Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

duminică, 30 noiembrie 2008

Am votat

Pe la 12.00 m-am îmbrăcat "smart-casual" şi, împreună cu aparţinătorii cu drept de vot, m-am deplasat la secţia de votare. Printre blocuri ceva mai multă lume decât într-o zi obişnuită, unii chiar marcaţi e importanţa momentului.
.
Nu ştiu cum au fost celelalte secţii de vot, dar asta la care sunt eu arondat a fost destul de "user friendly". Mi-a luat cam 5 minute toată operaţiunea. Am votat nişte necunoscuţi care candidau din partea partidului pe care-l consider a fi un rău mai mic decât celelalte. Oricum sistemul nu e uninominal decât cu numele, şi mi-am zis că ajută la redistribuire. Şi, oricum în colegiul meu nu candida vreun personaj care să măimpresioneze. Cam asta a fost libertatea alegerii pentru mine, răul cel mai mic.
.
Prezenţa la vot nu se arată a fi fenomenală, în cel mai bun caz va depăşi cu puţin 40%. Prezenta la vot la nivel national pana la ora 14:00 a fost de 19,84%, potrivit estimarilor Biroului Electoral Central. In Bucuresti a fost de 15,85%, in mediul urban a fost de 18,02%, iar in mediul rural, de 22, 34%. (sursa: Hotnews)
.
Pe surse, unii ziarişti au început să facă publice câteva date parţiale. PSD avea pe la ora 15.oo vreo 40%. PD-L avea cam 30%, iar PNL cam 20%. Restul partidelor împărţeau restul de procente. Până diseară seară PSD va mai pierde din avans, dar cam asta va fi ordinea pe podium. Mă enervează. Jurnaliştii lu' peşte ar trebui să aibă mai multă minte şi să nu se joace de-a rezultatele parţiale în ziua alegerilor. Nu de alta, dar legislaţia electorală interzice expres publicarea acestor sondaje în ziua alegerilor, înainte de închiderea secţiilor de votare.
.
Dar... trăim în România.

UPDATE 30.11.2008 ora 18.45

Premierul - candidat Călin Popescu Tăriceanu a făcut la ora 18.00 o conferinţă de presă îngrijorat fiind de prezenţa la urne a cetăţenilor alegători. A prezentat câteva cifre referitoare prezeţa la vot - valabile la ora 14.00, a criticat asenteismul şi a încurajat atitudinea civică a votanţilor care musai trebuie să aibă o voce.

Dacă Popescu Tăriceanu n-ar fi fost candidat şi preşedinte de partid m-ar fi bucurat implicarea dumisale într-o aşa cauză nobilă, altfel tot campanie electorală în ziua alegerilor se numeşte. Tot interzis de lege.

UPDATE 30.11.2008 ora 21.00

Rezultate alegeri Votarea s-a terminat. Rezultatele exit poll-ului sunt următoarele (pentru Senat repsectiv Camera Deputaţilor):

  • PSD + PC - 35,9% / 36,2%
  • PD-L - 31,1 % / 30,3%
  • PNL - 19,9 % / 20,4%
  • UDMR - 6,7 % / 6,7%
  • PRM - 3,4 % / 3,3%
  • PNG - 2,1 % / 2,1%

Prezenţa la vot a fost de 39,26%. Urmează să avem şi rezultatele finale şi lista câştigătorilor mandatelor de deputaţi şi senatori în Parlamentul României. Asta e partea uşoară. PRM şi PNG nu intră în Parlament, iar formarea Guvernului se anunţă a fi dificilă.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Funcţinarul public nu are voie să facă politică. Să vedeţi mâine cum se vor umfla în pene câţiva escroci care cred ei că le mai merge. Ăştia trebuie daţi afară urgent. Nu-i ghiciţi...

Anonim spunea...

"Nu de alta, dar legislaţia electorală interzice expres publicarea acestor sondaje în ziua alegerilor."
+
"Rezultatele exit poll-ului sunt următoarele"

???

Huginn spunea...

:) după închiderea secţiilor de votare, ora 21.00 e permis. O să fac rectificarea. Multumesc.

Anonim spunea...

Am votat...sau n-am votat oricum sa fiu politician la asa absenteizm mi-ar fi rusine dar... Se pare ca sistemul penitenciar nu va fi "afectat" de rezultatul votului (daca nu apar coalitii surpriza) asa ca de maine dragi lucratori de penitenciare ei cu politica lor, noi cu hotii pardon ppl(ei) nostri!
Fiti optimisti!

Anonim spunea...

De ce esti asa sigur ca sistemul nu va fi afectat? Pana sa plece PSD-ul de la putere,sistemul putzea a politica.....acolo ne vom intoarce....la comunism,la "sa traiti",la "ma scuzati",ca nu vom mai avea voie sa miscam in front.....

Anonim spunea...

Pe cit puneti pariu ca deunazi dusmanii de moarte Basescu si expremierul Tariceanu se vor coaliza,impreuna PNL+PDL=51%+,o majoritate destul de comoda,o majoritate care va mentine in sistem ANP aceeasi politica puturoasa,nepotism clientelar politic??Da-ne Doamne puterea,intelepciunea si energia de a depasi toate problemele care ni le trimiti Doamne,da-ne credinta lui Iov si puterea lui Hercule.