Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

joi, 26 februarie 2009

Executarea pedepselor. Lege nouă

Ministrul justiţiei nu vrea să intre în istorie doar ca ministrul care a trecut prin Parlament codurile fundamentale. Guvernul României a aprobat ieri şi Proiectul de lege privind executarea pedepselor. Nu e o lege de modificare e o lege nouă, care va fi trimisă spre aprobare Parlamentului la pachet cu cele trei proiecte de coduri.

Schimbările preconizate sunt conform autorilor proiectului:

- prin prezentarea principiilor legalităţii executării pedepselor, respectării demnităţii umane, interzicerii supunerii la tortură, tratamente inumane sau degradante ori la alte rele tratamente, al interzicerii discriminării executării pedepselor, la care a fost adăugată o normă nouă, căreia i se recunoaşte acum şi legal valoarea de principiu, şi anume exercitarea de către persoanele private de libertate a tuturor drepturilor civile şi politice cu excepţia celor care au fost interzise prin hotărârea de condamnare sau a celor a căror neexercitare sau exercitare restrânsă rezultă inerent din privarea de libertate ori din raţiuni de menţinere a siguranţei locurilor de deţinere

- o serie de aspecte ridicate în practica aplicării din 2006 până în prezent a reglementărilor privind executarea pedepselor, iar pe de altă parte, aduce, ca element de noutate, o nouă abordare asuprea modului în care este supravegheată, de către judecător, măsura cea mai restrictivă posibil, şi anume privarea de libertate.

- instituţia judecătorului de supraveghere a privării de libertate vine să consolideze şi să exprime ferm opţiunea legiuitorului român pentru un control eficient, modului în care persoanele, minore sau majore, sunt private, potrivit legii, de libertatea lor, indiferent de spaţiul de deţinere: penitenciare, centre de reţinere şi arestare preventivă, centre de arestare preventivă, centre educative, centre de detenţie pentru minori.

- prevederi privind modul de înlocuire a amenzii cu munca neremunerată în folosul comunităţii, precum şi aspecte privind supravegherea şi controlul executării muncii în folosul comunităţii, reflectându-se astfel prevederile noului Cod penal în materie.

- serviciile de probaţiune pot încredinţa executarea măsurilor de supraveghere şi obligaţiilor prevăzute în Codul penal în cadrul organizaţiilor neguvernamentale de profil.

- posibilitatea construirii de penitenciare sau de obiective în cadrul penitenciarelor, prin parteneriat public-privat.

- cu titlu provizoriu a unui tip de regim, pentru o scurtă perioadă de timp, la intrarea persoanei în penitenciar, urmând ca regimul de executare efectiv să se stabilească de către o comisie, pe baza unor criterii complexe şi în cadrul unei proceduri detaliate. (…) sursa: MJLC

N-am reuşit să citesc tot proiectul, după cum nu cred că Guvernul a făcut-o ieri având în vedere că a mai aprobat 3 coduri. Diferenţa e că s-a luat deja o decizie, zic eu, în necunoştinţă de cauză. Autorii proiectului consideră că proiectul nu va avea impact macro-economic iar impactul financiar nu poate fi estimat.. (p.12)

Expunere Motive - Proiect - Executarea Pedepselor - 25 Februarie 2009 Proiect - Executarea Pedepselor - 25 Februarie 2009

Link-uri utile:

- just.ro – Proiectul de cod penal – 25.02.2009, Proiectul de cod de procedură penală – 25.02.2009, Proiectul codului de procesdură civilă – 25.02.2009

- scribd.com – Codul penal (proiect şi expunere de motive), Codul de procedură penală (proiect şi expunere de motive), Codul de procedură civilă (proiect şi expunere de motive).

6 comentarii:

Anonim spunea...

Guvernul nu poate aproba Codurile si nici legea de executare a predepselor. Acestea repreyinta acte normative cu deosebit impact in politica penala a statului roman, singura institutie abilitata de Cconstitutie si de legea de organiyare fiind Parlamentul.
Ca atare, asumarea raspunderii pe aceste coduri nu apartien executivului ci legislativului, dupa consultari si dezbateri publice urmate de dezbateri parlamentare care se pare ca vor avea loc pana la 15 mai, termenul asumat pentru raportul U.E. fiind luna iunie 2009.

Sub acest aspect vom fi in postura de a avea aceste Coduri ;i legea de executare a pedepselor, dar cum dl ministru a spus ca vor fi aplicabile in 2011, ... vom mai astepta!!!

Anonim spunea...

Garantat nici in 2011 sau 12 nu vom fi pregatiti s-o aplicam cum nici in 2009 nu avem dotari, personal si buget pentru ce s-a legiferat in 2006. O impingem pentru urmatoarea guvernare. Traiasca Romania, traiasca tricolorul, traiasca......., partidul si poporul. Uraaaaa

Anonim spunea...

Legea executarii pedepselor si Turismul penitenciar romanesc


Chiar nimeni din sefii mai mari ai ANP-ului nu au fost consultati si ei saracii in momentul discutarii si elaborarii acestei legi, din acest motiv se pare ca nici nu au mai prea cerut MJ modificari fata de cele prevazute in 275 printre care se impunea si aprobarea de masuri foarte urgente pentru stoparea asa zisului ,,Turism penitenciar,, actual prin introducerea in noua lege a executarii pedepselor de atributii noi privind pe judecatorul delegat existent in unitatile penitenciare in special privind problemele de revizuiri dosare sau alte asemenea ,,afaceri,, fara prea mare insemnatate pentru organele judiciare,din pacate constat cu amaraciune ca este aceiasi Lege 275/2006 fiind schimbat doar titlul si ministrul

Numai de bine si poate ce zice anonimul de la ora 16:12

Anonim spunea...

=ce tevatura cu aceste coduri,lege de ex. a ped...bla bla...bla
=este praf in ochii nostri si cintec de adormit Europa.
=Vor fi sigur aprobate ,la termenul cerut de tatuca(basescu),dar nu vor putea fi aplicate, nici in urmatorii cinci ani.
=Va dau un exemplu din SPANIA,unde legea de ex. a ped. a fost votata si a intrat in vigoare in anul 1979 si nici in prezent nu a fost aplicata in totalitate.De ce?Lipsa fonduri,infrastructura,personal,etc.Halal EUROPA,halal profesori

Anonim spunea...

Daca intrati pe site-ul MJLC vedeati cele doua coduri ce ne intereseaza , inclusiv legea de executare... pe care MJLC le-a garnisit si le-a dat guvernului sa-si dea cu presupusul...

Chiar maria/sa Ministrul MJLC a spus ca probabil in 2011 vom avea parte de aplicarea lor.... desi ele au trecut de la MACOVEI...la CHIUARIU SI LA RAPOSATUL ACTUAL... deci nu va mai ofuscati pe profilare... CA FACE PARTE DIN MONITORIZAREA PE JUSTITIE... dar cineva din MJ a uitat sa ne spuna si noua... amaratilor de penitenciaristi ... ca U.E. a cerut modificarile astea ... cu termen limita iunie 2009... DECi... PENITENCIARE..INAINTEEEEEE!!!!

Anonim spunea...

nu pot sa imi dau seama cum de suntem considerati atat de prosti...din 2004 asteptam aprobarea legii pedepselor ca acuma duamnealor sa o anuleze si sa mai asteptam vreo 2 3 ani sa vedem daca intra in vigoare ...poate da domnul si pana atunci se schimba din nou si iar stam ca prostii....bravo romani alegerile voastre sunt perfecte...de bine de rau cei de la vechea guvernare mai dadeau gratiei...acuma astia nu dau nimic..ba mai rau zice ca se umple romania de epave..