Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

luni, 1 decembrie 2008

La mulţi ani, România!

Defilare Ziua Naţională1 decembrie a devenit Ziua Naţională a României in 1990. La ora la care scriu majoritatea televiziunilor, în principal cele de ştiri, prezintă pregătirile pentru parada militară şi festivităţile prilejuite de aceste eveniment. Totuşi pentru presă şi jurnalişti alegerile şi scenariile post electorale rămân subiectul zilei. Presa scrisă e plină de exit poll-uri, iar televiziunile dau periodic rezultatele periodice. Din păcate.

Avem o Zi Naţională care aminteşte de puţinele momente istorice în care românii au construit. Azi, 90 de ani mai târziu, putem spune asta având perspectiva istorică. De atunci s-au întâmplat multe. Am avut o perioadă interbelică, la care ne raportăm nostalgici, s-a întâmplat al doilea mare război, am avut 50 de ani de comunism - când Ziua Naţională era cândva prin august când "s-au întors armele". În 18 ani de democraţie buimacă am sărbătorit Unirea, fără să fim prea uniţi, într-o zi de 1 decembrie destul de puţin proprie sărăbătorilor.

Prea frig, prea umed, prea aproape de sărbătorile de iarnă. Totuşi, e Ziua Naţională, şi cei mai mulţi dintre români au înţes asta. După defilare, am tras o ţuiculiţă, am mâncat o sarma şi ne-am bucurat de ziua liberă. Pentru unii a fost doar atât, pentru alţii mult mai mult. În fine, destul cu teoria.

La mulţi ani, România!

5 comentarii:

Anonim spunea...

Nu mi se pare corect sa judecam ZIUA NATIONALA dupa anotimp,1 decmbrie este dupa Sf. Andrei ocrotitorul si crestinatorul Romaniei,1918 a fost anul de glorie al Romaniei cind toate teritoriile locuite de romani au fost unite sub un singur conducator Ferdinand intregitorul,1 dec a fost cireasa de pe tort asa ca este cea mai glorioasa zi a romanilor

Anonim spunea...

Nihil Sine Deo!

Anonim spunea...

inainte de a fi profunzi o intrebare: da ceva in buzunar de 1 dec? si cu echipamentul pe 2007 ce se mai aude?

Anonim spunea...

Tot fara profunzimi: Nimic, 'nu e bani'.

Anonim spunea...

"BALANGII" din ANP merg pe principiul enuntat de Marfar feat Tanti Lina: "Las-o ba, ca merge asa!"
Parerea mea.