Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

luni, 5 ianuarie 2009

Gardianul: Magistratii acuza. Consilierii juridici ai Ministerului Justitiei, colectie de pilosi cazuti la examen

(...) Conform Asociatiei Magistratilor din România, dintre cei 415 de functionari ai Ministerului Justitiei (MJ), 300 sunt absolventi de Drept asimilati magistratilor, care beneficiaza de toate drepturile unui magistrat fara sa fi dat examen la Institutul National de Magistratura (INM). Conform aceleiasi surse, 200 dintre consilieri au cazut, in prealabil, la examenul de admitere in magistratura, iar statutul acestui corp profesional este ambiguu. Situatia a iesit la iveala dupa ce Mona Pivniceru, presedintele Asociatiei Magistratilor din România, a cerut Ministerului Justitiei sa îi comunice câti dintre angajatii institutiei reprezinta personal asimilat magistratilor, adica nu au dat examen la Institutul National al Magistraturii, dar beneficiaza de toate drepturile unui magistrat.

(...)“Cei mai multi dintre acesti angajati ai ministerului, asimilati magistratilor, sunt consilieri în cadrul Ministerului Justitiei, absolventi de Drept, dar care beneficiaza de toate drepturile unui judecator sau procuror, fara sa fi trecut vreodata printr-un examen organizat de Institutul National al Magistraturii. În toamna anului 2008, unii dintre ei s-au înscris la examen pentru a intra în magistratura. 170 au obtinut note între 2 si 4."

Cei mai multi dintre consilierii juridici asimilati judecatorilor si procurorilor au fost angajati însa în timpul mandatului fostului ministru al justitiei Tudor Chiuariu, in baza unui ordin dat la sfarsitul mandatului de predecesorul acestuia, Monica Macovei. Promovarea în functii de executie a personalului de specialitate juridica din cadrul Ministerului Justitiei, asimilat judecatorilor si procurorilor, se face pe baza de examen, organizat anual sau ori de câte ori este necesar de Directia pentru resurse umane si relatii cu Consiliul Superior al Magistraturii din cadrul Ministerului Justitiei. Astfel, acest concurs a fost scos de sub controlul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).(...)

Tot articolul în Gardianul.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Băieţii ăia care acţionau la comanda şefilor PNL, ăia de la Corpul de Control MJ, Stan, ăla care are un mers aşa mai duios, mai este în minister.
Domnule Ministru, vă strică imaginea prin imoralitatea lui. Nu poat suge de la mai multe partide că se numeşte oportunism iar omul este de o proastă calitate.Minte cu o seninătate ce n-am văzut. Procur poate procurator.

Anonim spunea...

Vai mama noastra si cand te gandesti ca unii dintre desteptii astia de nota 2 vin sa te verifice in unitate cu mainile in sold si cu spranceana ridicata....!