Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

vineri, 1 august 2008

Curatenie de vara - toamna

Nu mi-a placut niciodata "vanatoarea de vrajitoare", adica obiceiul absolut primitiv de a "rezolva" cu barda, ceea ce nu poti indrepta, convinge sau intelege pe deplin.
.
In anii din urma am vazut, aplicate uneori cu o enorma si desantata satisfactie, etichete de tot felul. Ala e a lui Chis, sau al lui Macovei sau al lui Stanoiu. Ala e liberal, sau pesedist, ala e prieten cu ala, sau e pazist si la ce te poti astepta, sau sa plece ca e bosorog, ori sa stea in banca lui ca e un mucos si mai are pana departe .

La intrebarea, ce crezi despre cutare, raspunsuri de genul, am auzit ca e un prost, sau un betiv, sau se "tine" cu "nustiucine" sunt o obisnuinta. Iar asemenea obisnuinta, strecurata cand si cui trebuie, ajunge cu usurinta un verdict fara drept la replica.

Sistemul penitenciar este un sistem tribal. Cel mare are drept "de viata si de moarte" asupra celui mic dar odata asimilati, celor mici le cresc simtitor sansele de supravietuire. Dincolo de reguli scrise, tribul are si reguli nescrise care atarna insa cel mai greu la cantar.
  • Regula numarul unu este sa-ti doresti, prin orice mijloace, sa pui mana pe putere.
  • Regula numarul doi este ca, odata cucerita, sa te mentii in pozitia aceea cu orice pret.
  • Regula numarul trei este ca seful are intotdeauna dreptate.
  • Regula numarul patru este sa te coalizezi, pe caprarii, impotriva celorlanti.
  • Regula numarul cinci este ca, odata inscaunat sau din contra proaspat rasturnat din scaun, sa-ti reconfigurezi cu repeziciune pozitia.

La regula numarul cinci ma opresc putin, pentru ca am vazut ce n-as fi vrut sa vad niciodata. Am vazut sefi al caror pectoral spargea camasa, milogindu-se pentru un amarat de buna dimineata, la capatul scarilor. Scari pe care tocmai coborasera de-a berbeleacul, ca urmare a proaspatului si de multe ori imprevizibilului sut in fund. Am vazut slujbasi umili, slujbasi care stergeau cu fata peretii culoarelor, transformati peste noapte in fiare dezlantuite. Am vazut oameni normali, oameni cu ochi de vazut si urechi de auzit, orbind si surzind pur si simplu peste noapte.

Intr-un sistem tribal, individul luat ca atare, nu are absolut nicio importanta si daca persista in a nu respecta REGULA, este pana la urma fie strivit, fie scuipat in afara cercului.

Cum spuneam, nu-mi plac vanatorile de vrajitoare. Pe de alta parte, dupa "tratamentul" aplicat de felcerul Iosif, recunosc ca nu mai am resurse pentru a scuza prostia, lipsa de scrupule, linguseala si impostura, calitati in virtutea carora se ajunge de cele mai multe ori la rang de sef in sistemul penitenciar.

Am nevoie de insanatosire grabnica, am nevoie de incredere, de respect, am nevoie sa traiesc dupa REGULA BUNULUI SIMT, am nevoie sa fiu apreciat dupa cum mi se cuvine. Si am mai ales nevoie, sa vad primul sef care plateste cu adevarat! Nu pentru ca asta mi-ar da mie satisfactie, nu pentru ca l-a adus" X" sau "Y", nu pentru ca e barbat sau femeie, nu pentru ca e batran sau tanar, nu pentru ca nu-mi place mie sau altuia "mutra" lui, sau pentru ca " prea i-a mers bine pe vremea aia". Vreau sa plateasca pentru daunele produse, pentru incompetenta, pentru abuz, pentru ilegalitate! Si nu cu iesirea discreta la pensia de mare sef, nu cu clasicul "stand by" printr-un colt umbros de tara, ci conform legilor si regulilor acestei tari.

Am convingerea ca fara un asemenea exemplu de "buna purtare" vom continua sa ne furam chipiul unul altuia la nesfarsit. Si parca nu se mai poate!

18 comentarii:

Anonim spunea...

am regasit sentimentul general... nu vinatoare de vrajitoare, da plata pentru aroganta puterii ,distrugere si haos
au plecat la pensie ,pe bani multi MARIN,STAN,NADRAG ,si au preschimbat blana in consilieri IOSIF,KIBEDI
asteptam plecarea ...COSTAS,STANCIU ,CAMINIS
TEANU,BOTA ... si dupa alegeri...GAUREANU care a "spart" tot sistemul

Anonim spunea...

"Am nevoie de insanatosire grabnica, am nevoie de incredere, de respect, am nevoie sa traiesc dupa REGULA BUNULUI SIMT, am nevoie sa fiu apreciat dupa cum mi se cuvine."

De-acum este evident ca schimbarea partiala a conducerii ANP (Spaiuc inca se joaca cu ghinda'n frunze) a adus doar dezamagire.
Marele Bala cel aclamat de multimi pe acest blog odinioara, mult asteptatul salvator, si-a facut intrarea cu stangul inainte.
SA AVEM RABDARE, e noul motto la ANP.
Domnia sa (romana e plina de expresii ridicole, denota un popor slugarnic) a renuntat din start la ceeace i s-a oferit a priori pe tava, increderea si respectul. Ii urez RABDARE in a le redobandi.

Recomand si Adminului aceias stare budista, dupa ce-si da examenele domnu' director, dupa ce se schimba guvernul, dupa ce cade noul guvern, dupa ce isi inaugureaza ANP-ul noul sediu cu gradini suspendate si energie eoliana, poate dupa multa rabdare, se ajunge in lista prioritatilor in fine si la REGULA BUNULUI SIMT.

Anonim spunea...

Din pacate nu avem exercitiul curateniei. Ne-am invatat sa traim in mocirla asta si nu mai stim cum sa iesim. Am isei dar nu mai putem. Asa ne-am obisnuit de ani si ani de zile.

Anonim spunea...

VACS!
CURATENIE FARA DETERGENT NUMAI LA MJ SI ANP ESTE POSIBIL

Cineva spunea ca sistemul penitenciar romanesc este un sistem tribal, parerea mea este ca este inca constituit si functioneaza dupa regulile impuse cu bata la nivel de ginta,seful are drept de viata si de moarte asupra celor mici care in mod automat sunt considerati si prosti.Desi am pierdut ani buni din viata in acest sistem mediocru crezand ca ceva se va schimba in bine, acum cu regret am ajuns la concluzia ca sistemul penitenciar trebuie urgent parasit. Ma uimit cu ce repeziciune,pecinginea coruptiei a manariilor de tot felul, nepotismul, lichelismul,pupincurismul,fenomenul limbii in ureche ia amploare,relatiile de tot felul, fac ca acest sistem care este din pacate al statului sa incapa pe mana unor indivizi care sau trezit ofiteri de penitenciare pentru ca asa a vrut mama,unchiul sau vreo matusa influenta si care acum cred cu tot dinadinsul ca a fi ofiter este echivalent cu seful gintei.Nu domnilor denumirea de ofiter al sistemului penitenciar romanesc nu are nici o legatura cu denumirea de ofiter existenta in armata Romaniei respectiv MApN.Daca cei de la MapN invata specialitatea pe diferite arme componente ale sistemului ani de zile, la fabrica de Ofiteri de penitenciare Baneasa le preda baioneta un trimestru,folosirea sprey-ului 3 luni,tehnica fugii de raspundere 6 luni si copertile de la manualele de specialitate 2 ani,drept urmare multi din cei care au absolvit aceasta scoala profesionala din Baneasa nu stiu nici sa scrie iar cititul pe silabe este ceva performant,faptul ca la demilitarizare in 2004 sa luat aceasta decizie de ai numi in continuare ofiteri pe cei cu studii superioare din sistemul penitenciar se datoreaza unor lichele comuniste gen MARTINIUC, MOVILA,etc care au facut o sumedenie de referate,plangeri si intampinari pe seama formei finale a legii 293/2004, la penitenciare ofiterul are rezonata numai pe statul de plata in rest fas......dar crede cu tarie ca penitenciarul este feuda lui sau ca buna sa mama la nascut cu puscarie cu tot.Uita ca este tot un functionar amarat al statului care trebuie sa execute eficient niste ordine si sa respecte niste reguli, din pacate uita cam des de acest lucru datorita sefilor vechi care iau injectat pe cei mai tineri despre cum se conduce puscaria si despre cum se manipuleaza subordonatii, mai nou domnii ofiteri de rahat din unitatile penitenciare se folosesc si de persoanele private de libertate pentru a organiza destituiri de cadre.Sa ajuns prea departe avem prea multi sefi care au facut din sistemul penitenciar feuda personala este timpul si se impune imperios o curatenie in sistem. ATENTIE PENTRU CURATENIA GENERALA TREBUIE FOLOSIT UN DETERGENT EFICACE PENTRU A DISTRUGE FORMULELE CALCINATE DEJA bala bala,cel mai mare,cel mai mic,spaiucii,miticii,piticii,etc si ai reda sistemului stralucirea de alta data.Denumirea detergentului este LA PENSIE ADUNAREA SAU AFARA CA NE DESCURCAM SI FARA VOI FOSILE COMUNISTE PERVERSE

Anonim spunea...

Felicitari pentru articol ! Pe timpul lui "Ceasca" injuram unul singur care aducea toate nenorocirile iar azi suntem derutati ca nu prea mai avem pe cine injura si pe cine sa dam vina atat de direct . Dar romanul gaseste : pe vecin , pe coleg, pe prieten ,pe rude, pe tot ce ne inconjoara in afara de noi. Toata lumea-i jegoasa in afara de noi .Fiecare , pana sa ajunga sef , injura sefii . Dar ce-i injurau , ce-i blamau , ce hoti si ce prosti erau ! Din pacate , imediat ce au ajuns si ei sefi au inceput sa puna in practica mai multa nesimtire , mai multa lipsa de respect si mai mult sictir fata de tot . De ce ? Pentru ca au gasit un mediu favorabil unde sa-si poata etala "calitatile". Din cine e format mediul ? Din noi ! Exista o ierarhie foarte clara : sefi , sefuti si f..ti. Majoritatea celor care scriu si sunt nemultumiti banuiesc ca fac parte din ultima categorie asa ca epurarea nesimtitilor ar trebui facuta de jos in sus . Cati dintre noi am dat de pamant cu colegii care dau dovada de nesimtire ? Putini cred ! Nesimtitii astia de jos vor ajunge maine sus si ne vom vaita din nou de sefii nostri nesimtiti .A disparut reactia colectiva impotriva uratului si a prostiei si atunci uratul si prostia va domina permanent . Ce face atunci Prostul nostru ajuns sef ? I-si face mendrele pentru ca stie ca nimeni nu-i zice nimic . Este cale lunga intradevar dar incet-incet fiecare dintre noi putem face ceva pentru curatenie . Toti vrem sa traim intr-o lume mai curata din toate punctele de vedere dar asteptam sa existe acel CINEVA care sa faca dreptate . Cine sa faca ? Alti sefi mai mari care , de cele mai multe ori , sunt mai ordinari decat toti care ne oripileaza in fiecare zi . Si atunci ? Nu trebuie sa ne blazam dar nici sa asteptam pe Zmeul-Zmeilor sa ne faca dreptate pt ca el nu exista din pacate . Se schimba doar tusea cu junghiul si atat . Felicitari inca odata blogului .

Anonim spunea...

Pentru anonimul de la 14.49.
Daca nu faceai vreo cateva greseli de ortografie, m-ai fi impresionat teribil cu comentariul tau realist si de bun simt. Serios.

Anonim spunea...

Pentru anonimul de la 15:19:00

Adica suntem la teza la limba romana sau vrem sa ne dam mari chiar si in anonimat?
Poate ar fi timpul sa vorbim si de bunul simt al postarii pe blog considerand ca se repeta taxarea asta gratuita si prosteasca: hai sa comentam doar continutul si sa fim mai permisivi cu eventualele scapari gramaticale, nu limba romana e obiectul acestui blog.

Anonim spunea...

Ai dreptate. Nu este un blog dedicat limbii romane, dar modul in care te exprimi spune ceva despre educatia ta, despre respectul pe care il ai fata de tine insuti si fata de noi.

Anonim spunea...

Asta e partea faina atunci cand esti anonim. Poti sa te dai mare cat vrei si cand vezi un agramat poti sa te distrezi pe seama lui.

Anonim spunea...

anonimului de la 19:50:00

Eu am dreptate, tu nu. cum nu suntem la un curs de limba romana, nu suntem nici la concurs de educatie sau de cultura, fiecare se exprima cum stie mai bine. Sunt oameni nescoliti dar de mare calitate umana a caror parere conteaza in ciuda lipsei de educatie.

pentru anonimul de la 20:26:00

Las-o mai moale cu distratul pe seama agramatilor caci sigur sunt multi care se distreaza si pe seama inteligentei tale asa gramat cum esti.

Anonim spunea...

Cei care cred ca au mereu dreptate nu ar trebui sa vorbeasca nici despre calitatea umana si nici despre inteligenta. In loc sa aparam lipsa de cultura, mai bine am pune mana pe o carte. Fiecare prilej e bun pentru a invata cate ceva. E si asta o dovada de profesionalism. Daca ne exprimam ca nescolitii, cum vreti sa-i educam pe detinuti?

Anonim spunea...

E bine daca se distreaza pe seama inteligentei mele. Inseamna ca au simtul umorului si sunt isteti, ceea ce e mai greu sa spun despre tine, anonimule de la ora 01.05.

Anonim spunea...

Comentariile incep bine cu discutii pe marginea temei articolului asa cum cred ca isi doresc si cei ce scriu si administreaza acest blog dar prea repede se pierd in analize gramaticale si aluzii la IQ anonimului de la ora x este adevarat ca respectul pentru cei care scriu pe acest blog se manifesta si printr-o exprimare si scriere corect romaneasca dar nu vi se pare ca ne indepartam de esenta?Apoi raspunsurile de genul anonimul de la ora xx.xx nu vi separe ca suna aproape la fel de agramat,mie da de aceea am optat pentru varianta pseudonim.Romania a devenit o tara de circotasi toata lumea circoteste impotriva tuturor si nimeni nu mai vede birna din ochiul propriu din cine este alcatuit acest sistem nu din noi lucratorii lui indiferent ca suntem ofiteri sau agenti deci daca este prea multa nesimtire in sistem hai sa incepem fiecare curatenia de toamna cu sine insusi de azi nu mai injur de azi elimin invectivele din vocabularul meu de azi sunt punctual ferm in a ma comporta civilizat si corect cu toata lumea chiar si cu anonimii de pe blog?Ce ziceti nu ar deveni sistemul mai curat si mai frumos?

Anonim spunea...

Bine, Theo. Ai dreptate. Mai ai mici probleme cu virgulele, dar e OK.

Anonim spunea...

Sa intelegem, Theo, ca tu ne-ai vorbit depre barna din ochii tai?

Anonim spunea...

MULTUMESC PRUTEANU ,problemele cu virgulele proveneau de la faptul ca sunt incepatoare in ale PC-ului si de la faptul ca ieri ma aflam la serviciu si nu am avut timp sa verific textul inainte de a-l publica, ma bucur insa ca a stirnit interes.

Anonim spunea...

O.K. Se pare ca ne intelegem. Oricum, doar te tachinam putin. Sper ca nu te-ai suparat.

Anonim spunea...

Daca ma suparam asa usor si fara motiv acum eram la pensie de boala si client fidel pe la psihiatrie.Privitor la anonimul care facea referire la birnele din ochi da si din ai mei si din ai tai ca oameni suntem si iti amintesti pilda aceea din BIBLIE "cine este fara pacat sa ridice cel dintii piatra".