Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

duminică, 28 decembrie 2008

Baba oarba

tchelitchew880264f Prima decizie importanta a Domnului Boc, a fost aceea de a scurta la sfert, salariile directorilor de agentii. A urmat noul ministru al transporturilor, care si-a inceput mandatul prin decapitarea a 24 de capete de directori. Niste nesimtiti, explica Dl Berceanu, aveau salarii prea mari, ca urmare i-am dat pe toti afara. Placut impresionat, Presedintele a salutat public decizia. S-a facut dreptate, a chiuit de bucurie si opinia publica.

Din patru in patru ani, uneori mai des daca ai ghinion, se schimba schimbarea. Vin ai lor si dau cu ai nostri in strada. Ai nostri, isi ling ranile vreme de patru ani si clocesc planuri de razbunare. Cand le vine randul, daca rana a fost foarte adanca, decapiteaza pana la femeia de servici. Si uite asa, de 19 ani incoace, politicienii nostri se joaca de-a baba oarba cu institutiile romanesti, pe spinarea asteptarilor noastre.

Veniturile directorilor de agentii erau sfidatoare, este de presupus ca si cei 24 de directori din Ministerul Transporturilor aveau si ei venituri exagerate. Sa le dea branci pe scari "nesimtitilor", intr-o perioada de austeritate economica, poate sa dea nitica satisfactie cetatenilor asupriti si sa-l ridice pe omul politic cu pricina, la rang de croitorasul cel viteaz care impusca de voie, doi iepuri dintr-o lovitura. Pentru ca o asemenea decizie se scrie in fix cinci minute, nu doare ( ba dimpotriva!), nu oboseste si pe deasupra ii da posibilitatea noului ales sa-si promoveze prieteniile de partid si de stat plus rubedeniile. Ramane un gol mare in care cautam de 19 ani teren solid sub picioare!

Nu soarta directorilor demisi ma preocupa (chit ca au toate sansele sa-si faca dreptate in justitie si ghici cine plateste cheltuielile de judecata?!). Ceea ce ma preocupa este faptul ca dupa ce ai nostri ii inlocuiesc pe ai lor (si invers!), nu se mai intampla nimic.

Ma preocupa faptul ca niciodata eu, cetateanul, nu am parte de o radiografie corecta, cu plus si minus, cu concluzii, cu oameni competenti care raman la locul lor pentru ca si-au dovedit calitatile de manager si cu oameni corupti sau ineficienti care sunt trasi la raspundere. Ma preocupa faptul ca de19 ani, intreaga adiminstratie este supusa acestui tratament brutal si consecintele sunt suportate, de la caz la caz, cu stoicism, cu indignare, cu indiferenta, de catre fiecare dintre noi.

10 comentarii:

Anonim spunea...

Dar de SPAIUC nu spune nimeni nimic??? Cu salariul de 200 milioane si chirie de 1500 euro,toate suportate de ANP il intrece si pe Basescu.Sa nu ne mai amintim cat de habarnist este.Cat mai toleram hahalere ca acest SPAIUC in sistem, domnule Ministru al Justitiei???

Anonim spunea...

Lasa-ti-l pe Spaiuc , uitati-va la ai vostrii din unitati care i-au salarul de 80 de milioane plus cel de 50+ 20 si sar de suta si nici nu dau buna ziua de inginfati ce sunt, si ei si loctiitorii care sunt de ani de zile interimari.....

Anonim spunea...

Desi nu am pregatire juridica cred totusi ca legal si la indemina guvernului era plafonarea tuturor salariilor bugetare,ierarhizarea clara a acestora si a sporurilor legale care se pot acorda bugetarilor si nu ai da afara fara nici o analiza a eficientei muncii lor ,a capacitatii lor manageriale?!Altfel ..."au toate sansele sa-si faca dreptate in justitie si ghici cine plateste cheltuielile de judecata".Ma intreb cum se poate legal fara posibilitatea de a pierde in justitie sa corectezi pensii de 26800 RON,obtinute prin cumul ilegal de functii si sporuri?

Anonim spunea...

Si-mi aduc aminte ca au luat 2 si ceva pe la examene, pardon, 3 si ceva, acesti interimari...

Anonim spunea...

Nimic nou sub soare..si totusi se misca.Framantari au fost,sunt si vor fi..."toate lucrurile sunt intr-o necurmata framantare".O seara minunata!

Anonim spunea...

ce sa mai zicem de director imputernicit peste 8000 lei,sau lociitor regimuri imputernicit 6300 lei sau sef serviciu imputernicit 5800 lei asa cum numai la noi se poate si toti au 50 % si cred ca vor avea si anul viitor.

gherla spunea...

Poate ar fi mai bine dupa mintea inferbantata a unora ca toti ofiterii sa aiba salarii egale cu agentii. Mai bine sa se taie sporul de 25% pt studii, oricum nu fac si nu au facut nimic sa merite acesti bani.

Anonim spunea...

Ptr Gherla: da esti pornit tare pe agenti frate. Vezi daca n-ai stat prin foisor sa inveti sa devii ofiter? Voi astia care sunteti ofiteri cu Academi va credeti buricul pamintului, dar sunteti varza. Si eu sunt ofiter, dar conteaza ca nu te-ei nascut sef. Si sa stii ca nu toti sunt nascuti sa fie sefi. Asta nu se invata la Academie, ci in campul muncii...

Anonim spunea...

"Omul sfiinteste locul".

E valabil si pentru ofiterii cu academie, e valabil si pentru ceilalti ofiteri.

E valabil si pentru agenti. Da, si pentru agenti!

Poti avea 50 de academii sau 50 de ani vechime in campul muncii. Daca nu esti realist, daca nu stii sa te "invarti",atunci....... .

gherla spunea...

Chirugiinu se nasc,nici contabilii.Acestea sunt profesii specializate care necesita o pregatire ca la carte, la inceput intr-o sala de curs. Studentii trbuie,bineanteles, sa poata manui un bisturiu sau o tastatura,dar mai intai trebuie sa fie instruiti intr-un mod special. Dupa aceea pot fi incredintati unui colectiv bun,cel putin pt a lucra ca interni sau a-si face o idee mai clara, inainte de a fi lasati sa practice meseria pe cont propriu.
Conducerea este ceva difeit. Conducatorii se nasc si nu fac serviciu in postul de paza.
Conducerea si managementul sunt viata insasi, nu o suma de procedee
tehnice extrase din practica si existenta. Pregatirea nu poate turna experienta de viata intr-un vas al inteligentei native, nici chiar intr-un vas al potentialului de conducere, dar poate contribui la modelarea unui vas din care se revarsa deja experientele de viata si de conducere.
Astfelspus, a incerca sa inveti managementul pe cineva care n-a condus niciodata este ca si cum ai invata psihologie pe cineva care n-a intalnit niciodata un om.