Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

vineri, 27 martie 2009

Ce oale sparte mai plătim?

FMI România împrumuta mai ieri de la FMI, BERD şi alte instituţii financiare 19,5 Mld Euro. Clasa politică românească şi bancherii au aplaudat furtunos venirea purcoiului de bani. Care bani, ne spune un finanţist vor fi împărţiţi astfel:

-  12Mld  Euro (primele 5Mld vor fi virate la începutul lunii mai) vor merge in exclusivitate la BNR;

- UE va acorda 5Mld Euro, banii urmând a fi virați in iulie si vor fi dedicați finanțării deficitului bugetar;

- 2Mld  Euro vin de la BERD, Banca Mondială si alte instituții financiare si se vor duce in investiții.

Pentru suma de la FMI vom plăti o dobânda de 3.5% iar pentru cea de la UE in jur de 2.5%, media fiind de 3.2%. Guvernul a agreat cu FMI un deficit bugetar de 4.6%. Economia va scădea cu 4% comparativ cu previziunile inițiale de creştere cu 2.5%. Diferența dintre +2.5% si -4% este egala cu €9Mld.

FMI a pus 4 condiții:

1. un buget multianual care sa fie predictibil si sa nu mai sufere rectificări trimestriale;

2. fondul de salarii ar trebui sa nu depăşească anul acesta 8%, aici e important,  din buget iar pe termen mediu-lung procentul trebuie sa scadă;

3. sustenabilitatea pe termen lung a sistemului public de pensii;

4. restructurarea companiilor de stat.

Prin ianuarie vorbeam despre gogomăniile lui Pogea. Pe atunci, când PIB-ul creştea cu 15%, cineva s-a gândit că ar fi bine să-mi văd de puşcăriile mele că gratia e una şi foaia de Excel e alta. Corect, nimic de zis. Dar, uite că toate părerile de mare finanțist ale lui Pogea se dovedesc a fi o mare prostie. Şi nu mediul economic e de vină, de vină sunt evaluările proaste, planificările idioate şi deciziile cretine.

Din populism s-au luat decizii care au afectat majoritatea categoriilor sociale fără ca asta să amelioreze în vreun fel starea economiei, care pe fondul psihozei susţinută guvernamental s-a instalat comod. Aşa se face că anul ăsta salarizarea va fi o problemă cât casa pentru sectorul public, ciuca bătăii presei şi câştigătorilor de alegeri.

Chiar dacă, îngheţarea salariilor în sectorul public şi toate golăniile astea anunţate războinic nu sunt soluţii pentru redresarea economiei. Sunt simple maşini de câştigat voturi de la spectatorii de telejurnale. Îngheţarea salariilor în condiţiile inflaţiei înseamnă de fapt o reducere. E simplu.

Doar Guvernul crede că reinventează matematica la televizor. Aşa s-a întâmplat şi cu plafonarea salariilor la directori. Ce idiot poate să creadă că un om care s-a chinuit, a pupat dosuri, a dat examene – pe bune sau nu – va accepta senin să aibă un salariu mai mic decât 20% dintre subordonaţi. E o altă uşă larg deschisă corupţiei.

Face cineva pariu că de acum orice măsură va fi justificată de cerinţele FMI? Mai face cineva pariu că pe final de guvernare FMI va deveni marele duşman care ne-a înrobit? Ah, apropos, Acordul cu FMI e secret de stat.

2 comentarii:

Anonim spunea...

"Restructurarea companiilor de stat"pai nu se tot restructureaza de 20 de ani incoace?La inceput de mandat se schimba toti directorii si se instaleaza altii "pe criterii de competenta si profesionalism",nu conteaza ca acelasi lucru se afirma si cu 4 ani in urma cand au fost instalati cei care vor fi schimbati!Dupa ce s-au schimbat toti directorii tot mai sunt obligatii neonorate,rude de aranjat/angajat,prieteni,fini,cumetri si nepoti,cate un serviciu bun la toti si uite asa ajungem in prag de alegeri,mai cream un post caldut pentru cate un bun prieten care s-a dovedit incompetent pe undeva si-l plasam altundeva...si reformam,si reformam si....!

Anonim spunea...

D-ul economist șef al B.N.R. a declarat că împrumutul extern se contractează(pentru B.N.R.),nu pentru că ar exista o problemă,ci pentru a preveni o problemă!
Noi, penitenciariștii ,ne întrebăm cum vom rezista cu acest buget, până în luna iulie 2009.
La noi este vorba de a supraviețui!
Noi chiar suntem într-o dilemă!
Oare vom reuși?
Dar cine să ne susțină?
Până să ajungem la "centura de siguranță"a d-lui președinte Băsescu,murim încet!
Dacă românii au înțeles că "promisiunile electorale nu pot fi făcute acum" e foarte bine!
Poate ne mutăm în penitenciarul care va fi gata în 2010!
Să auzim numai de bine!