentilor, situati ca inaltime, o treapta mai jos. De altfel nici nu trebuie sa poposesti prea multa vreme in sistemul penitenciar ca sa simti pe propria-ti piele, efectele dezastruoase ale incompetentei de care dau dovada unii angajati, fie ei ofiteri sau nu. Ce e drept, proportiile dezastrului sunt direct proportionale cu functia detinuta, ca urmare, avem toate motivele sa punem la mare indoiala, filtrul prin care asemenea personaje s-au cernut de-a lungul vremurilor, catre tot felul de functii.

Agenti inteligenti, devotati, cinstiti, cu sau fara studii superioare, are sistemul penitenciar romanesc. Ei ar merita cu prisosinta sansa de a-si demonstra calitatile. Agenti necinstiti, limitati, incapabili, agresivi, cu sau fara studii superioare, are sistemul penitenciar. Cu totii ar trebui sa fie testati periodic, apreciati la justa valoare, promovati sau indemnati dupa caz, sa-si reconsidere atitudinea ori sa paraseasca definitiv sistemul penitenciar.

Ofiteri inteligenti, devotati, cinstiti, are sistemul penitenciar. Ei ar merita cu prisosinta sansa de a-si demonstra calitatile, de a antrena si de a schimba prin puterea exemplului, mentalitatea sistemului. Ofiteri necinstiti, limitati, incapabili, agresivi, are sistemul penitenciar. Cu totii ar trebui sa fie testati periodic, apeciati la justa valoare, promovati sau obligati dupa caz, sa-si reconsidere atitudinea ori sa paraseasca definitiv sitemul penitenciar.

Cati gentlemani are sistemul penitenciar?

  1. GENTLEMAN, gentlemeni, s.m. Bărbat cu comportări alese, ireprosabile, cu caracter distins. [Pr.: g'entlmen] - Cuv. engl. Source : DEX'98 (10134) – gall
  2. GENTLEMAN [pr.: g'entlmen] ~ani m. Persoană care respectă cu stricteţe eticheta; om cu purtare curtenitoare; gentilom. /Cuv. engl. Source : NODEX (336144) - siveco

36 comentarii:

Anonim spunea...

"...necinstiti, limitati, incapabili, agresivi...ar trebui sa fie testati periodic, apeciati la justa valoare, promovati sau obligati dupa caz, sa-si reconsidere atitudinea ori sa paraseasca definitiv sitemul penitenciar..."

suna bine vorbele dar eu le vad ca un crucifix aratat unui chip demonic imputernicit care oricum nu va schita nici un gest la vederea acestuia pentru simplu motiv ca "ii merge"...

Anonim spunea...

Nu stiu daca un subiect de o asmenea profunzime poate da nastere la comentarii pertinente. Imi sunt inca prezente in minte comentariile rautacioase ale comentatorului "Gherla". Personal cred ca acele comentarii erau destinate distractiei personale a respectivului. Refuz sa cred ca un om poate sa gandeasca astfel despre colegii sai. Cat priveste numarul de oameni de isprava, colegi cu noi, sunt convins ca este foarte mare. Dar din pacate, numarul mic al celor mici la suflet este foare galagios si de multe ori acopera cu zgomotul lor toata frumusetea oamenilor obisnuiti. De multe ori, acestia nu mai pot fi ei insisi din cauza rautatii unora din cei care ii inconjoara si care ii imping catre comportamente care nu ii definesc. Astfel se pierde esenta omului minunat de simplu si apare kitsch-ul baiatului de cartier, descurcaret si oportunist. Si asta nu se intampla numai in ANP si unitatile subordonate. Se intampla si la coltul blocului si la coada la paine si la semafor si peste tot pe unde sunt romani bine adaptati situatiei actuale.

Anonim spunea...

sa trecem la lucruri si mai interesante.CE STITI DESPRE AL-13-LEA?treaba cu gentelmanii sa ramana in UK!!

Unknown spunea...

Sper că nu vă doriţi ca sistemul penitenciar să atingă forma ideală de sistem. Fiecare pădure are uscăturile ei. Lucrurile se mişcă în mersul lor specific românesc.

Anonim spunea...

Cam ăsta e nivelul... anonim 06.01.2009 07:49:00

Anonim spunea...

Un anonim spunea printre altele: "Se intampla si la coltul blocului si la coada la paine si la semafor si peste tot pe unde sunt romani bine adaptati situatiei actuale."
Corectura: e situatia actuala cea adaptata la romani, nu invers.

Anonim spunea...

Să fii agent nu este o ruşine. Poate fi chiar o mândrie, atâta timp cât este apreciat şi nu umilit de aşazişii ofiţeri.Dacă este musai să fii ofiţer poţi ajunge prin examen la una din Academiile de Specialitate. Oricum, cei care au ajuns ofiţeri unşi peste noapte ",la apelul bocancilor", nu vor fi niciodată cu adevărat ofiţeri şi poate nici nu este nevoie pentru ce fac ei acum. Cât despre gentleman este greu în sistemul nostru. Păi cum vrem noi ca un magistrat, venit sezonier prin ANP să-şi umfle buzunarele, să înţeleagă ce sunt ăia ofiţeri. Dacă nu le vine bine atitudinea de gentleman a unora dintre aceştia îi elimină. Magistraţii din ANP trebuie să dispară, pentru că ei nu sunt ofiţeri iar gentlemani nu pot fi. Să se ducă în magistratură unde le este locul şi unde este criză.

gherla spunea...

Comentariile mele sunt rautacioase, nu potisa te gandesti ca cineva gandeste in felul acesta?
Oare cei care vorbesc despre ceilati (ofiteri) ca si despre racile si putregaiuri ale sistemului nu avem nimic de spus?
Despre faptul ca nu vezi nimic altceva in jur decat propriul interes si dorinta de nestavilit de a ajunge cat mai sus fara sa-ti dovedesti competenta in alte scpuri. Parca acest subiectivism exagerat nu face bine. Daca unul care foloseste argumentele dv ( unora)este inamicul public nr1,atunci datim voie sa trag concluzia ca acestia si nu altii sunt la fel de rautaciosi ca si mine.

Anonim spunea...

08:33,amaru tau uiti in ce jungla traim si vom mai trai,cat despre gentlemeni simte-te cum vrei, numai nu-i copia pe altii stiind ca imitatiile nu au valoare,draga mea imitatie!!!

Anonim spunea...

La noi, la PSPA mă uit la nişte personagii care-şi zîc ofiţere. Mai mult, colonel ca să înţeleagă tot prostu şi mai ales pentru inducerea în eroare a firmelor din afară, aşa pentru mai multă greutate la negocieri, director economic (scrie şi pă uşă)în loc de şef de serviciu. D.p.d.v. juridic cum se chiamă asta d-na...
În orice penitenciar există la intrare o sală de audienţe, de relaţii, de aşteptare. La PSPA nu, pentru că acolo este punctul strategic de observare şi colectare a informaţiei şi şpăgilor. Acolo, aceeaşi colonelă derectoare economică, în clitate de Mama Omida, face regia ANP-LUI şi stresează oamenii pînă îi bagă lîn spital. Şi mai luaţi domnă pachetul ăla primit de la Gemini, de pe dulap, că se alterează şi au trecut şi sărbătorile.

Anonim spunea...

multi dintre agentii inscrisi la concurs merita o sansa, au cheltuit bani, timp si ... suflet pentru a termina o facultate, au servit sistemul ani de-a randul acumuland experienta, au fost ravasiti de conditiile impuse la concursurile anterioare cand nu au putut participa, iar "gradele de ofiter" le-au castigat uneori niste incurca lume.
ca vechii veterani din armata ajungem sa fim harsiti de puscarie, rutinati, plafonati si dezamagiti asteptand varsta de pensionare ca pe o izbavire a lui Dumnezeu. Pacat. Sunt atatea valori nepromovate printre colegii nostri care nu au primit nicio sansa.

Anonim spunea...

D-LE ADMINISTRATOR,CE NE PUTETI INFORMA CU AL 13-LEA SALARIU?SUNTETI SINGURA SURSA CARE NE PUTETI SPUNE{INFORMA)CEVA CORECT.CU MULTUMIRI!!!!

Huginn spunea...

:) o să ne interesăm, dar e cam devreme. Să se aprobe bugetul, şi abia după putem şti în ce condiţii se va da premiul anual.

Anonim spunea...

Acum cand multi agenti trageau speranta sa treaca in rindul ofiterilor s-au gasit sa dea OUG.Trebuie sa recunoastem ca de multe ori ideile cele mai bune au venit din partea agentilor ci nu a ofiterilor care multi dintre ei asteapta sa vina ora 3 si data de 10 in loc sa faca corp comun cu agentii ptr a rezolva din prea multele probleme cu care acestia se confrunta.

Anonim spunea...

nu-i mai pupati in c.r pe sefi, astfel vor fi nevoiti sa-si faca treaba , vor invata sa aprecieze munca unui coleg capabil(agent sau ofiter). sigur ar trebui sa fin testati periodic:profesional, medical, dar mai ales psihologic...

Anonim spunea...

asi vrea sa vad si eu ideeilea alea bune vvenite de la agenti.
Gata s-a terminat, reluativa activitatea,carati gentile sefilor, plangeti sa va dea calificative, zambiti in continuare, cascati gura si beliti ochii cand seful spune ceva , etc,.Si era sa uit uratii in continuare,considerativa mai buni si varsativa naduful intre voi cu vocea joasa sa nu va auda cineva.
pt gherla.. Ai inceput foarte bine, nu da inapoi.

Anonim spunea...

buna seara tuturor.as vrea sa cunosc si eu un un ofiter absolvent de academie ,arma penitenciare ,caruia nu ii este greu sa stapanesca limba romana ,sa poata sa isi asume o greseala fara a mai da vina pe agent. sunt profund debusolat de agramati si narcisisti.

Anonim spunea...

A fost o zi frumoasa cand m-am inscris intr-o scoala militara, prin examen, fireste, iar primul vis pe care l-am avut, la varsta la care nu esti nici adolescent si nici barbat, a fost sa devin ofiter. Asa suntem unii, facuti sa evoluam, sa ne dorim mai mult... dupa mult timp in care nu am stat degeaba si am tocit bancile scolilor am reusit, tot pe baza de examen, sa promovez in corpul ofiterilor. Acum imi doresc mai mult si stau si astept alte examane. Asa astapta si alti agenti. E frustant pentru ei sa nu poata sa incerce la un astfel de examen... Numai strigati pe ofiteri si agenti. Cu exceptia unora toti muncesc. Ce sa-i faci, nu toti putem fi sefi! Cel care a postat articolul a aruncat o bomba iar, noi nu ii dam de capat. Ca sa intelegi fenomenul trebuie sa fi trecut prin experienta agentului si a ofiterului.Cu totii suntem oameni si trebuie sa conlucram pentru bunul mers al locului de munca de unde ne luam piinea. E greu, nu-i asa?

Anonim spunea...

pt anonimul de la17.14 nu te da mare frate.Invata mai intai sa scrii romaneste si dupa aceea spuneti opinia

Anonim spunea...

Noroc că s-a stabilit procentul de funcţii de conducere de către actualul guvern că altfel nu mai avea cine să execute.Sunt puţine unităţile care au 1,2 ofiţeri. Ceilalţi se numesc doar aşa. Nu cunosc nici gradele şi mai ales nu au educaţia necesară acestui statut. Ofiţerii dragii noştri se formează la şcoli speciale şi nu la fără frecvenţă nicăieri în lume.Domnul Băla dacă doreşte să schimbe ceva trebuie să aducă ofiţeri cu şcoală nu pricepuţi de pe la mesele de protocol la care ia parte

Anonim spunea...

adevaratii ofiterii sunt cei care au academia , restu sunt la apelul de seara ,s-au culcat in pijamale si s-au trezit ofiteri , nu pot sa raspunda unor persoane pentru ca proceseaza greu informatia. Sa fim seriosi sa vad cei care sunt parveniti din randul agentilor , au tocurile la pantofi tocite si au varfurile intoarse , nu au dunga la pantaloni si vorbesc rudimentar folosind cuvinte simple .Nu pot sa raspunda la intrebari si folosesc tonul rastit.Merg fortat cu piptul in fata si se vad ca sunt afoni.In loc de insemnul de grad regulamentar si-au cofectionat STELE de subcomisar s.a.m.d.cofectionate de la agentii care sunt pe transfer.Daca nu te duce mintea macar sa ai STELE.Nu mai sunt de la penitenciare cand fac naveta, sunt de la politie.Nu mai sunt loct.sef.tura cat vor mai fi , sunt (politisti). In final " cei care au academia se vad sunt valorosi" . Sa facem din sistemul penitenciar un adevarat corp de ofiteri , nu putem sa inaintam cu unii care habar nu au dar au pile, pote se termina cu asa ceva. Adevarati ofiteri sunt cei care au academia.

Anonim spunea...

pentru 21.32
asa da , esti profesionist.Pune tu un fotbalist din divizia B,C sau D, sa joace in A. Este diferenta de valoare.

Anonim spunea...

Sunt DEZAMAGIT. :((
Afara nu mai ninge.

Anonim spunea...

Pentru anonim 06.01.2009 21:32:00

Partial, iti dau dreptate. Am vazut si ofiteri, proveniti din randul agentilor, in fata carora iti scoti palaria in semn de respect. Am vazut si ofiteri din Academie "vai de mama lor". Cred ca prestigiul unui om e dat, in primul rand, de educatia primita de la parinti. Prestanta unui ofiter nu tine doar de faptul ca e imbracat impecabil si regulamentar, cred ca tine, mai degraba, de modul de relationare, de limbaj, de corectitudine si, abia apoi, de cat de bine si regulamentar este imbracat. Nu pot sa nu observ, draga prietene, ca si tu ai ceva probleme cu gramatica limbii romane. De esti ofiter cu Academie, rogu-te, reciteste modul de folosire a virgulei. Sa hauzim de bine!

Anonim spunea...

Respectul si prestanta sunt date de mai multi factori aici intra si modul cum sti sa porti uniforma [regulamentar],cum stii sa vorbesti ,nu conteaza cu cine,cum permiti altora sa-ti vorbeasca si lista este foarte lunga.Va mai amintiti ca pe vremea impuscatului cadrele militare aveau voie sa frecventeze doar localuri de o anumita categorie,nu este o prostie cine poarta o uniforma care se cere respectata, pentru ca reprezinta o autoritate ,nu are permisiunea de a se imbata in orice bomba cu fostul ppl care liberat s-a angajat la salubrizare,acum i se spune conflict de interese,fie ce o fi dar de cind lumea se stie ca respectul se cistiga greu si se mentine cu mult sacrificiu.Sacrificiu de timp dedicat pregatirii personale,sacrificiu de bani destinati unei tinute impecabile si multe alte sacrificii cere prestanta si respectul.

Anonim spunea...

Nu cred ca sunt 2-3 ofiteri intr-un penitenciar. Unii condidera ofiteria cu perioada cind erau suplinitori la Cucamacai si se rugau de primar pentru o caruta de lemne sau o butelie. Altii pentru a da bine in oglinda isi cumpara pistol, deh soldatii purtau pusca cu baioneta, ofiterii - pistol. Unii tiriiau o pernuta prin foisoare ca nu cumva funduletul viitorului ofiter, operat intre timp, sa nu capete bataturi.
Daca vrem sa avem un trai bun haideti sa ne vedem fiecare de problemele noastre, sa respiram la nivelul solului, sa vedem omul de linga noi.
Un taran din jud. Craiova este chemat la incorporare.
Ofiterul: - Ca sa vezi ca sunt baiat bun te las sa-ti alegi unde vrei sa faci armata.
Taranul: - Pai as vrea... la un metru de casa!
La care ofiterul ia un liniar si il pune pe harta, apoi spune:
- Ok! Ai ales SATU-MARE!
LA MULTI ANI

Anonim spunea...

Cum ar spune Doru Octavian Dumitru. Merg prin penitenciar şi cad pe alei ofiţerii şi gentlmanii de mulţi ce sunt. Nu ne mai facem iluzii. Ăia, ofiţerii facuţi prin promovare, sunt de râsul curcilor. Ce ori suntem la război? Şi atunci, trebuie să facă o faptă de arme ca să-i înaiteze în grad. Ai noştri ofiţeri trebuie să facă şcoli de ofiţeri. Nu înţeletg dacă este normal să poftească de ce nu vin la concursurile din Academii. Ofiţerul se formează în ani mulţi, nu numai cu numele ca la botez.

Anonim spunea...

Cati dintre agentii care vor sa promoveze in randul ofiterilor au terminat o facultate la zi cu o prezenta la cursuri de 90% si note intre 8 si 9.75 la toate examenele, iar la licenta intre 9 si 10? De ce acesti agenti nu au terminat o facultate dupa ce au absolvit liceul? Deoarece majoritatea au terminat o facultate particulara dupa 1995 unde nu conteaza decit taxa, in rest poti sa ai o prezenta la cursuri de 2%, si sa te prezinti la examene bifind raspunsul corect a, b, c, daca nu ti-l bifeaza alt cineva, proba finala si eliminatorie fiind taxele platite la zi. Sa fim seriosi mai greu se termina un liceu in ziua de azi decat o facultate . Trebuie sa fim realisti, si sa recunoastem ca foarte putini dintre agenti merita cu adevarat sa avanseze in corpul ofiterilor, nu putem sa punem semnul egal intre cele doua corpuri de f.p.s.s. Mai grav este ca acum se acorda sansa agentilor de a accede direct la functii de comanda fara a parcurge etape firesti(executie, conducere).

Anonim spunea...

Nu sunt buni ofiterii proveniti din rindul agentilor! deloc. Sunt buni aia luati cu arcanu de prin fabrici si uzine care-si depaseau planul cu 50% pe vremea lui impuscatu'. Fratilor priviti inainte cu blindete. Inteleg invidia unora, dar aceasta stare ii toxica pentru organism. Sa lasam mai marii ofiteri din ANP si sucursale sa ne lumineze.

Anonim spunea...

trecea rinjind satana, multumita, cu un zimbet in coltul gurii. o parte din fapte ii apartin. a inceput formarea primului etaj din TURNUL BABEL. nebunii isi dau drumul pe panta profesiei...sa faci circ si sa si cistigi...cit de curind o sa aveti ce va doriti in adincul sufletului

Anonim spunea...

Pentru unni ofiteri de penitenciare " Niste tarani "

Anonim spunea...

consider ca pentru posturile care se vor scoate la concurs sa se rafaca intreaga metodologie, de la inscriere. Cei care s-au inscris pe functii de executie si acum constata ca nu mai au pe ce concura trebuie sa li se acorde sansa reinsrierii pe alt post scos la concurs.
Mi-e rusine ca sunt contemporan cu anumiti oameni , fie ei si politici. Mi-e rusine ca am votat schimbarea in bine cind de fapt traim mult mai rau.
Mi-e greata de situatia asta de cacat in care in loc sa ne intelegem unii cu alti, sa traim in pace unii cu altii, sa putem pune capul linistiti pe perna, sa ne gindim la familiiile noastre in loc sa ne frece "grija" de coleg.
DAca ar fi trait Nea Iancu in aceste vremuri cred ca lua citiva ani buni Premiul Nobel pentru literatura.

Anonim spunea...

Există o soluţie care poate rezolva definitiv rivalităţile dintre aşa zişii ofiţeri, mai puţin ofiţeri şi deloc ofiţeri. Pentru că tot ne-am demilitarizat, să-i facem pe toţi "ofiţeri". Ni se potriveşte ca o mănuşă

Anonim spunea...

Cei care nu au făcut facultatea atunci când trebuia şi care au făcut-o pe bani sunt rugaţi să accepte că este suficient sporul nemeritat de 25%.
Credem că atrageţi prea mult atenţia asupra acestui drept nemeritat. Nu instituţia v-a obligat să faceţi facultăţi.

Anonim spunea...

banii conteaza,dak ai banii .......

Anonim spunea...

Pana la urma uitam sa fim oameni... ierarhiile intuneca mintile unora , pacat!!! In plus si conjuctura a nascut un razboi absurd in care fiecare gaseste o justificare pentru a trece in "marea tabara" a ofiterilor; ofiter din agent sau ofiter cu academie sunt doua notiuni des intalnite... diferentele calitative vor reiesi intotdeauna raportat la om si nu la modalitate.